Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenská polícia podľa Fedora potrebuje nezávislú inšpekciu, nie putá ministerstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na zvýšenie dôveryhodnosti polície treba podľa poslanca NR SR Martina Fedora (Most-Híd) konečne zabezpečiť, aby policajná inšpekcia kontrolujúca prešľapy policajtov, bola čo najviac zbavená politických či iných vplyvov. Fedor je rád, že si túto myšlienku, po počiatočnom váhaní, osvojili vo väčšine politických strán.

„Zdá sa, že na úrovni vlády dochádza postupne k formulovaniu konkrétnej podoby budúceho fungovania inšpekcie v novom režime usporiadania,“ povedal dnes Fedor. Fedor pripravovaný vládny návrh podporí, ak inšpekcia bude mať rozviazané ruky. „Zjednodušene, aby nepodliehala možným politickým vplyvom, aby policajti nemohli kontrolovať sami seba,“ uviedol.

Dôležitá vec podľa Fedora je, aby takýto kontrolný orgán nespadal kompetenčne priamo pod ministra vnútra a bude mať dostatok výkonných právomocí, aby riešil sporné veci samostatne. „Všetky problémy sa, samozrejme, nedajú vyriešiť len tak, mávnutím čarovného prútika. Ale som presvedčený, že takáto zmena by prispela aj k zvýšeniu dôveryhodnosti polície,“ povedal poslanec NR SR Martin Fedor. Vyčlenenie policajnej inšpekcie z ministerstva vnútra je v legislatívnom pláne na tento rok.

Viac o téme: Polícia Ministerstvo vnútraMartin Fedor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu