Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najhoršia kríza v koalícii od volieb! Tri možné scenáre, toto čaká na jeseň Slovensko

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - BRATISLAVA – Líder Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko včera vypovedal Koaličnú zmluvu. V súvislosti s týmto krokom predsedu Národnej rady SR ostáva vo vzduchu visieť otázka budúcnosti súčasnej koalície. Existuje niekoľko scenárov, ktoré môžu nastať.

Všetci politológovia sa zhodujú na tom, že za týmto nečakaným krokom stojí škandál okolo prerozdeľovania eurofondov. Niektorí si dokonca myslia, že sa takto chcú národniari zbaviť ministerstva školstva. Danko podľa politológa Miroslava Kusého všetkých svojím rozhodnutím zaskočil. Ešte minulý týždeň totiž s koaličnými partnermi veselo vtipkoval. "Takto sa medzi priateľmi nejedná. Miesto toho, aby rokoval o tom, čo sa chystá spraviť, vydá takúto vydieračskú výzvu. Toto je vyhlásenie vojny.“  V súčasnosti existujú tri najpravdepodobnejšie scenáre, ktoré by sa mohli odohrať.

1. Súčasná koalícia sa dohodne na nových podmienkach

Jedným z možných scenárov je ten, že sa koalícia dohodne na nových podmienkach. V prípade premiéra Roberta Fica by to znamenalo rokovanie o podmienkach, ktoré vo svojom vyhlásení avizoval Andrej Danko. Práve tento scenár považuje za najpravdepodobnejší aj Kusý. "Najprv musia opadnúť emócie a potom treba hľadať racionálne riešenie. Teraz musia rokovať."

Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku chce strana v novej dohode nastaviť mechanizmy tak, aby sa koaliční partneri rešpektovali. Hovorí o tom, že v súčasnej vláde ide SNS o vymedzenie priestoru, aby sa za chrbtom koaličných strán nediali veci, o ktorých by mali byť informovaní všetci. Okrem revidovania Koaličnej zmluvy chce Danko meniť aj programové vyhlásenie. Podľa našich informácií chcú presadiť témy ako 13. plat, na ktoré ľudia reagovali pozitívne. Podľa tohto scenára by museli strany Smer-SD a Most-Híd pristúpiť na požiadavky národniarov.

Predseda SNS Andrej Danko,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V kuloároch sa hovorí aj o možnej výmene ministrov. "Najväčšia pravdepodobnosť je spojená s personálnymi úpravami vo vládnom kabinete, ako aj úpravami v zmysle zodpovednosť za jednotlivé rezorty. SNS  možno získa iné ministerstvo a zodpovednosť za školstvo niekto iný. Zmenou zodpovednosti za ministerstvo školstva by sa koalícia zbavila Plavčana, a zároveň by tak nemusela priznať zodpovednosť za tunelovanie tohto rezortu. Tým by súčasne odpovedala na demarš, ktorý vláda obdržala v týchto dňoch z prostredia Európskej komisie." tvrdí politológ Radoslav Štefančík. "Výsledkom tejto zdanlivej vládnej krízy budú nové podpisy na koaličnej zmluve, ktorá upraví mocenský vplyv jednotlivých politických strán.“

Podľa Štefančíka ani jedna zo strán nevyjde z tohto konfliktu ako porazená. Politológ Ján Baránek to však vidí inak. "Môžu to uhrať bez straty tváre, aj keď na to som veľmi zvedavý. Týka sa to najmä premiéra Roberta Fica a lídra SNS Andreja Danka, Béla Bugár je skôr do počtu. Ide o to, ako dokážu túto situáciu urovnať bez škandálu, čo si nemyslím, že dokážu.“

Prečítajte si tiež: MIMORIADNY ONLINE Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu: Drsný odkaz od Fica!

2. Predčasné voľby

Síce je v súčasnosti podľa Baránka ťažké určiť jednoznačný scenár, za najpravdepodobnejšiu možnosť považuje predčasné voľby. "Neviem ako je formulovaná koaličná dohoda, ale ak nesúhlasia všetky strany s vypovedaním zmluvy, tak dôjde k predčasným voľbám.“ Podľa Baránka k nim dôjde skôr, než k novej koaličnej zmluve

"Ak to neurovnajú rokovaniami, budú  predčasné voľby. Neviem si predstaviť, že sa Fico nechá zahnať pred voličmi do kúta, určite preto radšej zvolí túto možnosť,“ dodal Baránek. Podľa Kusého však ide o krajnú možnosť. "Predčasné voľby sú len krajným riešením, lebo Dankove preferencie padajú, nehovoriac o Bugárovi. Robert Fico však Dankovi vždy ustupoval, no je otázne, či tak spraví aj teraz. V súčasnosti si však nemôže dovoliť nechať vládu padnúť.“ Túto možnosť neprípúšťa ani Štefančík. "Predčasné voľby vôbec nepredpokladám."

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Paška takisto pripustil možnosť následnej revízie kabinetu, pádu vlády a predčasných volieb. "Aj to je možnosť," poznamenal. Poukázal, že na predčasné voľby treba nájsť v parlamente 90 hlasov. Naopak Miroslav Číž zo strany Smer-SD túto alternatívu vylúčil a na vypovedanie zmluvy nevidí žiadny dôvod. "Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum, problém sa vyrieši a koalícia vydrží. Nevidím inú alternatívu a nie sú ňou ani predčasné voľby," povedal 

3. Vznik novej koalície alebo menšinovej vlády

Existuje aj možnosť vytvorenia novej koalície alebo menšinovej prípadne úradníckej vlády. Táto možnosť však patrí k najmenej pravdepodobným zo všetkých prípadných riešení. "Neviem si predstaviť ani menšinovú vládu, ani úradnícku vládu,“ povedal Baránek.

Možnosťou je aj vznik novej koalície v prípade, že by súčasná v zložení Smer, Most a SNS padla. Tento scenár je však podľa Baránka vzhľadom na rozloženie síl v parlamente oveľa menej pravdepodobný, než vznik menšinovej vlády.

Andrej Danko a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kusý dodal, že Fico súčasných koaličných partnerov životne potrebuje. "Fico svojich súčasných partnerov životne potrebuje, sám totiž vládu nezostaví. Danko sa dostal do ťažkej situácie, neviem, o čo mu ide. Jediným východiskom je dohodnúť sa či a kto ustúpi.“

SNS jednostranne vypovedať Koaličnú zmluvu nemôže. Ako sa totiž uvádza v Koaličnej zmluve, jej zrušenie musí byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami všetkých troch koaličných strán, teda okrem SNS sa pod zrušenie zmluvy musia podpísať aj predseda Smeru Robert Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. To isté platí aj pre všetky zmeny, doplnky a dodatky Koaličnej zmluvy.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDSNSBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu