Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyžeňte šialencov a fašistov z kraja! VIDEO Vyzvali spoločne Kiska, Danko a Fico

Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico
Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Definitívna rana pre Kotlebu? Na výročie osláv Slovenského národného povstania sme sa dočkali nezvyčajného spojenectva. Prezident Kiska, premiér Fico a predseda parlamentu Danko sa zhodli, že proti fašistovi v čele Banskobystrického samosprávneho kraja treba bojovať. Dorazí to Kotlebu? A čo je za zhodou týchto politických oponentov?

Na utorkových oslavách SNP sa zúčastnili najvyšší ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko. Okrem nich tam boli aj poslanci parlamentu. Všetci vrcholoví politici sa zhodli - proti Kotlebovi treba zabojovať. Banskobystričania budú mať túto možnosť už na jeseň v župných voľbách. Dorazí to Kotlebu a bude to na neho stačiť?

Kiska na oslavách SNP

A. Kiska na oslavách SNP

Prezident upozornil, že o tri mesiace budeme rozhodovať o tom, kto bude najbližšie štyri roky spravovať osem samosprávnych krajov. Podľa neho tie tohtoročné by sa mohli stať voľbami, v ktorých sa postavíme proti ideológii zla a "voľbami, v ktorých vyženieme fašistu z úradu v Banskej Bystrici a odmietneme jeho kandidáta v Nitrianskom a ďalších krajoch. Keď vyhral v Banskobystrickom kraji voľby fašista a obsadil budovu neďaleko odtiaľto, bol to pre väčšinu ľudí na Slovensku šok. Keď jeho strana uspela v parlamentných voľbách, bol to zrejme pre väčšinu ľudí ešte väčší šok. Ako demokratická spoločnosť sa snažíme s touto situáciou vyrovnať. Vedieme často bolestivý dialóg o tom, ako na fašistov reagovať. O tom, aká zvrátenosť, aká nenávisť k ľuďom s iným náboženstvom, s inou farbou pleti, sa skrýva za ich silenými úsmevmi a zelenými tričkami. Diskutujeme o príčinách ich popularity. O tom, ako ich priaznivcom ukázať právu tvár strany, ktorej vodca považuje začiatok SNP za najčernejší deň našej histórie," zdôraznil Kiska.

Podľa neho po štyroch rokoch ich prítomnosti v samosprávnej politike a po roku v parlamentnej politike však už o mnohých veciach diskutovať nemusíme. Ako tvrdí prezident, ich jediným príspevkom do verejnej diskusie na Slovensku bolo a je šírenie nenávisti.

"A tu v Banskej Bystrici azda najviac ukázali, že veci verejné spravovať nevedia. Ale zato ako ozajstní slabosi dokážu zneužívať moc, aby zastrašovali učiteľov na školách či šikanovali hercov malého ochotníckeho divadla," uviedol Kiska.

Prejav Andreja Danka

A. Danko na oslavách SNP

„Chcem vyzvať všetkých Bystričanov, tieto voľby začnite s vysťahovaním vy, ktorí tu žijete. Myslím si, že Bystričania môžu prví ukázať iným krajom, kde to hrozí, že im táto skúsenosť stačila, a že nedovolia pokračovať šialencom pri ovládaní štátnej moci,“ povedal Danko na margo blížiacich sa volieb do vyšších územných celkov.

Fico na oslavách SNP

R. Fico na oslavách SNP

Je šialené, že po 73 rokoch od Slovenského národného povstania (SNP), od čias, keď sme vyhnali "náckov", je neďaleko Pamätníka SNP budova, kde si hovoria "Na stráž" a my sa na to pozeráme, akoby to bolo v poriadku. Konštatoval počas centrálnych osláv 73. výročia SNP v Banskej Bystrici premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý verejne vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby na tieto prejavy reagovali tak veľmi, ako sa dá, lebo je to zločin.

Podľa neho Slovensko je jedna z najslobodnejších a najdemokratickejších krajín a až tak, že si každý robí čo chce, bez akejkoľvek miery zodpovednosti. "Máme slobodu prejavu, ale tá nemôže spočívať v tom, že tu bude niekto hajlovať, že tu bude vykrikovať "Na stráž" a dávať do nebies Hitlera a podobných fašistov," zdôraznil Fico.

Ranu Kotlebovi zasadila podpora Luntera

Politológ vidí znížené šance Kotlebu najmä vďaka smeráckej podpore nezávislého kandidátovi Jánovi Lunterovi. "Myslím, že ranu Kotlebovcom v BB kraji zasadila podpora Smeru, ale aj ostatných parlamentných ako aj neparlamentnych strán jednému kandidátovi Lunterovi. Toto bol dôležitý moment, ktorý pravdepodobne rozhodol o budúcom víťazovi volieb župana v banskobystrickom kraji," zareagoval pre Topky Radoslav Štefančík.

Odpor všetkých najvyšších predstaviteľov proti fašizmu ho však neprekvapuje. Zároveň zhodu Kisku, Fica a Danka chváli. Činia tak v období, kedy je "dôležité zas a znovu pripomínať, že demokraciu tu nemáme automaticky a natrvalo, ale je potrebné stále o ňu bojovať".

Boj o rovnakého voliča

Vymedzovanie sa voči Kotlebovi však je podľa Štefančíka aj logické, keďže medzi stranami prebieha o súboj rovnakého voliča. "Jasný dištanc voči Kotlebovi musia Fico s Dankom prezentovať aj z čisto vlastných mocenskych záujmov. Kotleba partaj je totiž priestorom, kde sa uchyluju sklamaní voliči Smeru a SNS. Všetky tri strany Smer, SNS a Kotleba bojujú o toho istého voliča a ak nechcú byť Fico s Dankom v neustálom konflikte, musia sa zamerať na svojho bývaleho voliča, ktorého momentálne oslovujú práve extrémisti," tvrdí Štefančík.

Oslavy SNP

Význam každoročne organizovaných osláv SNP v Banskej Bystrici podčiarkuje účasť hostí. Aj teraz sa na nich zúčastnili všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a premiér Robert Fico ako i viacerí ministri vlády. Na pietnom akte nechýbal ani exprezident Ivan Gašparovič. Vence k pomníku položili tiež zástupcovia politických strán, štátnej správy a samosprávy. Do Banskej Bystrice, srdca SNP, prišli vzdať úctu padlým počas druhej svetovej vojny zástupcovia 35 veľvyslanectiev.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu