Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Politici sa vyjadrujú k SNP: Vďaka nemu zmenil svet pohľad na Slovensko, tvrdí OĽaNO

Predstavitelia OĽaNO Zobraziť galériu (2)
Predstavitelia OĽaNO (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vďaka Slovenskému národnému povstaniu (SNP) zmenil svet pohľad na Slovensko. Pripomína to hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO).

„Nesmieme nikdy zabudnúť na zástupy tých, ktorí v túžbe po slobode obetovali svoje životy a vzopreli sa nacizmu. SNP je stále výzvou, aby sme si uvedomili, že sloboda nie je zadarmo,“ zdôrazňuje hnutie v tlačovej správe, ktorú poskytol Matúš Bystriansky z oddelenia komunikácie s médiami OĽANO.

OĽANO si pripomína 73. výročie SNP ako jeden z najvýznamnejších míľnikov histórie slovenského národa. Zástupcovia hnutia sa dnes zúčastnia na slávnostnom ceremoniáli a pietnom akte kladenia vencov k pamätníku Obete varujú v Banskej Bystrici. „OĽANO s prejavom vďaky a úcty spomína na obete Slovenského národného povstania, ktoré položili svoje životy v boji za slobodu, ale aj na preživších hrdinov a pamätníkov, ktorí sa podieľali na boji za národnú identitu a demokraciu,“ dodáva sa v tlačovej správe.

Most-Híd: Niektorí obhajuju vtedajší fašistický režim

Slovenské národné povstanie (SNP) by podľa strany Most-Híd malo byť mementom, že demokraciu a slobodu je potrebné neustále ochraňovať. „Dnešný deň je veľmi dôležitým sviatkom a spomienkou na odvážny krok našich občanov, ktorí sa bez ohľadu na ich národnosť dokázali spoločne postaviť proti nacizmu. Síce odvtedy uplynulo 73 rokov, no je nevyhnutné pripomínať si tento sviatok, aby nevymizol z našej pamäti,“ konštatuje sa vo vyhlásení strany Most-Híd k 73. výročiu SNP, o ktorom informovala tlačová tajomníčka strany Františka Dušíková. Podľa Mosta-Híd je potreba pripomínať si SNP nutná „o to viac, keď vidíme, že táto zvrátená ideológia má čoraz viac prívržencov v dnešnej dobe“.

Žiaľ, „aj dnes sú medzi nami extrémisti, ktorí nielenže spätne podporujú a obhajujú vtedajší fašistický režim, ale dokonca vyjadrujú aj aktívnu podporu týmto myšlienkam podporou fašistickej strany v parlamente. Je preto potrebné pripomenúť to, že tento režim okrem iného posielal aj vlastných občanov na smrť do koncentračných táborov,“ upozorňuje ďalej Most-Híd. Z toho dôvodu vyjadruje vďaku „každému, kto prispel v tom čase k budovaniu našej slobody, ale aj každému, kto dnes obhajuje princípy slobody a demokracie a nebojí sa aktívne sa postaviť na odpor podporovateľom fašizmu“.

Najkrajšou vetou SNP bolo „Začnite s vysťahovaním“, tvrdí Danko

„Začnite s vysťahovaním“ je podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka najkrajšou vetou Slovenského národného povstania (SNP). Uviedol to počas svojho príhovoru na dnešných oslavách ich 73. výročia v Banskej Bystrici s tým, že je potrebné zamyslieť sa, čo Slovensko čaká v budúcnosti a nedovoliť, aby ho ovládlo zlo.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

„Chcem vyzvať všetkých Bystričanov, tieto voľby začnite s vysťahovaním vy, ktorí tu žijete. Myslím si, že Bystričania môžu prví ukázať iným krajom, kde to hrozí, že im táto skúsenosť stačila, a že nedovolia pokračovať šialencom pri ovládaní štátnej moci,“ povedal Danko na margo blížiacich sa volieb do vyšších územných celkov.

Spomenul tiež súčasnú rozpoltenosť Slovenska, ktorú podľa neho možno symbolizuje i pamätník SNP v Banskej Bystrici. „Vidíme tu rozpoltené srdce Slovákov, ktoré nám má symbolizovať to ťažké obdobie, kedy niektorí podľahli v boji za štátnosť tomu, že začali potláčať základné ľudské práva, týrať iných, ponižovať, zosmiešňovať,“ podotkol predseda NR SR.

V deň výročia SNP je podľa neho potrebné dať úctu všetkým, ktorí stáli v čele povstaleckých vojsk, či sú to generáli Golian, Viest a Vesel alebo kapitán Stanek. „Najväčšiu úctu mám i k osobe Gustáva Husáka. Je to nedocenená osobnosť našich dejín,“ zdôraznil Danko a pokračoval, že v takýto významný sviatok treba odložiť zbrane, skloniť hlavu, ukázať pokoru a možno sa zamyslieť nad smerovaním krajiny. „Či má ísť ďalej hašterením, pretekmi, kto je lepší a horší, alebo sa máme spojiť za hodnoty,“ zakončil.

Demokratická politika musí odmietnuť fašizmus

Demokratické a antifašistické posolstvo Slovenského národného povstania (SNP) je v súčasnosti podľa predsedu Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanca Národnej rady SR Ondreja Dostála „zas o niečo viac aktuálne aj vzhľadom na prítomnosť fašistov v slovenskom parlamente a šírenie extrémistických nálad v spoločnosti“.

Občianska konzervatívna strana si dnes pripomína 73. výročie SNP, ktoré považuje za jeden z najsvetlejších momentov v histórii Slovenska. SNP bolo okamihom, keď sa naša vlasť postavila proti zlu fašizmu a pridala sa ku krajinám bojujúcim proti nacistickému Nemecku, pripomína OKS vo vyhlásení, ktoré poskytol predseda konzervatívcov Dostál.

„Je potrebné uchovávať v pamäti a úcte statočných ľudí, ktorí sa povstania zúčastnili a riskovali svoje životy za našu slobodu,“ zdôrazňuje OKS. OKS sa hlási k tradícii občianskeho odboja a z neho vytvorenej Demokratickej strany, v ktorej spojili svoje sily slovenskí demokrati. „Zodpovedná demokratická politika musí byť postavená na jasnom a jednoznačnom odmietnutí fašizmu a obhajobe slobodnej a demokratickej spoločnosti a našej civilizačnej príslušnosti k západu,“ dodáva sa vo vyhlásení.

Gajdoš vyzdvihol veteránov

Minister obrany Peter Gajdoš sa dnes v Banskej Bystrici zúčastnil na celoslovenských oslavách 73. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Oficiálny program sa konal za účasti troch najvyšších ústavných činiteľov, ako aj priamych účastníkov protifašistického odboja. Na oslavách sa aj tento rok zúčastnila rumunská delegácia, s ktorou minister obrany Peter Gajdoš ešte pred začiatkom oficiálnych osláv navštívil vojenský cintorín rumunskej armády vo Zvolene. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Šéf obrany si spoločne s rumunskou delegáciou pripomenul zásluhy viac ako 10-tisíc rumunských vojakov, ktorí výrazne prispeli k oslobodzovaniu územia SR. „Nesmierne si vážim všetkých, ktorí bojovali za našu lepšiu budúcnosť. Bolo mi cťou osobne si uctiť ich pamiatku,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Viac o téme: SNPMost-HídOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu