Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Direct Impact s.r.o dôrazne protestuje proti škandalizácii s prideľovaním eurofondov

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dôrazne protestujem voči škandalizácii a zaťahovaniu môjho mena a mena našej firmy do politických bojov v súvislosti s prideľovaním eurofondov na ministerstve školstva. Dištancujeme sa od toho, čo sa momentálne deje v médiách a odmietame, aby sme boli ako nástroje politiky vťahovaní medzi kauzy na úrovni Gorily či Baštrnáka, s ktorými nemáme nič spoločné.

Je zahanbujúce, že novinári denníka Nový Čas a portálu aktuality.sk, ktorí kritizujú pokrivenie morálky spoločnosti, sami sa na ňom zúčastňujú, keď zámerne škandalizujúco manipulujú s informáciami a nerešpektujú základné pravidlá žurnalistickej etiky.

Firma Direct Impact s.r.o. nie je žiadna schránková ani garážová firma. Seriózne funguje na trhu aktívne viac než 15 rokov, je zakladateľom rešpektovanej platformy podporujúcej digitalizáciu spoločnosti ITAPA, v rámci ktorej spolupracuje so stovkami odborníkov z celého sveta a pred dvoma rokmi získala ISO Certifikát kvality v oblasti výskumnej, vývojovej, analytickej a poradenskej činnosti pre IT. Napriek tomu sa ocitla na vyfabulovanom zozname „pochybných“ firiem, keďže si spolu s ďalšími partnermi v konzorciu, vrátane odborných pracovísk Univerzity Komenského, dovolila podať žiadosť o grant z prostriedkov EÚ na zmysluplný projekt v oblasti umelej inteligencie.

Podporu na projekt s medzinárodným dosahom, ktorého cieľom je významne pomôcť pacientom trpiacim chronickými a nevyliečiteľnými chorobami, tentokrát získala. Sotva však došlo k podpisu zmluvy, konzorcium nemalo žiadnu šancu vyprodukovať ani prvé zverejniteľné výsledky, a na pozadí politicko-mediálnej kauzy bola už zdehonestovaná práca desiatok slovenských odborníkov. Pred zverejnením bezdôvodne poškodzujúcich informácií naša spoločnosť vôbec nebola kontaktovaná, čím sme sa dostali do pozície vopred zatratených bez šance aspoň na minimálnu konfrontáciu.

Dôvod spochybnenia mal byť ten, že firma doteraz nerobila medicínsky výskum. Úlohou Direct Impact v projekte však nie je samotný medicínsky výskum. Základnou ideou projektu je sofistikované spracovanie obrovského množstva dát vedeckej produkcie z biomedicínskej oblasti na celom svete a úlohou našej spoločnosti v ňom je práve výskum spracovania otvorených dát, čo je činnosť, ku ktorej získala aj certifikát kvality. Takto spracované informácie povedú ďalej napríklad k tomu, že sa pacientom s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, pečeňovými ochoreniami alebo dokonca aj cystickou fibrózou zvýši kvalita a dĺžka života.

Projekt sme poctivo pripravovali 2 roky – rozpracovali jeho ideu, oslovili skúsených partnerov z výskumného aj medicínskeho prostredia, zabezpečili jeho odborné zázemie po všetkých stránkach a vďaka jeho medzinárodnému dosahu už rokujeme so zahraničným partnerom o jeho následnom nasadení v Severnej Amerike. V rámci konzorcia projektu sú zastúpené malé inovatívne firmy, väčšia firma aj akademický partner (štyri pracoviská Lekárskej fakulty Univerzitnej nemocnice v Bratislave) a na projekte bude pracovať 67 odborníkov zo 4 organizácií – najmä genetikov, biomedikov, lekárov a IT špecialistov.

Splnili sme všetky podmienky výzvy, predložili sme výskumný zámer s naším najlepším vedomím a snahou o maximálnu kvalitu a žiadame férový prístup. Aby sme boli hodnotení podľa výsledkov a pridanej hodnoty, a nie na základe bulvárnych pikantérií. Žiadame, aby sa rozlišovala zodpovednosť a neprenášali sa na nás chyby iných. Chápeme zmysel novinárskej práce. Rozumieme, že kritika napomáha tomu, aby sa na Slovensku robili kvalitné veci. Ale my nenesieme žiadnu zodpovednosť za činnosť ministerstva školstva. Nebudeme posudzovať, či výzvy boli nastavené dobre. Nevieme ani to, akú kvalitu mali schválené a neschválené projekty. Nevieme, či sa pri hodnotení neudiali chyby. My sme len pod vlastnou hlavičkou náročne vypracovali a pripravili projekt. Neurobili sme nič, čo by sa dalo označiť slovom „pochybné“. A preto ostro protestujeme voči politizácii, znevažovaniu a dehonestácii našej firmy a celého konzorcia, keďže takéto konanie bezdôvodne poškodzuje meno našej spoločnosti, meno mojej osoby a projekt, ktorému už v tejto chvíli hrozia neželané škody.

Dana Kršáková, konateľka spoločnosti Direct Impact s.r.o. a výkonná riaditeľka Medzinárodného kongresu ITAPA na podporu digitalizácie spoločnosti

Viac o téme: ŠkolstvoEurofondyDirect Impact s.r.o
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu