Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nicholsonová: Rozdávanie ľuďom bude jediná vec, ktorá bude môcť zachrániť všetky tri vládne strany

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Všetci sadli na lep niečomu, čo je iba divadlom pre ľudí. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) je neriadená strela, nedá sa predpokladať, ako sa bude správať a je ťažké predvídať jeho myšlienkové pochody. Myslí si to podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá to uviedla v rozhovore s tým, že takýto "úkaz sme tu ešte nemali".

Nicholsonová to povedala v súvislosti s koaličnou krízou, ktorá sa začala, keď Danko vypovedal Koaličnú zmluvu. „Odsúvanie Koaličných rád, vyhováranie sa a predlžovanie divadla vyhovuje koalícii. Ministerstvo školstva nie je totiž jediné ministerstvo a nie je jediným, ktoré narába s peniazmi z eurofondov. Za ten čas, kým sa zaoberáme kauzou v rezorte školstva, sa na ostatných ministerstvách dejú obrovské veci. Teraz je taká žičlivá situácia. V konečnom dôsledku sa ukáže, že to žiadna kríza ani nebola," povedala.

Podľa nej ku korupcii dochádza vo všetkých operačných programoch a minister či štátny tajomník o tom vôbec nemusí ani vedieť, keďže ich majú na starosti štátni úradníci. „Ja byť na Plavčanovom mieste (pozn. red.: minister školstva Peter Plavčan, nom. SNS) okamžite podám trestné oznámenie," vyhlásila s tým, že po prevalení problému Plavčan mohol od zmlúv s víťaznými firmami odstúpiť.

Na margo požiadaviek, ktoré chce SNS zakomponovať do dodatku ku Koaličnej zmluve, dodala, že sociálne požiadavky ako 13. a 14. plat pre ľudí, či iné prídavky do dodatku zahrnú. „Toto rozdávanie ľuďom bude jediná vec, ktorá bude môcť zachrániť všetky tri vládne strany. Tak ako sa nenávidia a hryzú, si uvedomujú, že to musia spolu vydržať a urobiť všetko preto, aby uplatili ľudí, aby ich v ďalších voľbách ešte volili," vyjadrila Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej by predčasné voľby Smeru-SD aj SNS uškodili. „Smer by šiel výrazne dolu. Ľudia si pamätajú ich Bašternákov, Kočnerov, Kaliňáka. Ľudia im neodpustia ani Rybaniča," dodala s tým, že s Mostom-Híd sa po voľbách ani nepočíta, že by sa dostal do parlamentu.

Koaličná kríza nastala po tom, čo Danko v pondelok 7. augusta vypovedal Koaličnú zmluvu. Predsedovia koaličných strán sa mali pôvodne stretnúť minulý týždeň v piatok na Koaličnej rade, kde by riešili vzniknutú situáciu. Pre Ficove zdravotné problémy sa stretnutie neuskutočnilo. Ďalší termín bol v utorok, predseda SNS Andrej Danko však v pondelok večer oznámil partnerom cez esemesku, že na utorkové rokovanie Koaličnej rady nepríde. Napriek medializovaným informáciám, že rokovať nebudú, sa napokon predsedovia troch koaličných strán ešte v utorok podvečer stretli.

Potvrdili to dva zdroje z prostredia koalície. Neskôr z úradu vlády prišlo vyhlásenie predsedov vládnych politických strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára, že sa po pondelňajších a utorkových konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa konalo v stredu.

"Rovnako sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach," informovala v utorok hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová s tým, že po konzultáciách nie je potrebné Koaličnú radu uskutočniť. V stredu však predseda vlády Robert Fico verejne požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby mu dal meno nového ministra školstva. Dôvodom, prečo Peter Plavčan odchádza, je, že vláda bojuje proti netransparentnému a korupčnému správaniu, a kauza čerpania eurofondov v rezorte školstva na dôveryhodnosti vlády nepridáva. Andrej Danko v stredu večer vo svojom vyhlásení potvrdil, že dnes o 10:00 Peter Plavčan oznámi svoje odstúpenie.

Viac o téme: SaSLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu