Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká spoveď Danka o zákulisí koaličnej krízy: Kritika ľudí v Smere aj priznanie!

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Pokým premiér Robert Fico sa tvári, že koaličná kríza ho nijako nerozhodí a má na práci aj iné veci, ako napríklad utorkové informovanie o hospodárskych úspechoch našej krajiny, predseda Národnej rady Andrej Danko asi až taký veľmi spokojný nie je. Vo facebookovom profile Slovenskej národnej strany pred niekoľkými hodinami pribudol status s nadpisom Koaličná dohoda je atypická, zastaraná až ťažkopádna a s odkazom na rozhovor, ktorý šéf národniarov poskytol .týždňu.

V koalícii to vrie: Rokovanie vlády v ohrození, SNS a Smer opäť v slovnej prestrelke

"Vždy som hovoril, že Slovenská národná strana sa nesmie stať fackovacím panákom Smeru, že musí mať svoje programy a vízie. Ja sa nemôžem svojmu koaličnému partnerovi zúfalo doprosovať, ako teraz o peniaze na zelenú naftu pre pôdohospodárov. Viete, sila toho koaličného partnera, okrem toho, že má pod sebou vnútro a financie, spočíva aj v tom, že dokáže ovplyvňovať aj chod vašich ministerstiev," vybrali národniari do svojho statusu citát z Dankovho interview.

Zdá sa tak, že podľa SNS žiadna krivda nie je zabudnutá a kríza je pre ňu oveľa vážnejšia, ako sa miestami snaží prezentovať vládny Smer-SD na čele s Robertom Ficom. Ten navyše zvolal na stredu vládu, aj keď SNS avizovala, že jej ministri na ňu neprídu.

Veľká spoveď Danka o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"V mnohých reakciách však vnímame zo strany Smer určitú chladnosť, odstup. A niekedy aj problémy pri napĺňaní dobrých nápadov. Je tu určitá rivalita. Videli sme to na téme kvality potravín, keď naša strana odpracovala veci. Nemal som problém, aby predseda vlády prebral štafetu vo vedení V4, ale sú veci, ktoré potrebujem aj ja so svojou politickou stranou verejnosti komunikovať a ukázať jej, že program napĺňame. Je tam naozaj veľký konflikt politických záujmov," dodal Danko v článku s názvom "Podrazil ma", ktorý bol zverejnený minulý týždeň.

SNS nenechá zničiť

Vtedy v ňom zdôraznil, že SNS nepoložila vládu. "Je veľký rozdiel medzi pádom vlády a namietaním nefunkčného ustanovenia koaličnej zmluvy a vzťahov," vysvetlil. Neskôr však dodal, že ak chce niekto Slovenskú národnú stranu zničiť, urobí všetko preto, aby sa to nestalo, a to za akúkoľvek cenu. "Ja sa nedám zničiť. Nechcem mať poškodené zdravie a v koalícii chcem mať ľudí, ktorí sú partnermi, nezneužívajú informácie a netvária sa alibisticky," povedal Danko, ktorý si rypol aj do premiérovho mediálneho poradcu Erika Tomáša a ušlo sa aj ministrovi kultúry za Smer Marekovi Maďaričovi.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Erik Tomáš je taká zvláštna osoba. Bol štátnym tajomníkom, možno nemal splnené všetky očakávania a odchádzal odtiaľ až s takou „ješitnosťou“. Ja som hovoril, že pred voľbami to bola osoba zodpovedná za niektoré mediálne ataky voči SNS. Pred voľbami som sa nevedel dostať do Slovenskej televízie a svoj podiel viny na tom mal aj pán Maďarič. V týchto médiách som bol neustále blokovaný," odôvodnil svoj negatívny postoj k správaniu týchto dvoch mužov.

Za najväčší problém však považuje prirodzenú rivalitu o voliča medzi Smerom a SNS. Generačný súboj o voličov, ktorých oslovuje on a predseda vlády. Na jednej strane musia byť vo vláde, na druhej strane sa politicky kanibalizujú. Je to konflikt záujmov. "A navyše, ja som asi až príliš dobrý a naivný človek vo vzťahoch a vo veľa veciach som sa zbytočne otvoril," priznal sa Danko, ktorý sa však za tento rok poučil aj z niečoho iného. "Urobil som aj komunikačné chyby, pretože z hodnosti kapitána som nemal nič, ale dneska už viem, že po troch pohároch vína tlačovú besedu robiť nebudem," uviedol.

Viac o téme: Robert FicoSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu