Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Veľký zmier, vojnová sekera zakopaná: Vďaka tomuto papieru by Fico mal dovládnuť s Dankom

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS) podpísali dodatok ku koaličnej zmluve. Urobili tak dnes vo vládnom hoteli Bôrik.

„Dohodli sme sa na nových pravidlách. Napríklad na tom, že sa budeme stretávať každý pondelok, čo nám umožní pripraviť sa na rokovanie Národnej rady a tiež na rokovanie vlády v stredu," uviedol Fico po podpise dodatku.

Podpis dodatku ku koaličnej zmluve

Partneri sa podľa neho dohodli aj na tom, že kým sa predloží na rokovanie nejaký materiál, musia ho dostať partneri 24 hodín pred jeho predložením. Komunikáciu chcú vládne strany posunúť ešte ďalej.

„Je záväzok, že vytvárame krajské a okresné koaličné rady. K tomu nás ťahá záväzok byť úspešný v krajských voľbách," doplnil Fico. 

Novembrové voľby do vyšších územných celkov budú podľa jeho slov „významným testom toho, kde sa nachádzame a kto má akú politickú silu". Podpis dodatku je podľa neho formálny krok a po ňom majú nasledovať ďalšie obsahové rozhodnutia. Fico dodal, že vládna koalícia vyšla z doterajšej krízy posilnená.

Podpisovanie dodatku ku koaličnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Lídri pri podpise

Zopakoval, že voči aktuálnej vláde nie je alternatíva. „Dnes na Slovensku nie je alternatíva, ktorá by mohla túto vládnu koalíciu nahradiť," vyhlásil Fico s tým, že opozícia je spolok amatérov, ktorí ťahajú Slovensko do izolácie.

„Základom dobrých vzťahov sú dobré zmluvy," uviedol po podpise dodatku Danko, ktorý je rád, že sa našiel mechanizmus, ktorý pomôže predchádzať nedorozumeniam. Predpokladá, že budú pokračovať v rokovaniach o novom programovom vyhlásení vlády.

„Podpísali sme dokument, ktorý spresňuje a vyšpecifikuje ďalšie fungovanie vládnej koalície. Pevne dúfam, že toto spresnenie nám pomôže predísť rôzne šumy a nedorozumenia," uviedol Bugár. Fungovanie vládnej koalície si predstavuje tak, že partneri budú rokovať a až potom o tom informovať. 

VIDEO Veľký zmier, vojnová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Postúpili sme o krok ďalej. Máme vyšpecifikované spôsoby spolupráce aj na nižších úrovniach a na základe toho budeme vedieť oveľa rýchlejšie a efektívnejšie splniť tú časť programové vyhlásenie vlády," doplnil Bugár.

Nie je podľa neho dôležité, či táto vláda vydrží s touto koaličnou zmluvou. „Keď bude treba, tak ju zas doplníme. Pre nás je podstatné, aby táto vláda splnila svoje sľuby. O to sa snažíme," doplnil Bugár. Danko doplnil, že partneri urobia všetko pre to, aby vládna koalícia vydržala. 

V súvislosti s konkrétnymi opatreniami Fico informoval, že Smer-SD už dlhšie hovorí o príplatkoch za nočnú prácu či sobotu a nedele, o zvyšovaní minimálnej mzdy a zmenách v odmeňovaní žien. Fico tiež potvrdil intenzívnu prácu na 13. plate.

VIDEO Veľký zmier, vojnová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Danko zopakoval záujem o slovenské aerolínie. Je to téma aj pre Fica. Dodatok pripravila pracovná skupina po dohode koaličných lídrov, ktorí posledné týždne riešili koaličnú krízu. V tej sa ocitli po tom, ako Danko vypovedal k 1. septembru koaličnú zmluvu.

Viac o téme: Koaličná zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu