Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo voľbách sa treba postaviť zlu a vyhnať fašistu z úradu v Banskej Bystrici, vyhlásil Kiska

Andrej Kiska Zobraziť galériu (10)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Našou povinnosťou je urobiť viac, ako si jeden deň v roku pripomenúť odvahu predkov a položiť kvety k pamätníkom padlých. Najmä v čase, keď sa po našej krajine bezočivo rozťahujú pohrobkovia nacistickej a fašistickej ideológie. Povedal to dnes v príhovore počas centrálnych osláv 73. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici prezident SR Andrej Kiska pred zaplneným areálom Pamätníka SNP.

"V dnešný deň pred 73 rokmi odvážni muži a statočné ženy povstali proti okupantom aj proti domácemu bábkovému režimu, ktorý nacistickej a fašistickej ideológii verne slúžil. Hrdinovia pochopili, že nestačí prežívať so sklonenou hlavou a dúfať, že zločinná Hitlerova Tretia ríša pominie sama, alebo ju iní porazia za nás na vojnových frontoch v cudzine," pripomenul prezident.

Podľa neho hoci jedno z najväčších protifašistických povstaní v Európe počas druhej svetovej vojny nepriateľ napokon dokázal vojensky potlačiť, už nedokázal vziať našej krajine sebaúctu, ktorú pre všetkých obyvateľov Slovenska účastníci SNP vybojovali.

"Ďakujem predstaviteľom krajín, ktorých rodáci v Povstaní bojovali po boku našich starých otcov a mám. Ďakujeme Rusom, Čechom, Ukrajincom, Bielorusom, Rumunom, Francúzom, Bulharom, Poliakom, Maďarom a ďalším, ktorí nás v tom nenechali samých. Ako prezident Slovenskej republiky osobne vzdávam hold priamym účastníkom SNP, ktorí poctili svojou prítomnosťou dnešné slávnostné podujatie," konštatoval Kiska.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Prezident upozornil, že o tri mesiace budeme rozhodovať o tom, kto bude najbližšie štyri roky spravovať osem samosprávnych krajov. Podľa neho tie tohtoročné by sa mohli stať voľbami, v ktorých sa postavíme proti ideológii zla a "voľbami, v ktorých vyženieme fašistu z úradu v Banskej Bystrici a odmietneme jeho kandidáta v Nitrianskom a ďalších krajoch".

"Keď vyhral v Banskobystrickom kraji voľby fašista a obsadil budovu neďaleko odtiaľto, bol to pre väčšinu ľudí na Slovensku šok. Keď jeho strana uspela v parlamentných voľbách, bol to zrejme pre väčšinu ľudí ešte väčší šok. Ako demokratická spoločnosť sa snažíme s touto situáciou vyrovnať. Vedieme často bolestivý dialóg o tom, ako na fašistov reagovať. O tom, aká zvrátenosť, aká nenávisť k ľuďom s iným náboženstvom, s inou farbou pleti, sa skrýva za ich silenými úsmevmi a zelenými tričkami. Diskutujeme o príčinách ich popularity. O tom, ako ich priaznivcom ukázať právu tvár strany, ktorej vodca považuje začiatok SNP za najčernejší deň našej histórie," zdôraznil Kiska.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho po štyroch rokoch ich prítomnosti v samosprávnej politike a po roku v parlamentnej politike však už o mnohých veciach diskutovať nemusíme. Ako tvrdí prezident, ich jediným príspevkom do verejnej diskusie na Slovensku bolo a je šírenie nenávisti. "A tu v Banskej Bystrici azda najviac ukázali, že veci verejné spravovať nevedia. Ale zato ako ozajstní slabosi dokážu zneužívať moc, aby zastrašovali učiteľov na školách či šikanovali hercov malého ochotníckeho divadla," uviedol Kiska.

Rozumie tomu, že stav politiky mnohých voličov znechucuje, ale je to slabý dôvod, aby sme našu krajinu kúsok po kúsku, kraj za krajom, pasívne odovzdávali fašistom. "Dnes sa predsa nemusíme nepriateľovi postaviť so zbraňou v ruke, ani čeliť vojenskej presile. Stačí, keď budeme skutoční občania, keď pôjdeme v novembri voliť a vyberieme si nefašistického kandidáta. Je nás viac a dokážeme ich poraziť," dodal prezident.

Slobodu prejavu nemožno zneužívať

Je šialené, že po 73 rokoch od Slovenského národného povstania (SNP), od čias, keď sme vyhnali "náckov", je neďaleko Pamätníka SNP budova, kde si hovoria "Na stráž" a my sa na to pozeráme, akoby to bolo v poriadku. Konštatoval dnes počas centrálnych osláv 73. výročia SNP v Banskej Bystrici premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý verejne vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby na tieto prejavy reagovali tak veľmi, ako sa dá, lebo je to zločin.

Podľa neho Slovensko je jedna z najslobodnejších a najdemokratickejších krajín a až tak, že si každý robí čo chce, bez akejkoľvek miery zodpovednosti. "Máme slobodu prejavu, ale tá nemôže spočívať v tom, že tu bude niekto hajlovať, že tu bude vykrikovať "Na stráž" a dávať do nebies Hitlera a podobných fašistov," zdôraznil Fico.

Pripomenul, že Slovenský štát bol satelit nemeckého fašistického štátu, po ktorom chodili všelijakí "náckovia" a gardisti, na úradoch vykrikovali "Na stráž", a čo je horšie, boli to aj Slováci, ktorí sa podieľali na najohavnejších tragédiách a pomáhali fašistom vraždiť.

Ako pokračoval, SNP je jednou z najdôležitejších udalostí v dejinách slovenského národa. Vzdal úctu všetkým účastníkom Povstania, ktorí sa v roku 1944 postavili fašizmu, a to v čase, keď nikto netušil, kedy vojna skončí. Išli do boja a pritom vedeli, že keď ich chytia, budú ich mučiť a popravia.

Andrej Kiska, Andrej Danko
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Buďme k sebe úprimní, ako by táto krajina zareagovala, keby bola vyhlásená mobilizácia? Ja vám garantujem, že by boli plné čakárne nemocníc a ľudia si pýtali péenky, alebo by veľa ľudí žiadalo o invalidné dôchodky. Prečo to tak je, pretože si sami likvidujeme vlastnú štátnosť," uviedol premiér. Podľa neho mier už berieme ako samozrejmosť, no je treba si ho vážiť.

Fico sa ešte v úvode svojho príhovoru ospravedlnil účastníkom osláv za hlasné prejavy nesúhlasu časti návštevníkov, ktorí prišli do areálu Pamätníka SNP. "Nikto nikdy nezneužíval posvätné miesto SNP. Hanbite sa, páni z OĽaNO takýmto hrubým spôsobom zneužiť oficiálne oslavy SNP." Hnutie OĽaNO sa dnes od týchto prejavov dištancovalo: "Žiadnym spôsobom neorganizovalo protestné prejavy v Banskej Bystrici."

Zneužili pamätné miesto

 Začiatok oficiálnej časti dnešných celodenných osláv 73. výročia SNP v Banskej Bystrici, na ktorých sa zúčastnili všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ako aj zástupcovia 35 veľvyslanectiev, narušilo hlasnými prejavmi nespokojnosti niekoľko desiatok návštevníkov.

Postávali s transparentmi už pri vchode do areálu Pamätníka SNP, kadiaľ prichádzali delegácie a počas predstavovania premiéra a šéfa parlamentu sa nezdržali piskotu. "Toto sem jednoducho nepatrí. Toto nie je miesto na to, aby sa tu vyjadrovali politické názory. Je to miesto, kde máme vzdávať úctu padlým," konštatoval generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Ako tvrdí, ešte predtým ako prišli do areálu, ich poprosil, aby sa zdržali negatívnych prejavov, pretože je to pietna spomienka na padlých v druhej svetovej vojne. Podobné slová im adresoval aj z pódia. Ostrejšie slová im potom adresoval premiér a zdôraznil, že "nikto nikdy nezneužíval posvätné miesto SNP".

Viac o téme: FašizmusSNPAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu