Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká republika má právo byť pri diskusiách o jadre, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Vzťahy Slovenska a Česka nie sú len formálne, ale sú založené na konkrétnych príkladoch. Máme spoločné nazeranie na hodnoty ako demokracia a ľudské práva.

„Nezabúdajme na to v týchto turbulentných časoch, keď sú často iné krajiny predmetom veľmi drobného a podrobného preskúmavania,“ povedal premiér Robert Fico počas svojho príhovoru na úvod spoločného zasadnutia slovenskej a českej vlády dnes v českých Ledniciach. Spája nás aj to, že chceme byť silnými a spoľahlivými hráčmi v Európskej únii. Podľa slovenského premiéra obe vlády spája, že chcú pretaviť dobré ekonomické výsledky do vyššej životnej úrovne ľudí.

Okrem bilaterálnych vzťahov sa Fico venoval aj širšej spolupráci v rámci Visegrádskej štvorky, Slavkovského formátu a EÚ. Premiér Fico podľa svojich slov svojho kolegu Bohuslava Sobotku ubezpečil, že pokiaľ ide o integráciu do jadra, kde je SR viac integrovaná, keďže je v eurozóne, že bude podporovať inkluzivitu, čiže aby sa každá krajina, ktorá má záujem patriť do užšieho klubu, mohla na rozhodnutiach zúčastniť. „Preto vítam myšlienku, pokiaľ ide o pozorovateľský štatút v eurozóne,“ povedal slovenský predseda vlády. Pozorovateľský štatút v eurozóne navrhuje Česká republika pre krajiny, ktoré nemajú euro, ale chcú sa zúčastňovať na rokovaniach eurozóny s tým, že by nemali hlasovacie právo.

Pokiaľ ide o V4, Fico povedal že ide o dôležitý politický a regionálny formát. Súhlasí s tým, že práve V4 môže spájať tradičný západ a tradičný východ. „To nám však ako krajinám nemôže brániť, aby sme paralelne vedľa V4, ktorá nie je iba o stretávaní sa premiérov, si budovali svoje vlastné strategické cesty s Nemeckom, Francúzskom,“ dodal Fico s tým, že nechce vyvolávať pochybnosti o dôležitosti V4. Záleží nám, aby tento formát pokračoval, dodal.

Fico upozornil, že ak je niečo tak dobré, ako spoločné slovensko-české vzťahy, nemusí to tak ostať navždy. „Vzťahy musíme kultivovať, polievať, a poviem to poľnohospodárskym výrazom, musíme ich sem-tam aj pohnojiť,“ povedal Fico. Ako vysvetlil, bariéry vo vzťahoch dnes vidno napríklad v podobe jazykov, keď mladšie generácie si už nie vždy automaticky rozumejú. Preto Fico víta aj dohodu, ktorú dnes podpíšu generálny riaditeľ RTVS a generálny riaditeľ Českého rozhlasu či podpis Memoranda o spolupráci medzi Slovenským národným múzeom v Bratislave a Národným múzeom v Prahe.

Český premiér Bohuslav Sobotka pripomenul, že budúci rok Slovensko a Česko čakajú významné výročia ako 100. výročie vzniku Československa, 50. výročie Pražskej jari a 25. výročie samostatnosti ČR a SR. Rok 2018 Sobotka označil za „dôležitý pre dejiny oboch národov“.

Viac o téme: Robert FicoJadro EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu