Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KONIEC mimoriadnej schôdze o dôvere vlády: Poslanci dohlasovali, SNS rozhodla o Richterovi

Poslanci SNS sa rozhodli, Richtera podržali Zobraziť galériu (23)
Poslanci SNS sa rozhodli, Richtera podržali

BRATISLAVA - Slovenská národná strana vyzývala premiéra Fica, aby vyriešil pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce sociálnych vecí a rodiny. Národniari tesne pred hlasovaním o Jánovi Richterovi žiadali jeho hlavu. Fico ho však neodvolal. V parlamente rozhodli nakoniec hlasy SNS.

Dnes od 15:00 sa v parlamente odvolával minister práce Ján Richter kvôli kauze Čistý deň

SNS nakoniec podržala Richtera, aj keď sa celý deň špekulovalo, že národniari pôjdu proti Ficovmu ministrovi

Vláda tak nepadá

Za návrh o vyslovení nedôvery dnes v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov

SNS sa zdržala, ako avizovala. Ministra pritom ešte v stredu (6.9.) žiadala odvolať

Smer-SD, Most-Híd, Alena Bašistová, Peter Marček a Rastislav Holúbek (všetci nezaradení) hlasovali proti odvolaniu Richtera

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina, zvyšní nezaradení poslanci a ĽSNS hlasovali za vyslovenie nedôvery ministrovi

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

SNS podržala Richtera, pozrite si hlasovanie

Hlasovanie o nedôvere voči Jánovi Richterovi

Situáciu sme sledovali ONLINE

21:43 Opozícia chce teraz hlavu Kaliňáka

Opozícia zároveň avizovala, že už má dostatok podpisov aj pod zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze, na ktorej sa chce pokúsiť odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Návrh na jej zvolanie chcú podať v najbližších dňoch.

21:42 Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár označil dnešok za divadlo alebo komédiu pod taktovkou Roberta Fica (Smer-SD) a Andreja Danka (SNS).

21:40 Podľa šéfky klubu SaS Natálie Blahovej minister "pohorel na celej čiare". "Ak by totiž otázka stála opačne a poslanci by mu mali vyjadriť dôveru, nezískal by ani potrebných 76 hlasov ani svojej vládnej koalície," zdôraznila. Kauzu Čistý deň označila za vrchol ľadovca a problémy, ktoré v rezorte práce a sociálnych vecí sú, eskalujú podľa nej už takýmto "tragickým spôsobom". Predpokladá preto ďalšie zlyhania ministra s "fatálnymi následkami".

21:28 Anton Hrnko obhajuje hlasovanie SNS

Anton Hrnko obhajuje hlasovanie SNS

21:19 Richter čelil návrhu na vyslovenie nedôvery pre kauzu Čistý deň už druhýkrát. Opozícia ho dnes chcela odvolať aj pre údajné netransparentné korupčné správanie, hazardovanie s dôverou verejnosti, ako aj samotnej vlády či pretrvávajúce podozrenia z ignorovania podnetov na porušovanie ľudských práv.

21:16 SNS sa zdržala, ako avizovala. Ministra pritom ešte v stredu (6.9.) žiadala odvolať. Smer-SD, Most-Híd, Alena Bašistová, Peter Marček a Rastislav Holúbek (všetci nezaradení) hlasovali proti odvolaniu Richtera. Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina, zvyšní nezaradení poslanci a ĽSNS hlasovali za vyslovenie nedôvery ministrovi.

21:14 "My sme neustúpili," tvrdí Anton Hrnko z SNS o hlasovaní.

20:50 Opozícia reaguje na hlasovanie

20:40 Danko ako Slota

"Tak, ako kedysi Ján Slota pri podobných škandáloch, aj Andrej Danko poslušne ustúpil Robertovi Ficovi. SNS dokázala, že je to tá istá SNS ako za čias Jána Slotu a pravdepodobne rovnako ako Slotova SNS aj skončí," tvrdia Matovičovci.

20:33 Ján Richter zostáva ministrom, poslanci mu nedôveru nevyslovili.

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)

20:31 Poslanci hlasujú

20:03 Predsedajúci Bugár vyhlásil prestávku, hlasovať sa bude o 20:30.

19:53 Za rečnícky pult sa postavil aj Igor Matovič

Po dlhej dobe sa ukázal v parlamente aj líder OĽaNO. Skritizoval národniarov za to, že sa silou mocou držia pri "válove".

19:26 SNS sa zdrží hlasovania

Poslanci za koaličnú Slovenskú národnú stranu (SNS) budú hlasovať o vyslovení dôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi jednotne. Po dlhom rokovaní poslaneckého klubu národniarov to na brífingu vyhlásil podpredseda strany Jaroslav Paška. Podľa informácií agentúry SITA sa všetci poslanci SNS zdržia hlasovania.

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

19:09 "Nebudeme robiť radosť pánovi Sulíkovi," povedala poslankyňa SNS Eva Antošová, čím zrejme narážala na to, že Richtera podržia.

Eva Antošová SNS

18:59 Vyhlásenie predniesol Jaroslav Paška, Andrej Danko tam nebol.

Poslanecký klub SNS sa zúčastní na hlasovaní o odvolaní ministra Richtera a bude hlasovať jednotne.

18:58 SNS hovorí ako bude hlasovať

18:32 Národniari o 18:45 oznámia, ako budú hlasovať. Sledujte ich rozhodnutie naživo!

18:30 Juraj Droba (SaS) opisuje kruté podmienky v zariadení Čistý deň. Fyzické násilie bolo vraj bežné aj u dievčat. „Prečo ste tak dlho otáľali s odobratím akreditácie?" čuduje sa Droba.

18:24 VIDEO z parlamentu

18:20 Odkaz Richterovi

„Nič vo vašom sektor poriadne nefunguje. A vy ako minister sociálnych vecí, pán Richter, sa na to iba pozeráte. Vy nemyslíte na budúcnosť tejto krajiny," odkazuje Richterovi poslankyňa.

18:13 Rozpráva Renáta Kaščáková (SaS)

„Čo ste urobili doteraz, pán minister Richter zo sociálnej vlády, preto, aby sme riešili trvalo udržateľný systém sociálnej starostlivosti o starých ľudí?" pýta sa Richtera a hovorí, že je to najakútnejší problém.

18:01 Simon o pokrytectve Fica

Zsolt Simon sa pýta, prečo nie je v sále ani Ján Richter, ani Robert Fico a pripomína, že Fico kritizoval Radičovú za to isté. „Neopováži sa sem postaviť," tvrdí Simon. 

Zľava: Martin Glváč, Ján
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

17:56 Krajniak horlivo kritizuje Fica

„Ako sa správate k spravodlivosti vy? Pod vašou vládou spravodlivosť kvíli a narieka, je bitá, zmieta sa v bolestiach, je znevažovaná, strhávate z nej posledné zvyšky žiat. Nenecháte spravodlivosti ani kúsok spravodlivosti, ktorú si zaslúži," hovorí Krajniak a dodáva, že Fico sa k spravodlivosti správa ako k otrokyni. 

17:48 K slovu sa dostal Boris Kollár

Premiérovi praje zažiť aspoň jeden deň pocitu slobody, kedy by nemusel nič skrývať. Odvolanie Richtera podporia.

17:43 V rozprave teraz vystupuje poslankyňa Krištufková zo Sme rodina

Prekvapivo kritizuje SNS za to, že Richtera podržali pred pád mesiacmi pri odvolávaní za kauzu Čistý deň. „Prečo teraz zmenili názor?" pýta sa.

17:35 Politika spálenej zeme

"Celá táto kauza a roztržka v koalícii sa začala škandálom s eurofondmi a obrovskou sumou, o ktorú, reálne hrozí, že prídeme. Andrej Danko sa urazil, prečo práve jeho minister by mal trpieť za škandál, keď škandály vyrábajú predsa všetci v tejto vláde. Pán minister Kaliňák, ktorý napriek dobe kešu a kontaktom s daňovým podvodníkom stále sedí na svojej stoličke, pán minister Richter, ktorý sa snažil zakryť mimoriadne odpudivé skutočnosti v jednom zo sociálnych zariadení, ale aj Robert Fico, ktorý spokojne býva naďalej u Ladislava Bašternáka, ktorý bol z daňových podvodoch nielen obvinený, ale dokonca vyjadril aj účinnú ľútosť, čím sa k podvodom v podstate priznal. Nečudujem sa Andrejovi Dankovi, že sa nahneval. Je mrzuté, keď maslo na hlave majú všetci, no potrestaný je len jeden," povedala Veronika Remišová (OĽaNO). Podľa nej premiér Fico robí na Slovensku "politiku spálenej zeme".

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:31 Viacerí opoziční poslanci vyzývajú Richtera, aby sa vrátil do pléna.

17:06 Opozičný poslanec Milan Krajniak vyzval predsedajúceho parlamentu, aby do sály prišiel Ján Richter, ktorý tam momentálne nie je.

16:58 Poslanci SNS sa začnú radiť o tom, ako budú hlasovať na klube o 17:00.

16:55 Pozrite si prvú časť rozpravy k odvolávaniu ministra práce

16:30 Je vyhlásená krátka prestávka

16:24 Z pléna odišiel aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár

16:17 Takto vyzerá sála parlamentu pred pol 5 poobede - smeráci aj snsáci odišli

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

16:09 Poslanci SNS odišli zo sály. Nie je vylúčené, že sa išli poradiť, ako budú nakoniec hlasovať.

Medzitým sa Richter stále obhajuje. Tvrdí, že mimoriadna schôdza je absolútne neopodstatnená. "Je mi ľúto, že tu opäť stojím po štyroch mesiacoch a musím sa brániť nenávistným útokom opozičných poslancov. Nie kvôli sebe, ale kvôli vám, ktorí sa na tejto fraške nepodieľate a kvôli verejnosti, ktorá si zaslúži, aby sme sa všetci sústredili na hľadanie realistických riešení existujúcich problémov," skonštatoval Richter.

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:55 Poslanec Burian zo Smeru počas príhovoru telefonoval, čím porušil poriadok parlamentu.

15:50 Richter sa bráni

Slova sa ujal minister práce Ján Richter. Tvrdí, že sa musí brániť špinavým útokom opozície.

Mimoriadna schôdza o odvolávaní
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:48 Maďarič nevedel, že hlasovanie o Richterovi je hlasovanie o dôvere vlády

Minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič nevedel o tom, že premiér, šéf Smeru-SD Robert Fico oznámil poslancom SNS, že ak padne minister práce Ján Richter (Smer-SD), padne aj vláda. "Nevedel som o tom," povedal novinárom Maďarič s tým, že ho prekvapilo aj vyhlásenie, ktoré SNS poslala v stredu večer (6.9.). Žiada v ňom premiéra, aby vymenil Richtera.

Marek Maďarič

15:38 Po krátkom prejave sa Fico dvihol a odišiel. Spolu s ním aj členovia vlády za Smer a poslanci Smeru.

Mimoriadna schôdza o odvolávaní
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:37 Fico odporučil smerákom, aby počas rozpravy odišli. Richtera označil ako najlepšieho ministra práce, akého Slovensko malo. „Pán minister, ty si človek, čo si v živote veľa dokázal. Prosím, selektuj, čo bude počúvať a nebudeš počúvať a na čo budeš odpovedať a na čo nebudeš odpovedať. Selektuj aj ľudí, ktorí sa k tebe budú prihovárať,“ odkazuje Fico Richterovi.

15:32 Blahová skončila. Rečniť ide premiér Fico, ten sa Richtera zastáva. "Sypete na ministra obvinenia z korupcie, ale nemáte jeden jediný dôkaz," povedal Blahovej Fico. Zopakoval, že Smer Richtera podrží.

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:19 Slova sa ujala opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorá vyratúva Richterove chyby v kauze Čistý deň.

15:10 Mimoriadna schôdza kvôli odvolaniu ministra práce Jána Richtera pre kauzu Čistý deň začala.

14:48 SNS ešte nezaujala konečné stanovisko k návrhu na vyslovenie nedôvery Richterovi, rokovať budú aj počas mimoriadnej schôdze

Poslanecký klub Slovenskej národnej strany (SNS) ešte nezaujal konečné stanovisko k mimoriadnej schôdzi o vyslovení nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi. Ako novinárom povedal predseda klubu Tibor Bernaťák, rokovanie bude pokračovať po parlamentnej Hodine otázok aj po otvorení mimoriadnej schôdze. "Na poslaneckom klube bol prítomný aj premiér a oznámil, že toto hlasovanie je zároveň hlasovaním o páde vlády. Toto je pre nás veľmi dôležitá otázka," uviedol.

parlament, poslanci, poslanec, Národná
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bernaťák následne spresnil, že premiér neplánuje hlasovanie spojiť s hlasovaním o dôvere vláde. "Ale v prípade, že bude odvolaný pán minister Richter, vláda padne," zdôraznil Bernaťák. Ako dodal, poslanci SNS sa na schôdzi aj rozprave, zúčastnia. A zrejme budú o osude Richtera aj hlasovať.

14:19 Zelník (SNS): Rokovanie bude pokračovať

Zelník (SNS) o Richterovi

14:10 Na klube SNS bol aj Fico

Ten národniarom oznámil, že hlasovanie o Richterovi bude aj hlasovanie o dôvere vlády. Povedal to predseda klubu SNS Tibor Bernaťák. Národniari však budú ďalej rokovať ako ďalej.

SNSáci o Richterovi

12:57 Tomáš stojí za Richterom

Ficova pravá ruka obhajuje Richtera. "Naše stanovisko je jednotné a nemenné, celý poslanecký klub stojí za Jánom Richterom. Je to dobrý minister, ktorý vykonal kus práce. Dúfame, že zvíťazí zodpovednosť a racionalita a vláda bude pokračovať ďalej," uviedol Tomáš. Odkazy SNS partnerom cez médiá nekomentuje.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA / Marko Erd)

12:56 Na obranu Richtera má vystúpiť Fico, po jeho prejave poslanci Smeru odídu zo sály

Poslanci Smeru sa zrejme nezúčastnia na rozprave k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Na úvod schôdze na obranu Richtera má podľa informácií agentúry SITA vystúpiť premiér Robert Fico. Po jeho prejave majú poslanci Smeru opustiť rokovaciu sálu a vrátiť sa majú do nej až na hlasovanie.

12:54 Poslanecký klub SNS o postoji k odvolávaniu Richtera rokuje, ešte v stredu boli poslanci SNS rozhodnutí, že sa na schôdzi nezúčastnia.

12:44 Bugár nevie, ako to dnes dopadne

"Počkáme na výsledok rokovania SNS a na to, ako sa dohodnú," povedal Bugár.

Béla Bugár

12:35 Reakcia Martina Glváča zo Smeru. "Myslím, že minister práce Richter dnes po hlasovaní určite neskončí," povedal.

Martin Glváč

11:56 Hrnko očakáva, že všetko vyrieši poslanecký klub

Podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka sa nezmenila situácia od stredy, kedy ich klub požiadal premiéra o odvolanie Richtera. "Situácia je rovnaká, ale definitívne rozhodnutie prijme poslanecký klub, ktorý sa zíde o 12. hodine," ozrejmil. "Načo vás zaujíma môj osobný názor. Môj osobný názor bude ten, ktorý schváli väčšina v strane," vysvetlil Hrnko, podľa čoho bude hlasovať na mimoriadnej schôdzi.

11:53 Jarjabek zo Smeru odmieta pád vlády

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Jarjabek ešte nevie, či vypočujú návrh premiéra nezúčastniť sa rozpravy počas mimoriadnej schôdze. "Budeme sa o tom to baviť. Máme stretnutie klubu ešte dnes, tam si preberieme detaily, ako celá schôdza bude prebiehať," ozrejmil. Jarjabek situáciu nevníma tak, že by dnes hrozil pád vlády. "Zatiaľ nie, poviem vám to veľmi otvorene, nemám také echo, že by mala padnúť vláda. Určite nie," uviedol.

KONIEC mimoriadnej schôdze o
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

11:48 Hrnčiarovi sa páči adrenalín

"Položte mi ľahšiu otázku. Neviem, všetko je možné," odpovedal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar na otázku, či bude Richter odvolaný. "Aspoň je nejaký adrenalín," komentoval fakt, že pár hodín pred schôdzou koalícia nevie zaistiť podporu členovi vlády. "Nie je to bežné, ale všetko to prináša život," doplnil.

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Hrnčiar si nevie predstaviť, že by koalícia fungovala ďalej po odvolaní člena vlády za pomoci jednej z koaličných strán.

11:45 Nič nie je isté

Poslanecké kluby troch koaličných strán sa zídu, aby rokovali o ich postupe na mimoriadnej schôdzi parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD). Potvrdili to poslanci Andrej Hrnčiar (Most-Híd), Dušan Jarjabek (Smer-SD) a Anton Hrnko (SNS). Momentálne podľa nich nie je jasné, ako dnešné hlasovanie o Richterovi dopadne a či koalícia schôdzu "prežije".

11:40 Bez SNS má koalícia málo hlasov

Isté je, že Richtera podržia Smeráci (49 poslancov) a Most (11 poslancov). To je však málo. Na podržanie ministra potrebuje koalícia väčšinu hlasov prítomných poslancov. Bez hlasov SNS pri účasti 150 poslancov v pléne by to na väčšinu nestačilo.

Koalícia by potrebovala ďalších 16 hlasov. Niektoré prídu aj od SNS či od Kollárových odídencov (3 poslanci). Nie je isté ako bude hlasovať Alena Bašistová zo Siete.

Poslanci SNS stále taja ako budú hlasovať.

Hlasy SNS sú otázne
Zobraziť galériu (23)
Hlasy SNS sú otázne  (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

11:24 Asi polovica poslancov SNS chce hlavu Richtera

Podľa Denníka N chce polovica poslancov SNS odvolať Richtera, tvrdí to poslankyňa národniarov Antošková. Myslí si tiež, že nemusí padnúť vláda, aj keď za odvolanie Richtera zahlasujú poslanci SNS.

10:13 O 14.00 vám odpovieme

Danko na záver povedal, že o 14.00 sa verejnosť dozvie viac a to bez "vykrikovania na tlačovke".

10:08 Ako budú SNSáci hlasovať?

Andrej Danko na tlačovke povedal, že ešte pred hlasovaním pôjde za Robertom Ficom a Bélom Bugárom a tiež, že o 14.00 bude rokovať so svojim poslaneckým klubom.

Stanislav Mičev, Andrej Kiska,
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

9:57 Richter sa má pozrieť do zrkadla

"Pre nás je dôležité, aby sa minister Richter pozrel do zrkadla a potom príjmeme ďalšie rozhodnutia," tvrdí Danko.

9:50 "Posledná dohoda na poslaneckom klube SNS bola, že dáme jednotné stanovisko okolo druhej hodiny a vyhodnotíme celkovú situáciu," vyhlásil predseda Andrej Danko po porade vedenia strany.

Výberová chronológia mimoriadnych schôdzí NR SR v rokoch 2016-2017

Mimoriadna schôdza Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) na vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) bude dnes o 15.00 h. Richter bude čeliť odvolávaniu pre kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, pri ktorej podľa opozície zlyhal.

TASR prináša chronológiu mimoriadnych schôdzí NR SR vo volebnom období od roku 2016, na ktorých sa pokúsili odvolať členov vlády SR:

7. júna 2016 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Opoziční poslanci navrhovali vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pre daňovú kauzu Bašternák. Minister zostal vo funkcii, za jeho zosadenie hlasovalo len 58 zo 138 prítomných členov snemovne. Na odvolanie člena vlády je potrebných najmenej 76 hlasov.

23. septembra 2016 - NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Premiér čelil opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Schôdzu iniciovala opozícia pre jeho údajnú nečinnosť v daňovej kauze Bašternák. Za jeho odvolanie hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných.

23. septembra 2016 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Ani ďalší pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra za kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných.

16. februára 2017 - NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa údajne spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií a ľuďom sa mal otočiť chrbtom. Premiéra sa odvolať nepodarilo, za jeho odvolanie bolo 60 zo 130 prítomných poslancov.

7. apríla 2017 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi (Smer-SD). Zámer opozície odvolať ho pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Richterovi hlasovalo len 57 poslancov zo 128 prítomných. Hlasovaním vyvrcholila viac ako 16-hodinová rozprava, ktorá sa začala 6.4. o 16. hodine.

Na Richterovi môže padnúť vláda

Národniari dospeli k takémuto stanovisku potom, čo premiér Robert Fico dal včera na vláde zaujať stanovisko ministrov k odvolaniu Richtera konsenzom. Ministri za SNS mali pritom pokyn pri hlasovaní o ministrovi práce zdržať sa hlasovania. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka.

Ján Richter
Zobraziť galériu (23)
Ján Richter  (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

SNS teda Ficovi vyčíta, že ministrom za jej stranu znemožnil takéto hlasovanie. Podľa informácií z prostredia Smeru o dianí na včerajšej vláde však premiér navrhol zaujať stanovisko konsenzuálne a nikto z ministrov za SNS nepožiadal o riadne hlasovanie.

Ak by SNS zahlasovala za odvolanie Richtera, znamenalo by to pád vlády.

Niektorí poslanci SNS chcú hlasovať, radia sa

Poslanci NR SR za SNS pôvodne zvažovali, že sa na štvrtkovej schôdzi o odvolávaní Richtera nezúčastnia. Podľa informácií agentúry SITA v súčasnej situácii sú viacerí rozhodnutí prísť a vo štvrtok o 15:00 hlasovať o vyslovení nedôvery Richterovi.

Danko sa moemntálne radí s vedením SNS, ako postupovať ďalej. Rovnako sa stretne aj s lídrami koaličných strán a svojim poslaneckým klubom v parlamente.

Poslanci za Smer-SD sa plánujú zúčastniť len na úvode schôdze a po ňom rokovaciu sálu opustia.

Nie je iná alternatíva vlády

Vo vyhlásení Bernaťáka sa ďalej píše, že SNS si uvedomuje, že neexistuje iná alternatíva schopná spravovať Slovenskú republiku, ako spolupráca politických strán Smer- SD, MOST–HÍD a SNS.

"Slovenská národná strana sa cíti byť jej pevnou súčasťou. Vzhľadom na všeobecne známe a dlhodobo medializované skutočnosti týkajúce sa fungovania a riešenia problémov Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR je SNS presvedčená, že vládna koalícia si už ďalej nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Fico odmietol mediálne hry

Predseda vlády Robert Fico včera dôrazne odmietol mediálne hry, ktorých cieľom je destabilizovať vládnu koalíciu. Premiér to uviedol v stanovisku, ktoré agentúre SITA sprostredkovala jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

„Na dnešnom (včerajšom, pozn. redakcie) rokovaní vlády ma pred hlasovaním o uznesení, týkajúcom sa ministra Jána Richtera, požiadala ministerka Gabriela Matečná o možnosť nezúčastniť sa na tomto hlasovaní spolu s ministrom Petrom Gajdošom. Túto požiadavku som rešpektoval a vzal som na vedomie, že ministri za Smer-SD a Most-Híd uznesenie konsenzuálne schválili," povedal premiér Robert Fico.

O osude Richtera sa včera nehlasovalo

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka sa o osude ministra práce Jána Richtera na včerajšom rokovaní vlády nehlasovalo, ale pozícia vlády bola jednomyseľne akceptovaná. Povedal to pre médiá po rokovaní kabinetu.

„Na vláde sa hlasuje výnimočne. Ja si osobne pamätám, že sa hlasovalo, iba keď som bol prvýkrát ministrom vo vláde s SNS a HZDS. V minulom volebnom období sa nehlasovalo ani raz a ani teraz v tomto období,“ priblížil minister. Podľa Lajčáka predseda vlády Robert Fico iba skonštatoval, že materiál bol schválený.

Matečná aj Gajdoš sa zdržia

Ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná včera pred rokovaním vlády avizovala, že ona a minister obrany Peter Gajdoš sa pri hlasovaní o ministrovi práce Jánovi Richterovi zdržia. Vláda totiž včera zaujala postoj k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery Richterovi.

Koaličná SNS má výhrady k práci tohto ministra. Matečná pre novinárov uviedla, že sa zdržia, lebo sa tak dohodli. Ako budú o návrhu hlasovať poslanci národniarov vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi, Matečná nevedela.

Richter má plnú podporu

Smer-SD v stanovisku, ktoré zaslali k návrhu na odvolanie ministra práce, minulý týždeň zdôraznil, že premiér a líder najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico ako aj vedenie strany berú na vedomie návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi ako i stupňujúce sa iné útoky voči jeho osobe.

„Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany Smer-SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce a preto je principiálnym záujmom strany jeho pokračovanie vo výkone funkcie ministra práce," zdôraznili vo vyhlásení.

Viac o téme: Smer-SDSNSJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu