Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kotleba podal sťažnosť voči obvineniu, vraj bolo motivované politicky

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba podal sťažnosť voči obvineniu pre prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Ľudová strana Naše Slovensko sťažnosť zverejnila na sociálnej sieti.

"Mám za to, že vydanie predmetného uznesenia bolo motivované politicky, s cieľom poškodiť moju osobu ako predsedu striktne opozičnej parlamentnej politickej strany," uviedol v sťažnosti adresovanej Národnej kriminálnej agentúre.

Polícia Kotlebu obvinila v júli v súvislosti s marcovým odovzdávaním dobročinných šekov na sumu 1 488 eur. "Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru 20. júla vzniesol obvinenie osobe M. K. za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," uviedol v júli hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Za tento trestný čin mu hrozí šesť mesiacov až tri roky väzenia.

Kotleba odovzdával v marci tohto roku sociálne slabším rodinám šek v hodnote 1 488 eur. Viaceré médiá v tejto súvislosti skonštatovali, že číslo 1 488 je extrémistickým symbolom. „Dve osmičky znamenajú ôsme písmeno v abecede dvakrát po sebe. Ide o písmeno H, teda o pozdrav nacistov “Heil Hitler”. Číslo 14 vyjadruje štrnásť slov amerického neonacistického teroristu Davida Lanea, odsúdeného na doživotie: "We must secure the existence of our people and a future for white children - Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre naše biele deti,“ napísal portál pluska.sk s tým, že táto veta sa stala heslom a bojovým pokrikom hnutia White power, ktoré hlása nadradenosť bielej rasy. Marian Kotleba je zároveň tretím poslancom ĽSNS obvineným z trestného činu extrémizmu.

Viac o téme: SťažnosťMarián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu