Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kríza vládnej koalície sa začína meniť na súboj, zhodli sa politológovia

Robert Fico a Andrej Danko sú vraj v ringu.
Robert Fico a Andrej Danko sú vraj v ringu. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vládna kríza sa vyostrila, môže skončiť aj predčasnými voľbami. Myslí si to politický komentátor Ján Baránek. Politológ Juraj Marušiak zase tvrdí, že súčasná situácia zrejme neodzrkadľuje v utorok (15.8.) prezentovanú neoficiálnu dohodu, hovorí o eskalácii konfliktu.

Ďalší politológ Michal Horský naznačil, že krokom predsedu SNS Andreja Danka môže byť žiadosť o recipročné opatrenie pri odvolávaní z vlády, povedali to v reakcii na výzvu premiéra Roberta Fica (Smeru-SD), aby šéf SNS Danko navrhol meno nového ministra školstva.

Prečítajte si aj: MIMORIADNY ONLINE Koniec koalície sa blíži! Fico odvolal Plavčana: Prvé slová, keď to uvidel Danko

Baránek poukazuje, že kríza je momentálne v personálnej rovine a bude sa zrejme riešiť ťažšie, ako keď bola v rovine požiadaviek. Pripomenul priebeh koaličnej krízy, ktorá vypukla po prevalení eurofondovej kauzy na ministerstve školstva a neskoršom vypovedaní koaličnej zmluvy predsedom SNS Dankom. Baránek pripomína, že Smer-SD a Most-Híd na začiatku ministra školstva Petra Plavčana podržali. Po tom však prišlo vypovedanie koaličnej zmluvy, následné obvinenia SNS voči Smeru-SD a neskoršiemu utlmeniu krízy spoločným tlačovým vyhlásením, že sa lídri dohodli okrem iného aj na príprave dodatku ku koaličnej zmluve.

"Dnes je kríza v najhoršom stave. Je personalizovaná, v ringu sú Robert Fico a Andrej Danko," povedal Baránek, ktorý si nevie predstaviť remízu tohto súboja. Treba podľa neho počkať, čo urobí predseda SNS Danko. Podľa Baráneka môžu nastať viaceré scenáre. Buď Danko príde a dá meno nového ministra, čo by podľa Baráneka bola jeho prehra, alebo za nové meno ministra bude žiadať napríklad hlavu ministra práce Jána Richtera, ku ktorému sa verejne kriticky vyjadrili v SNS. Baránek si nemyslí, že by na to Fico pristúpil. Potom je tu ešte možnosť, že Danko odíde z koalície.

Vo vyjadreniach premiéra Fica číta Baránek prípravu na predčasné voľby, hoci premiér tvrdí, že ich nechce. "Hovorí to, aby mohol potom povedať, že ale on ich nechcel," vysvetlil Baránek.

Dnešným Ficovým krokom môže dôjsť k eskalácii konfliktu, hoci to v utorok vyzeralo na neoficiálnu dohodu koaličných lídrov. Tvrdí to politológ Juraj Marušiak. Nepredpokladá, že súčasťou tejto dohody mala byť aj výmena ministra školstva Plavčana. Spôsob, akým Fico požiadal Danka o meno nového ministra, preto považuje za neštandardný. "Šéf SNS určite nebude nadšený, zrejme sa otvára otázka ďalšieho fungovania koalície," uviedol Marušiak. Je zvedavý, ako sa bude vyvíjať nepriama požiadavka SNS na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň.

Politológ Michal Horský sa domnieva, že Ficova požiadavka je v záujme udržania dôveryhodnosti vlády oprávnená. "Ostáva však otázkou, či reakciou Andreja Danka nebude žiadosť o recipročné opatrenie, aby skončil i ďalší z ministrov, ktorý je upodozrievaný z korupcie a stratil dôveru širokej verejnosti," uviedol Horský. Politológ nevylučuje, že dnešný vývoj v kontexte s doterajším postojom predsedu SNS bude mať za následok prehĺbenie vládnej krízy a zintenzívnenie špekulácií o predčasných voľbách.

Premiér Fico dnes požiadal šéfa SNS Danka o meno nového ministra. Nepriamo tým naznačil, že minister školstva Plavčan končí vo funkcii. Fico poďakoval Plavčanovi za snahu vysvetliť situáciu s kauzou rozdeľovania eurofondov na ministerstve, podozrenia však podľa neho ostali. 

Minister školstva od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie prostriedkov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu