Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koaličná kríza opäť na programe dňa: Poslanci SNS nevylučujú, že zahlasujú za odvolanie Richtera

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Poslanci SNS nevylučujú, že sa nezúčastnia na hlasovaní o odvolaní ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). SNS by tak nehlasovala za ani proti Richterovi a minister by mohol zostať vo funkcii. Na odvolanie člena vlády totiž treba aspoň 76 hlasov. Bez hlasov z koalície opozícia nemôže ministra odvolať.

O tom, ako sa na štvrtkovej (7.9.) mimoriadnej schôdzi SNS zachová, rozhodne na poslaneckom klube, ktorý ešte len zasadne. "Budeme mať poslanecký klub pred mimoriadnou schôdzou a na ňom sa rozhodneme, ako budeme postupovať," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Na otázku, či SNS odíde zo sály, odpovedal, že varianty sú rôzne. Dodal, že SNS cíti zodpovednosť za fungovanie koalície a štátu.

"Uvítal by som, keby sa našlo také riešenie, že by koalícia pretrvala a problém sa vyriešil. Ak koalícia takéto riešenie nájde, tak to donesie stabilitu do vnútorných vzťahov," povedal prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Bližšie hovoriť nechcel, informovať chcú národniari najskôr partnerov. Poznamenal však, že SNS očakáva od premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby uplatňoval rovnaký meter na všetkých. Fico vyzval na odchod z funkcie ministra školstva Petra Plavčana, SNS si myslí, že by mal zakročiť aj voči Richterovi.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Richtera bude vo štvrtok popoludní. Iniciovala ju opozícia. Richter bude čeliť odvolávaniu pre kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, pri ktorej podľa opozície zlyhal.

SNS už otvorene hovorí o tom, že má s Richterom problém. Hovorilo sa aj o tom, že by SNS mohla hlasovať s opozíciou. Hoci to žiadna z koaličných strán oficiálne nepotvrdila, Smer-SD a Most-Híd zdôraznili, že hlasovanie koaličnej strany by mohlo znamenať koniec koalície. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zatiaľ hlasovanie SNS s opozíciou nepovažuje za reálnu hrozbu. V koalícii podľa jeho slov prebiehajú rokovania.

Danko nechce pád vlády

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko nechce, aby padla vláda. Povedal to v dnešnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo v súvislosti s koaličnou krízou a odvolávaním ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Nepovedal, ako budú poslanci SNS hlasovať pri odvolávaní ministra, ktorého strana kritizuje podobne ako opozícia. "Vidím aj iné riešenia ako pád vlády. Budeme však ešte diskutovať na klube SNS, ktorý nás čaká a stále hľadáme riešenia. Nechcem, aby vláda padla, kým vieme komunikovať," vyhlásil Danko. Tvrdí, že intenzívne rokuje s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), že jeho klub je jednotný a nie je neseriózny partner. "Vždy sme sa správali zodpovedne a vzorovo," poznamenal.

V súvislosti s vypovedaním koaličnej zmluvy, ktoré viedlo k vzniku koaličnej krízy, uviedol, že SNS potrebovala niektoré procesy ozdraviť a nastaviť pravidlá. "Vláda aj parlament funguje. V priestore však stále diskutujeme," doplnil. Potvrdil prácu na novej koaličnej zmluve. Pracovná skupina pracuje podľa Danka na interných predpisoch a nových pravidlách.

Danko naďalej trvá na tom, že iný variant koalície, ako je tá súčasná, nie je. "Aj predseda Smeru-SD sa musí s nami naučiť komunikovať. Doteraz vládol sám, musí nás vnímať ako rovnocenného partnera," podotkol Danko. 

Dodatok ku zmluve môže byť onedlho realitou

Dodatok ku koaličnej zmluve by mohli koaliční lídri podpísať v polovici septembra. Predseda klubu SNS Tibor Bernaťák, ktorý je členom pracovnej skupiny pripravujúcej dodatok, však tento termín hovorí opatrne. Jeho stranícky šéf Andrej Danko predpokladá podpis na budúci týždeň. Povedal to v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

"Bol by som rád, keby to bolo v polovici septembra. Ale ťažko predpokladať, kedy to bude. K niektorým veciam ešte budú zasadať koaličné strany," povedal Bernaťák s tým, že pracovná skupina sa stretne aj tento týždeň. K obsahu dodatku povedal len toľko, že sa rozprávajú o rôznych veciach, ktoré chcú strany v koalícii presadiť. Bližšie hovoriť nechce, lebo v koalícii sa dohodli, že do podpisu dodatku nebudú verejnosť informovať. 

Viac o téme: KoalíciaHlasovanieOdvolávanieSNSJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu