Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší návrh z dielne OĽaNO: Filozofia pri dokumentoch z verejných zdrojov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Vniesť filozofiu a ducha zákona o slobode informácií aj na významné dokumenty, ktorých vypracovanie je hradené z verejných zdrojov, či zavedenie povinného zverejňovania analýz, štúdii, expertíz a prognóz zhotovených z verejných prostriedkov alebo získaných za verejné prostriedky je cieľom predloženého návrhu novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám (zákon o slobode informácií) z dielne poslancov za OĽANO-NOVA. Poslanci NR SR prerokujú návrh na septembrovej schôdzi.

Filozofia zákona o slobode informácií je postavená na premise: „čo je hradené z verejných prostriedkov, je verejnosti prístupné“. Preto podľa predkladateľov má verejnosť plné právo vedieť, ako sa nakladá s verejnými financiami, na ktoré sa skladá zo svojich daní. Stále viac schvaľovaných zákonov, legislatívnych aj nelegislatívnych opatrení a najmä veľkých investičných projektov sa v súčasnosti nezaobíde bez podpory rôznych analýz, štúdii, expertíz, prognóz alebo auditov.

„Tento trend je nepochybne správny a vítaný. Investičné projekty sú odbornou aj laickou verejnosťou prijímané omnoho pozitívnejšie, keď sú podkladové analýzy, štúdie, expertízy či prognózy prezentované aj verejnosti," uvádzajú poslanci OĽANO s tým, že potreba vypracovania takýchto dokumentov býva na Slovensku neraz zneužívaná, keďže si orgány štátnej správy dávajú vypracovať potrebné dokumenty aj externe a ich príprava je financovaná z verejných zdrojov. „Zverejnené, a teda nepretržite prístupné analýzy, štúdie, expertízy či prognózy sú spôsobilé vniesť do života spoločnosti viacero pozitív. Okrem posilnenia transparentnosti a účelnosti vynakladania verejných prostriedkov je to najmä posilnenie odborných diskusií či otvorenie nových spoločenských otázok," uvádzajú a dodávajú, že takto zverejnené dokumenty zabránia prípadnej duplicite ich vypracúvania.

Viac o téme: ZákonyOĽaNOVerejné zdroje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu