Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza na vrchole: Fico odvolal Plavčana, Danko pripustil koniec v politike

Andrej Danko zareagoval na Ficovo odvolanie svojho ministra Zobraziť galériu (20)
Andrej Danko zareagoval na Ficovo odvolanie svojho ministra (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Koaličná kríza vrcholí! Ficovi došla trpezlivosť s ministrom školstva a odvolal ho. Požiadal šéfa SNS, aby mu predstavil nového ministra. Predtým však Fico vyhlásil, že dal Dankovi čas, ale ten ho nevyužil na vyriešenie krízy. Danko zvolal tlačovku, na ktorej predniesol svoj postoj.

Fico odvolal pod tlakom ministra školstva Petra Plavčana

Andrej Danko (SNS) má vybrať nového ministra

Danko o kroku Fica zrejme nevedel a povedal: "Podrazil ma".

Danko nakoniec oznámil koniec Plavčana. Bude chcieť zmeny v koaličnej zmluve

VIDEO Fico odvoláva Plavčana

Fico odvolal Plavčana

Andrej Danko reaguje na Ficovo nečakané odvolanie

Predseda SNS Andrej Danko reaguje na odvolanie ministra Plavčana.

Situáciu sledujeme ONLINE

19:15 Danko obetoval pešiaka, myslí si politologička

18:50 Odvolanie Plavčana je nevyhnutnosť

Odstúpenie ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) nie je ústupok, ale nevyhnutnosť, vyhlásil Richard Sulík. Ako ďalej dodal, odstúpením Palvčana sa tak vyhli "potupnému odvolávaniu opozíciou". Sulík si myslí, že nasledovať by mali minister práce Ján Richter a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer).

18:25 Danko uznal svoju prehru a zistil, že nezíska vytúžené, tvrdí Mesežnikov

18:00 Danko na pár dní vypne v kruhu najbližších

"V tichosti si ho prežijem sám, dovoľte mi stráviť pár dní v kruhu tých, ktorých milujem," povedal Danko a odišiel z tlačovky bez možnosti kladenia otázok.

17:56 Najväčší hriech kapitán

"Mojim najväčším hriechom je, že som prevzal hodnosť kapitána," vyhlásil a dodal, že odvtedy sa na neho len útočí. "Budem ďalej zvažovať ako a či vôbec ďalej v politike."

17:53 Nechce útoky od koaličných partnerov

"Tieto veci sa musia riešiť v kuchyni," tvrdí Danko a toto chce presadiť aj do dodatku koaličnej zmluvy.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

17:51 Profesor Plavčan

„Videl som dnes, profesora Plavčana, ktorému nikto nedokázal korupciu. Stále Danko, Danko, Danko. Danko nie je problémom toho, že tu máme na rôznych stupňoch náznaky korupcie. Nech padne, komu padne,“ reční predseda parlamentu.

17:50 Plavčan ohlási zajtra odstúpenie

„Zajtra o desiatej vám minister Plavčan oznámi abdikáciu. Chcem poďakovať profesorovi Plavčanovi, že s vypätím všetkých síl sa snažil o zvýšenie miezd a nastaviť procesy," povedal Danko s tým, že vysvetlí celú situáciu.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

17:47 „SNS popiera akúkoľvek korupciu,“ povedal Danko s tým, že nemá problém kohokoľvek odvolať.

17:42 „V plnej miere beriem jeho vyjadrenie na vedomie. Táto vláda nepadla,“ vyjadril sa na margo Ficovho odvolania Plavčana. S Plavčanom mal absolvovať veľmi "privátny" rozhovor. Opäť opkauje, že chce zastaviť ataky, zrejme zo strany koaličných partnerov. „Chcel by som v rámci koalície, aby prestalo atakovanie.“

Andrej Danko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

17:38 Po roku chce šéf SNS zmeny v koaličných vzťahoch. „Dnes mám za sebou ťažký deň, ale čo vás nezabije, to vás posilní,“ povedal na tlačovke. Priznal včerajšie privátne stretnutie, kde sa bavili o riešeniach a o rekonštrukcii koaličnej zmluvy. "Vypovedanie koaličnej zmluvy znamená, že sa mali ozdraviť vzťahy." Zároveň sa sťažuje na tlak na jeho stranu. "Dnes som pod politickým tlakom, že sme povinní uzavrieť koalíciu v Nitre, ak nie, bol by som zase obviňovaní z toho, že sa fašisti dostali k moci."

17:24 Danko bude žiadať hlavu RIchtera alebo Kaliňáka!

Podľa kuloárnych informácií sa v Smere hovorí o tom, že Danko bude žiadať ako satisfakciu za výmenu šéfa rezortu školstva, odvolanie jedného z ministrov Smeru, ktorí čelia škandálom.

SNS to vraj zdôvodňuje tým, že chce od Fica rovnaké zaobchádzanie bez ohľadu príslušnosti ministra k strane.

V najbližších dňoch tak bude horúci zemiak zrejme opäť v rukách Fica. Ten sa bude musieť rozhodnúť, či odvolá Richtera alebo Kaliňáka.

17:12 Tlačovku Andreja Danka prinesieme NAŽIVO

17:00 Ak Danko neodvolá Plavčana, opozícia požiada o mimoriadnu schôdzu

Predseda opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzýva šéfa SNS Andreja Danka, aby do štvrtkového poludnia odvolal ministra školstva Petra Plavčana. V opačnom prípade OĽaNO-NOVA a SaS vo štvrtok podajú do podateľne NR SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom, ktorým je vyslovenie nedôvery ministrovi Plavčanovi. Ak tak opozícia urobí, schôdza sa musí konať do siedmich kalendárnych dní.

16:13 Sulík chce predčasné voľby

"Jediným poctivým riešením sú predčasné voľby," vyhlásil Sulík. Zároveň si myslí, že celú vinu nesie za krízu nie Danko, ale Robert Fico.

16:02 Prečo je stále vo funkcii Kaliňák?

"Pýtam sa prečo nie je odvolaný Richter alebo Kaliňák?," pýta sa na tlačovke šéf SaS Richard Sulík. "Toto je hanba, že máme ministra, ktorý je vyšetrovaný za majetkové podvody. A on nie je odvolaný," tvrdí. Sulík vyzval Fica, aby nehazardoval so Slovenskom.

16:01 Sulík reaguje na Plavčanovo odvolanie

Richard Sulík za SaS na tlačovej besede v NRSR

15:12 Premiér Robert Fico sa konečne zachoval ako premiér. Povedal to dnes na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že ľudia si ho zvolili, aby strážil naše spoločné peniaze a hoci dodnes kryl zlodejiny, dnes konečne "klepol Dankovi po prstoch".

15:00 Kríza vládnej koalície sa začína meniť na súboj, zhodli sa politológovia.

14:55 Šéf SNS Andrej Danko sa k tlačovke vyjadrí o 17:00 v budove NR SR.

14:52 Dnešným Ficovým krokom môže dôjsť k eskalácii konfliktu, hoci to v utorok vyzeralo na neoficiálnu dohodu koaličných lídrov. Tvrdí to politológ Juraj Marušiak. Nepredpokladá, že súčasťou tejto dohody mala byť aj výmena ministra školstva Plavčana.

14:45 V tejto situácii je na ťahu Slovenská národná strana, tvrdí minister zahraničia Miroslav Lajčák (Smer-SD).

14:40 „Premiér Fico len prehodil loptičku na pána Danka," tvrdí Gröhling. Fico vraj mal Plavčana rovno odvolať.

14:33 Tlačovka opozičnej strany SaS, Branislava Gröhlinga

Tlačovka opozičnej strany SaS, Branislava Gröhlinga

14:31 Reagovať bude aj šéf najväčšej opozičnej strany Richard Sulík

Tlačovku chystá o 16:00.

14:28 Matovič radí Dankovi

"Dať si sprchu, dobre sa vyspať a ráno odvolať Plavčana," odpovedá Matovič na otázku, čo by poradil Andrejovi Dankovi.

Matovič ukazuje fotku, ako prekvapený Danko sleduje Ficovu tlačovku
Zobraziť galériu (20)
Matovič ukazuje fotku, ako prekvapený Danko sleduje Ficovu tlačovku

14:20 Bugár klamal

Matovič na tlačovke povedal, že Danko vedel, že mu Fico odvolá ministra, pretože mu Bugár volal ešte pred premierovou tlačovkou. "Prečo vám Bugár v priamom prenose klamal?", a pýta sa, prečo sa Danko tváril prekvapený. Podľa Matoviča hrajú divadielko a očakávajú predčasné voľby.

14:15 Matovič očakáva, že Fico si bude kupovať poslancov SNS

"Vyzývame Fica, aby odolal pokušeniu kupovať si poslancov. Je to moja osobná predtucha, že Fico pôjde cestou kupovania poslancov SNS," povedal na tlačovke s tým, že si želá predčasné parlamentné voľby.

14:07 OĽaNO reaguje na koaličnú krízu. Po dlhšom čase sa objavil aj Igor Matovič.

OĽaNO - reakcia na odvolanie Plavčana

13:52 Andrej Danko pozerá Ficovu tlačovku, na ktorej mu odvoláva ministra

13:46 Z rozhovoru pre časopis .týždeň vyplýva, že Danko o odvolávaní svojho ministra nevedel. Plánoval si ho totiž predvolať a pozhovárať sa s ním.

13:42 Robert Kaliňák, ktorý je na dovolenke v Amerike, si pred hodinou zmenil profilovú fotku na Facebooku. Vyzerá to, ako by sa vysmial Dankovi a Plavčanovi, zatiaľ čo jeho premiér Fico stále drží nad vodou.

Zmenená profilová fotka Roberta
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: FB / Robert Kaliňák)

13:35 Padla pasca

Danko .týždňu ešte povedal, že Fico prichystal na neho pascu. "Padla pasca, ktorú dlho budoval," povedal predseda parlamentu.

13:30 Podrazil ma!

„Podrazil ma“, povedal Andrej Danko redaktorovi časopisu .týždeň po tom, čo uvidel naživo v televízii ako mu premiér Fico odvolal ministra Plavčana.

13:29 KDH dodáva, že v prípade, že sa situácia na ministerstve nezlepší, hnutie je pripravené pomáhať pri vytváraní verejného tlaku aj prostredníctvom verejných zhromaždení.

13:26 Vo vláde by nemali byť už ani Richter a Kaliňák, tvrdí Beblavý. Ak by v rámci súboja SNS a Smer-SD skončil niektorý z nich, iba by sa potešil.

Reakcia Miroslava Beblavého

13:24 Biznisový súboj Danka a Fica komentovať nebudem, reaguje nezávislý poslanec na otázku, čo bude v nasledujúcich týždňoch v koalícii.

13:21 Beblavý žiada Fica a Danka, aby našli krízového manažéra, ktorý by zastavil marazmus v školstve.

13:19 Zlyhala aj veľká časť opozície, tvrdí Miroslav Beblavý. Ak by Plavčan skončil skôr, mohli sme si ušetriť hanbu. „Vítame odvolanie ministra Plavčana, ktorý sa nikdy nemal ministrom stať, pretože od začiatku bolo jasné, že je skompromitovaný a riadený záujmovými skupinami," píše na Facebooku.

Béla Bugár v centrále
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

13:15 Bugár sa o tom, že bude Plavčan odvolaný, dozvedel tesne pred brífingom Fica.

13:12 Predčasné voľby by vraj znamenali destabilizáciu krajiny v období, keď Slovensko potrebuje čo najväčší kľud. „V tomto prípade je to situácia, v ktorej je riešenie v rukách SNS," hovorí predseda strany Most-Híd. S dankovcami sa vraj dá spolupracovať.

13:07 Béla Bugár hovorí, že Plavčan nedokázal vyvrátiť všetky pochybnosti. „Preto si myslíme, že ak vláda chce byť dôveryhodná, musí konať," tvrdí a dodáva, že na ťahu je SNS.

Béla Bugár v centrále Most Híd - tlačová beseda.

Vyjadrenie strany Most-Híd

12:53 Vyhlásenie Fica o potrebe nového ministra školstva neprekvapilo predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka. Pri hektických udalostiach na ministerstve školstva sa to vraj dalo očakávať.

12:42 Plány menia aj liberáli. O 14:30 sa vo vestibule parlamentu uskutoční brífing Branislava Gröhlinga o personálnej zmene na ministra školstva.

Peter Pellegrini a Robert
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR / Dano Veselský)

12:37 Fakt, že premiér požiadal predsedu SNS Andreja Danka o výmenu ministra školstva, by podľa analytika Jána Baránka mohol ohroziť fungovanie koalície.

12:30 Andrej Danko zrušil plánovaný brífing, ktorý sa mal konať o 13:30. Témou malo byť „Otvorenie otázky zníženia daňového a odvodového zaťaženia a možnosti zavedenia 13. a 14. platu."

12:15 Most-Híd bude na situáciu reagovať na tlačovke o 13:00.

12:10 „Tento krok Roberta Fica je však nedostatočný. Naše hnutie už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odobratý z rúk SNS, pretože ľudia, ktorí korupčné podhubie na ministerstve vytvorili, nemôžu neporiadok s eurofondmi na ministerstve upratať,“ uvádza OĽaNO s tým, že SNS pod vedením Andreja Danka je to isté SNS ako za čias Jána Slotu.

11:55 Plavčan sa ani nezúčastňuje rokovania kabinetu, ktoré sa už začalo.

11:43 Premiér zopakoval, že napriek turbulenciám, ktorými táto vláda prechádza, koalícia Smer-SD, SNS a Most-Híd nemá alternatívu

Slovensko podľa Fica potrebuje vládu, ktorá si bude plniť medzinárodné záväzky, ako aj Programové vyhlásenie vlády. Takisto potrebuje vládu, ktorá bude dôveryhodná v úsilí o zužovanie priestoru pre netransparentné a korupčné správanie. Fico ďalej informoval, že spolu s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa snažil o to, aby sa problém s Plavčanom vyriešil vnútri SNS, ich snaha však bola neúspešná. "Chcem poďakovať Plavčanovi za úprimnú snahu problém vyriešiť, no musím požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase," povedal Fico vo svojom vyhlásení. Ako uzavrel, nevidí dôvod na predčasné voľby.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan zEMIAR)

11:41 Fico mal s Plavčanom rokovať ešte pred začiatkom zasadnutia vlády.

11:40 Rokovanie vlády sa začalo až o 11:30, hodinu a pol po plánovanom termíne. Oznámila to hovorkyňa vlády.

11:38 Rokovanie vlády

Vláda - zasadacia sála

11:36 Už včera bolo neskoro a minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) už dávno nemal byť vo funkcii. „Ale treba zdôrazniť, že toto nie je maslo na hlave iba ministra školstva, to sa nemôže týmto skončiť a že sa pôjde ďalej. Treba ísť do hĺbky, treba zistiť, ktorí ďalší ľudia na tom systéme pochybili, treba vyvodiť zodpovednosť aj voči ním a hlavne treba prijať veľmi rýchlo systémové opatrenia, aby sa niečo takéto neopakovalo," povedal Ľubomír Galko zo SaS.

11:33 Členstvo Slovenska v jadre Európskej únie je ohrozené krytím rozkrádania a nie poukazovaním naň. Novinárom to dnes povedal predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Peniaze sem tečú, aby sme sa mohli rozvíjať a nie pre kamarátov Andreja Danka," uviedol v súvislosti s kauzou rozdeľovania eurofondov ministerstvom školstva pod vedením nominanta SNS Petra Plavčana.

11:12 Fico vyvinul maximálnu snahu, aby SNS vyriešila problém s eurofondami a ministrom školstva. Snažil sa o to spolu so šéfom Mostu Bélom Bugárom. "Naša misia nebola úspešná," vyhlásil Fico a tak následne požiadal Andreja Danka, aby predstavil nového ministra školstva. "Žiadna zo strán vládnej koalície si nemôže dovoliť takto hazardovať s dôverou verejnosti," vyhlásil Fico.

11:02 Koaliční lídri hovoria o kríze v koalícii

Rokovanie vlády

10:58 Podľa našich informácií by mal Fico odvolať ministra školstva Petra Plavčana. Z Úradu vlády túto informáciu nepopreli.

10:43 Pod tlakom minister školstva Peter Plavčan prišiel na Úrad vlády bočným vchodom, vyhol sa tak novinárom.

10:41 Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) už kríza v koalícii skončila. „Ideme na vládu normálne, tak ja netuším, že by mala byť nejaká kríza,“ vysvetlila Matečná novinárom pri príchode na zasadnutie kabinetu. „To sa pýtajte členov strany. Vy neviete, že ja nie som?“ odpovedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na rovnakú otázku, či je vládna koalícia stále v kríze.

10:39 O 11-tej hodine sa očakáva brífing predsedu vlády Roberta Fica

10:30 Minister vnútra Robert Kaliňák nie je prítomný na schôdzi vlády. Je totiž na dovolenke v Spojených štátoch.

10:25 Vláda dnes pre rekonštrukčné práce zasadá v starej budove, do ktorej prišli viacerí ministri bočným vchodom a vyhli sa novinárom. „To je plne v kompetencii SNS,“ odpovedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) na otázku, či by mal odstúpiť šéf rezortu školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Nebudem to komentovať,“ odvetil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) na otázku, či bude žiadať hlavu Plavčana. Komentovať nechcel ani požiadavky SNS v súvislosti s koaličnou krízou. „Myslím si, že toto je na dohodách koaličných lídrov a my sme ako vedenie strany informovaní, ale negociácia je na vedení,“ vysvetlil Žiga k tejto téme.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:14 Richter mal podľa SNS konať oveľa ráznejšie

Kauza Čistého dňa podľa nej dlhé obdobie traumatizovala spoločnosť. „Celý čas zaznievali otázky, prečo sa situácia nerieši, prečo má Čistý deň privilégiá, prečo sa toleruje dianie,“ zdôraznila s tým, že riešenie kauzy nie je dobrou vizitkou pre celú koalíciu. „Minister Richter mal konať ďaleko dôraznejšie ihneď na začiatku,“ vyhlásila.

Podľa Kuciaňovej je vznesenie obvinenia za sexuálne zneužívanie v Čistom dni len najposlednejšou kvapkou. „Už pred rokom sa malo konať zásadnejšie, aby kauza netrvala dlho. Nechcem radšej riešiť, čo za tým bolo. Nechcem fabulovať. Nie je však na mieste, aby sa minister práce viac zaujímal o vedu a výskum a vyjadroval sa k nim, pričom neriešil takto vypuklý problém. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny by sa mal viac venovať garantovaným právam detí v resocializačných strediskách, ktoré sú dané Ústavou SR a zákonmi,“ zdôraznila poslankyňa SNS s tým, že Slovenská národná strana je a vždy bola pripravená riešiť sociálne problémy všetkých kategórií občanov, deťmi počínajúc, mladými rodinami pokračujúc a seniormi končiac „Avšak za tejto politickej situácie je k realizácii týchto riešení potrebná predovšetkým vzájomná úcta, dôvera a hlavne otvorená a pragmatická komunikácia,“ dodala.

Ján Richter
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

10:12 Útok SNS na smeráckeho ministra

Smer-SD by mal podľa poslankyne NR SR za SNS Magdalény Kuciaňovej, ktorá je členkou výboru pre sociálne veci zvážiť, či na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny je správna osoba. Ako povedala dnes v rozhovore, minister Ján Richer nesie plnú zodpovednosť za dianie okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Pripomenula, že parlamentný výbor rokoval o dianí v tomto zariadení takmer pred rokom, 20. septembra 2016. „Vtedy sme zobrali na vedomie informácie poskytnuté ministerstvom. Vyjadrili sme poľutovanie nad tým, čo sa stalo a schválili sme vykonanie poslaneckého prieskumu,“ uviedla poslankyňa Kuciaňová.

10:00 Politici prichádzajú na zasadnutie vlády

Minister hospodárstva Peter žiga
Zobraziť galériu (20)
Minister hospodárstva Peter žiga  (Zdroj: Jan Zemiar)

9:30 Predsedovia troch koaličných strán sa ešte v utorok podvečer stretli napriek medializovaným informáciám, že rokovať nebudú. Potvrdili to dva zdroje z prostredia koalície.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:24 Predseda SNS Andrej Danko v pondelok večer oznámil partnerom cez esemesku, že na utorkové rokovanie Koaličnej rady nepríde. Neskôr z úradu vlády prišlo vyhlásenie predsedov vládnych politických strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára, že sa po pondelňajších a utorkových konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu.

"Rovnako sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach," informovala v utorok hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová s tým, že po konzultáciách nie je potrebné Koaličnú radu uskutočniť.

Koaliční partneri mali rokovať pôvodne už v piatok na úrade vlády, pre Ficove zdravotné problémy sa však rokovanie neuskutočnilo. Ďalší termín bol v utorok. Koaličná kríza nastala po tom, čo Danko v pondelok 7. augusta vypovedal Koaličnú zmluvu.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu