Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lajčák dáva zbohom Slovensku: Odhalené luxusné bývanie v centre NY, poznáme cenu

Lajčák so ženou Jarmilou balia kufre, o pár dní už budú bývať v New Yorku. Zobraziť galériu (9)
Lajčák so ženou Jarmilou balia kufre, o pár dní už budú bývať v New Yorku. (Zdroj: Google Street View)

NEW YORK - Už sa to blíži. Minister zahraničia Miroslav Lajčák onedlho opustí Slovensko, aby sa ujal prestížneho postu v Organizácii Spojených Národov. Topky zistili, kde bude presne bude bývať a koľko to bude stáť. Ide o naozaj vychytenú lokalitu.

Miroslav Lajčák bude od septembra tohto roka vykonávať významnú funkciu predsedu Valného zhromažďovania Organizácie Spojených Národov. Ako sa nám podarilo zistiť, minister sa od septembra presťahuje do samotného centra New Yorku. Spolu s manželkou tak môžu baliť kufre a o pár dní dajú Slovensku zbohom.

Manželia Lajčákovci
Zobraziť galériu (9)
Manželia Lajčákovci  (Zdroj: SITA)

Lukratívny Manhattan

Lajčákovci skúmali vhodné priestory a nakoniec sa rozhodli pre prenájom bytu "Pokiaľ ide o priestory v New Yorku, po prieskume možností a toho, čo trh ponúka, sme si prenajali priestor úradovne spojenej s bytom na Manhattane," informoval Topky hovorca rezortu Peter Susko. 

Lajčák dáva zbohom Slovensku:
Zobraziť galériu (9)

O tom, že ide o lukratívnu lokalitu, svedčia aj ceny nehnuteľností. Portál CNBC uvádza, že ceny apartmánov trhajú rekordy. Na Manhattane zaplatíte za apartmán takmer 2,2 milióna dolárov, o 8,8 percenta viac ako v minulom roku. Oproti minulému roku vzrástol predaj nehnuteľností o 15 percent.

38. ulica na Manhattane - tu niekde minister zakotví
Zobraziť galériu (9)
38. ulica na Manhattane - tu niekde minister zakotví  (Zdroj: Google Street View)

Konkrétne ide o štvorizbový byt vo výškovej obytnej budove. Keďže je to centrum New Yorku, podľa toho sa pohybuje aj cena za prenájom."Cena za prenájom je stanovená na 15.995 USD/mesiac. V súlade s medzinárodnou praxou plat a ubytovanie predsedu VZ OSN hradí vysielajúca krajina, t.j. v tomto prípade Slovenská republika," prezradil nám Susko. Z bezpečnostných dôvodov sa rozhodli neprezrádzať persnú adresu. Takmer 16 tisíc amerických dolárov je v prepočte približne 13,6 tisíc eur.

Lajčák dáva zbohom Slovensku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Google Street View)

Centrum sveta

Manhattan je časťou amerického štátu New York. Zároveň je najhustejšie obývanou časťou. Považuje sa za kultúrne, finančné či zábavné centrum sveta. Len na skok bude mať Lajčák svetoznáme miesta ako Centra Park, Times Square či Empire State Building. O pár ulíc ďalej od jeho nového bydliska sa nachádza aj základňa OSN.

Pohľad na Manhattan z vtáčej perspektívy
Zobraziť galériu (9)
Pohľad na Manhattan z vtáčej perspektívy  (Zdroj: thinkstock.com)

Do tímu so skúsenými odborníkmi

"Vo svojom predsedníckom tíme skúsenosti 3 už v súčasnosti vyslaných pracovníkov na Stálej misii v New Yorku - dvoch Slovákov a jednej Slovenky," tvrdí Susko s tým, že Slovenka už má skúsenosti z predsedníckeho tímu Mogensa Lykketofta a pokračovala aj v tíme terajšieho predsedu VZ OSN Petra Thomsona.

Šéfom kabinetu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN bude skúsený diplomat a doterajší veľvyslanec SR pri OSN František Ružička. Tím Stálej misie SR pri OSN posilnia ďalší dvaja pracovníci z ústredia. Radiť mu bude tiež svetovo uznávaný ekonóm a profesor Kolumbijskej univerzity v New Yorku Jeffrey Sachs. Ten v súčasnosti pôsobí aj ako poradca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre otázky udržateľného rozvoja.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Štedrý plat

Lajčák bude zarábať kráľovsky. Ročne by si mal prilepšiť o 120 až 140 tisíc eur. V súčasnosti zarába mesačne okolo štyri tisíc eur s takmer tisíc eurovou paušálnou náhradou.

Minister však tvrdí, že ceny sú neporovnateľne vyššie v Amerike ako na Slovensku. "Fľaša minerálky v supermarkete v New Yorku stojí 2 doláre. Jeden croissant s kávou na raňajky vyjde v stánku rýchleho občerstvenia na 8 dolárov. Obed v reštaurácii na 40 dolárov," vysvetľoval Lajčák svoju výšku platu.

V New Yorku pobudne rok

Súčasný minister zahraničných vecí SR sa funkcie ujme 12. septembra. Lajčák bude predsedom Valného zhromaždenia (VZ) OSN na funkčné obdobie rokov 2017–2018. Ten organizuje podujatia na najvyššej úrovni k aktuálnym témam, často tiež k otázkam, na ktorých sa Bezpečnostná rada nie je schopná dohodnúť. Za výkon tejto funkcie OSN neposkytuje plat. Náhrady spojené s jej výkonom v New Yorku preplatí Slovensko.

Predseda sa volí najmenej tri mesiace pred prevzatím funkcie. VZ OSN jednomyseľne zvolilo ministra Lajčáka na post predsedu. Do volieb ho nominovala Východoeurópska regionálna skupina ako svojho jediného kandidáta. Mandát súčasného predsedu Petra Thomsona z Fidži sa končí v predvečer otvorenia 72. zasadnutia, a to 11. septembra.

Viac o téme: New YorkOSNManhattanMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu