Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lepšie horúce leto ako jeseň: Danko prehovoril o fáme, že im Fico ponúkal Richterovu hlavu

Andrej Danko a Róbert Fico Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko a Róbert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Nový minister školstva by mal byť známy už v utorok. Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko o tom informoval dnes v diskusnej relácií televízie TA3 V politike s tým, že má päť mien a predsedníctvo SNS v pondelok vyberie charizmatickú osobnosť, ktorá dokáže napĺňať a spájať požiadavky odborných kruhov, tretieho sektora, vysokých škôl, akademickej obce a médií.

"V utorok predstavím, človeka, ktorý školstvo povedie ďalej," povedal Danko. "Od nového ministra očakávam, aby jasne a transparentne nastavil mechanizmy pri prideľovaní eurofondov," uviedol. Danko bude žiadať, aby nový šéf rezortu urobil vzorový projekt prerozdeľovania eurofondov. "Musíme mať tak transparentný model, aby mal občan istotu," dodal. Podotkol, že hoci má v strane odborníkov, nový minister nemusí byť straník.

V súvislosti s koaličnou krízou Danko pripomenul, že koaličná zmluva jeho vypovedaním nezanikla. Pripomenul však, že mu chýbal dialóg s koaličnými partnermi. "Neľutujem ten krok, bolo pre mňa dôležité, aby taká situácia vznikla," uviedol s tým, že koalícia by sa mala podľa nového dodatku, ktorý je už vytvorený, stretávať pravidelne každý pondelok, ministri by mali svoje legislatívne návrhy poskytnúť vopred pred rokovaním vlády aj svojim koaličným partnerom. Taktiež by sa mala zlepšiť komunikácia straníkov na regionálnej úrovni. Podľa Danka by sa mali upraviť aj programové vízie koalície. Šéf SNS povedal, že čas potrebný na vytvorenie dodatku bol potrebný. Predseda SNS chce presadiť hlavne témy, ktoré zlepšia životnú úroveň ľudí.

"Oceňujem, že sme vo veľa veciach pokročili s ministrom práce. Vítam jeho ústretovosť pri 13. plate a 14. plate bez odvodov a daní," povedal s tým, že "sú v politike, aby napĺňali program, nie aby si užívali moc," dodal. Povedal, že výhrady voči ministrovi Richterovi sú, ale je nádej ich riešiť. "Do konca roka ich vyriešime," povedal.

Danko povedal, že zachovanie vlády je dôležité pre napĺňanie programu a nevie si predstaviť vládu s lídrom SaS Richardom Sulíkom, Igorom Matovičom (OĽaNO), ani Borisom Kollárom (Sme rodina). "Ak by nemala byť táto vláda, radšej nech je vláda odborníkov," uviedol s tým, že človek, ktorý chce byť premiérom musí ľudí spájať a nie ich rozdeľovať.

Mimoriadna schôdza o odvolávaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nový minister bude výrazne posilnenie vládneho kabinetu. Povedal to v v relácií po Dankovi premiér Robert Fico, ktorý samotný výber ministra ponecháva na SNS, keďže jej rezort školstva patrí. "Rád by som sa stretol s kandidátom na ministra školstva. Nomináciu prijmem, predložím návrh prezidentovi, ktorý bol už kontaktovaný," uviedol s tým, že nový minister by sa mohol zúčastniť už rokovania vlády v stredu 13. septembra. Fico si uvedomuje, že jeho rozhodnutie v súvislosti s exministrom školstva Petrom Plavčanom prinieslo isté pnutia. K pripravovanému dodatku ku koaličnej zmluve uviedol, že balík zmien, ktoré bude obsahovať by mali lídri koaličných strán predstaviť spoločne, lebo každá strana v ňom prinesie isté zmeny.

Danko musel tiež vyvracať fámu, s ktorou ho konfrontoval moderátor. Ten sa ho spýtal, či je pravda, že Robert Fico za zatvorenými dverami národniarom sľúbil, že ak zahlasujú za podrženie Richtera, do konca vlády ho odvolá. Šéf národniarov to však poprel. Podľa neho žiadna takáto požiadavka na poslaneckom klube neodznela.

Podľa Danka je 13. plat predbežne dohodnutý 

Zákonom upravený 13. plat, oslobodený od daní a odvodov, je už predbežne dohodnutý."Mal by byť do výšky minimálnej mzdy nezaťažovaný odvodmi, daňami. Zatiaľ hovoríme o odpustených nemocenských, sociálnych (odvodoch)," priblížil šéf parlamentu.

Vyplácaný by mal byť k 15. júnu a 15. decembru, po odpracovaní určitého času zamestnancom v danej firme. "Víta to aj podnikateľský sektor. Prvýkrát historicky bude mať Slovensko dávku, ktorú vám môže dať zamestnávateľ oslobodenú od daní, odvodov," zdôraznil v diskusii Danko.

Fico príjme nomináciu SNS na post ministra školstva

 Rezort školstva, vedy, výskumu a športu patrí SNS, preto prijmem jej nomináciu, pokiaľ ide o nového ministra. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V Politike to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). "To je nominácia SNS, je to školstvo, ktoré jej patrí, ja túto nomináciu prijmem a predložím návrh prezidentovi, ktorý už takisto bol kontaktovaný, pokiaľ ide o možné termíny," povedal Fico. S kandidátom sa však plánuje stretnúť.

"Ak všetko bude tak, ako by malo, tak predpokladám, že v stredu by mohla byť vláda kompletná, v stredu by nový minister školstva mohol sedieť s nami," doplnil. Premiér zopakoval, že v pondelok (11.9.) Smer-SD, SNS a Most-Híd podpíšu dodatok ku koaličnej zmluve. "Po dlhých, dlhých rozhovoroch, popri fungujúcej vláde a fungujúcom parlamente, sa s vysokou pravdepodobnosťou zajtra všetci traja stretneme, už som dnes ráno posielal aj návrhy na termín a miesto stretnutia, pričom chceme podpísať dodatok ku koaličnej zmluve, ktorý je spracovaný," priblížil Fico.

Okrem pravidelných pondelkových stretnutí predstaviteľov koaličných strán či intenzívnejšej komunikácie na úrovni krajov a okresov, podľa dodatku by mala byť aj lepšia komunikácia pri predkladaných vládnych materiáloch. "Dohodli sme sa, že ministri nebudú môcť len tak v stredu pod pazuchou priniesť na vládu nejaký materiál, ale budú ho musieť deň predtým dať k dispozícii koaličným partnerom," dodal Fico.

Viac o téme: Minister školstvaAndrej DankoJán RichterRóbert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu