Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SNS sa krízou snaží zbaviť zodpovednosti za eurofondovú kauzu, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Koaličná kríza je snaha SNS zbaviť sa zodpovednosti za jeden z najväčších škandálov Slovenska na ministerstve školstva a boj o teplé miesta v štátnej správe. Na tlačovej konferencii v Národnej rade SR to povedala poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Poukazovala pritom na kauzu rozdeľovania eurofondov na vedu, pre ktorú opozícia plánuje odvolávať ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). OĽaNO-NOVA si zároveň myslí, že koalícia nevie riešiť svoju krízu.

Remišová skritizovala požiadavky, ktoré mala dnes na koaličnej rade SNS predstaviť svojim koaličným partnerom, ale ešte predtým ich medializovala. "Sú nezmyselné a občanov Slovenska by len poškodili," vyhlásila. Koaličná rada sa napokon nekonala. Premiér Robert Fico (Smer-SD) má zdravotné problémy a preto oznámil, že sa nezúčastní. "Vieme, že pán premiér mal nedávno zdravotné problémy. Ak je to len zámienka, tak je to chyba," povedala Remišová.

Poslankyňa v súvislosti s požiadavkou, aby ministri nekomentovali prácu kolegov uviedla, "Danko by si želal, aby sa o jeho škandáloch ľudia nedozvedeli". OĽaNO-NOVA tiež odmieta, aby koaličná rada bola nadradená práci ministrov a poslancov. SNS chce, aby sa do vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada. "Ústava SR zveruje spravovanie krajiny parlamentu a vláde," zdôraznila Remišová s tým, že takúto požiadavku považuje OĽaNO-NOVA za porušovanie ústavy.

SNS chce tiež navýšiť minimálnu mzdu v štátnej správe. Opozícia na problém s tabuľkovými platmi v štátnej správe podľa OĽaNO-NOVA poukazovala už dlhšie. SNS podľa opozície kopíruje jej riešenie. Založenie štátnych aerolínií Remišová odmieta. "To je naozaj vynikajúci nápad, ako obrať ľudí na Slovensku o peniaze," vyhlásila a pripomenula, že v minulosti sa ani pološtátne aerolinky neosvedčili.

Hnutie má problém aj s väčšou podporou kúpeľníctva. Poukazuje, že viaceré vlastnia oligarchovia. Posielať viac chorých ľudí do kúpeľov sa dá podľa Remišovej aj bez stimulov. V súvislosti s 13. a 14. platom poukázala na veľké finančné náklady. 

Pri návrhu na zvolanie schôdze na odvolávanie Plavčana má Remišová snahu o širokú zhodu opozície

Opozícia čaká s podaním návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolávaní ministra školstva Petra Plavčana (SNS) z viacerých dôvodov. Na dnešnej tlačovej besede ich konkretizovala poslankyňa NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. „Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podáme na budúci týždeň z troch dôvodov. Čakali sme, čo urobí vládna koalícia. Na povrch začali vychádzať také skutočnosti, že sme sa začali nazdávať, že odvolanie ministra Plavčana nebude stačiť. My sme vždy tvrdili, že minister je len bábka v rukách oligarchov. V skutočnosti treba, aby všetci ľudia zo SNS odišli z tohto rezortu," povedala a ako druhý dôvod uviedla požiadavku opozičného partnera, ktorú rešpektujú.

Dodala, že poslanci OĽaNO-NOVA všetci zrušili svoje plánované dovolenky, aby sa mohli na schôdzi zúčastniť. Tretím dôvodom podľa slov Remišovej je snaha o širokú zhodu opozície. „Požiadali sme o podpisy SaS, Sme rodina a ešte zbierame podpisy poslancov okolo Miroslava Beblavého," upresnila.

Poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek dnes novinárom nepovedal, aký postoj zaujmú pri návrhu na odvolanie ministra poslanci za Smer-SD. Podľa neho o tom bude rozhodovať poslanecký klub strany. „Budeme na túto tému určite rozprávať, budeme sedieť na klube, tam vznikne nejaké rozhodnutie a to budeme rešpektovať,“ povedal. Dodal, že návrh opozícia zatiaľ nepodala. Podľa Jarjabka zavážia aj dôvody, ktoré opozícia v návrhu na odvolanie uvedie.

Ministerstvo školstva uviedlo, že Plavčan zvolá k téme eurofondov tlačovú konferenciu, kde sa vyjadrí ku všetkým otázkam na túto tému. "Ministerstvo školstva momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia," uviedol rezort školstva na otázku, či ministerstvo už zastavilo eurofondovú výzvu na podporu výskumu. Predseda SNS Andrej Danko totiž 3. augusta uviedol, že odporučí Plavčanovi (nominant SNS) úplne prehodnotenie čerpania eurofondov a zastavenie druhej výzvy, ktorá môže nasmerovať peniaze k súkromným spoločnostiam.

Kauza, ktorá sa týka podpory výskumu z eurofondov, trvá od prvej polovice júla. Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied najprv žiadali ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu. Univerzity a SAV reagovali na to, že v rámci výzvy za 300 miliónov eur nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu.

Strana SaS následne kritizovala, že príspevky na vedu a výskum rozdelili vo výzve netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. Poskankyňa za OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala v súvislosti s výzvou aj na konflikt záujmov. Odvolávala sa pritom na informáciu, že jeden z hodnotiteľov projektov vo výzve na podporu výskumu a vývoja sedí vo vedení inštitúcie, ktorá do súťaže prihlásila viaceré projekty. Európska komisia už poslala Slovensku aj varovný list o pozastavení preplácania eurofondových výziev.

Viac o téme: EurofondySNSVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu