Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jasný názor SaS: Za škandál s eurofondmi zodpovedajú aj štátni tajomníci za Smer a Most-Híd

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tvrdí, že za kauzu s eurofondovými výzvami na podporu výskumu zodpovedajú aj štátni tajomníci na ministerstve školstva. Zdôrazňuje pritom, že na ministerstve ako tajomníci pôsobia Oľga Nachtmannová za Smer-SD a Peter Krajňák za Most-Híd, ktorí majú na ministerstve robiť takzvanú krížovú kontrolu. Informoval o tom Róbert Buček z komunikačného oddelenia SaS,

"Pýtame sa preto predsedov koaličných strán, osobitne Roberta Fica a Bélu Bugára, či táto krížová kontrola na ministerstve školstva zlyhala, alebo sa machinácie s eurofondmi diali s tichou podporou štátnych tajomníkov," uviedol poslanec NR SR za SaS Branislav Gröhling s tým, že aktuálna je aj výmena oboch štátnych tajomníkov.

Gröhling sa vracia aj k listu Európskej komisie. Podľa Gröhlinga z neho vyplýva, že za škandál zodpovedá súčasné vedenie ministerstva. "V liste komisia totiž jasne žiada, aby ministerstvo školstva preverilo, či metodika a výberové kritériá, schválené 25. mája 2016, boli aplikované transparentným a nediskriminačným spôsobom, či hodnotitelia mali dostatočné skúsenosti a vedomosti na posúdenie projektov a či vybrané projekty splnili výberové kritériá najmä z pohľadu preukázania dostatočných skúseností žiadateľov v oblasti výskumu a inovácií a ich finančnej stability,“ poznamenal Gröhling.

SaS pritom pripomína, že Peter Plavčan bol vymenovaný za ministra školstva 23. marca 2016. Následne 1. mája 2016 vymenoval Rastislava Belianskeho za generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry. O 17 dní neskôr, 18. mája 2016, Výskumná agentúra zrušila výzvu vypísanú ešte za bývalého ministra školstva Juraja Draxlera. Neskôr 25. mája 2016 monitorovací výbor schválil nové kritériá hodnotenia eurofondových projektov a 31. mája 2016 Výskumná agentúra vypísala výzvy už na základe nových hodnotiacich kritérií.

"Zo strany SNS je zbabelé a pokrytecké, keď vinu zhadzuje na bývalé vedenie ministerstva. Za škandál je v plnej miere zodpovedné jeho súčasné vedenie, osobitne minister školstva Plavčan, ktorý je zároveň predsedom Rady Výskumnej agentúry, ako aj jej generálny riaditeľ a Plavčanov nominant Rastislav Beliansky. A minimálne oni a štátni tajomníci by mali zo svojich funkcií odísť," uviedla SaS v tlačovej správe.

Viac o téme: EurofondySaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu