Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aktivisti OĽaNO prekročili všetky normy slušného správania, tvrdí Hrnko

Poslanec NR SR Anton Hrnko
Poslanec NR SR Anton Hrnko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO rozšírilo informáciu, že vraj na oslavách SNP v Banskej Bystrici vypískali predsedu NR SR a SNS Andreja Danka.

"Neviem, či ten pokus o bručanie a pískanie, ktorý som počul od skupinky jasne identifikovateľnej ako aktivisti OĽaNO pri ohlásení vystúpenia predsedu A. Danka a ktorý bol rázne odmietnutý prevažnou väčšinou účastníkov osláv, možno nazvať vypískanie. Skôr nie. Ale čo určite viem, je to, že aktivisti OĽaNO v tomto prípade prekročili všetky normy slušného správania a prvýkrát v histórii sa takýmto nehoráznym spôsobom snažili narušiť oslavy Slovenského národného povstania, oslavy sviatku, ktorý pripomína nám všetkým, že zlu sa treba postaviť na odpor!“ vyhlásil podpredseda SNS Anton Hrnko.

Prezident A. Kiska vo svojom vystúpení upriamil pozornosť na jeden typ extrémizmu, ktorý ovládal župné zastupiteľstvo v Banskej Bystrici. Pritom s poukázaním na blížiace sa župné voľby použil heslo vojenského ústredia "Začnite s vysťahovaním...", aby vyzval občanov na zodpovedný prístup vo voľbách a začali s vysťahovaním príslušníkov aktuálnej strany ovládajúcej župné zastupiteľstvo. "S prezidentovým apelom možno súhlasiť, ale z môjho pohľadu je neúplný," zdôraznil podpredseda SNS.

Pojem "extrémizmus" nemožno zužovať len na označenie politických síl, ktoré by najradšej robili politiku vo vysokých čižmách, uniformách a za zvukov rezkých a úderných pochodov. Rovnakými extrémistami sú aj tí, ktorí sa napr. ani po 25 rokoch nedokážu zmieriť s existenciou slobodnej, suverénnej a pozitívne sa rozvíjajúcej Slovenskej republiky a robia všetko pre to, aby občanom Slovenskej republiky čo najviac zhnusili ich vlastnú štátnosť.

Extrémistami sú aj tí, ktorí bez akéhokoľvek pozitívneho programu vedia skritizovať i ten najlepší úmysel vládnucej koalície nie preto, žeby vedeli robiť veci lepšie ako ona, ale preto, že z rozvratu v spoločnosti si urobili osobný biznis, zdroj lacných a pohodlných príjmov. To, že týmto ľuďom nie je nič sväté, jasne ukázali aj na utorňajších (29.8.) oslavách SNP.

Na pietnom mieste, za prítomnosti priamych účastníkov protifašistického odboja a Slovenského národného povstania si dovolia rušiť vystúpenia čelných predstaviteľov štátu, ktorí tam neprišli robiť podenkovú politiku, ale pripomenúť si ťažké obete boja za slobodu a demokraciu. Hrnko dodáva: "Čo je pre nich ešte sväté? Pred čím sa zastavia? Asi pred ničím! Musia ich zastaviť slušní ľudia, ktorí im jasne dajú najavo, že hodnoty, za ktoré v povstaní bojovali naši predkovia, nám stále za to stoja, aby sme ich bránili pred ich chrapúnstvom!"

"Áno, treba začať s vysťahovaním. Treba dať jasne najavo všetkým tým Kotlebom, Matovičom, Kollárom i Dostálom, že hodnoty demokracie, suverenity, ľudskej dôstojnosti, ľudských a národných práv a spravodlivého vládnutia sú hodné ochrany a že neextrémistická časť spoločnosti ich bude nielen vyznávať, ale aj brániť. Už nesmieme pripustiť, aby sme ustupovali z našich pozícií a dávali tým priestor silám, ktoré si tieto hodnoty nectia a pohŕdajú nimi. Doplatili by sme na to všetci," dodal na záver A. Hrnko.

 Anton Hrnko, poslanec NR SR

Viac o téme: OĽaNOAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu