Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vládou schválené zvýšenie platov učiteľov je nepostačujúce, tvrdí ISU

Predstavitelia ISU.
Predstavitelia ISU. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vníma dohodu medzi vládou SR, Združením miest a obcí Slovenska a školskými odborármi v otázke platov za nepostačujúcu na skutočné zatraktívnenie učiteľského povolania a zvýšenie spoločenského postavenia pedagógov. Uviedli to na margo vládou odsúhlaseného plánu zvyšovania platov učiteľov.

ISU upozorňuje, že experti z Inštitútu vzdelávacej politiky v dokumente Revízia výdavkov na vzdelávanie konštatujú, že zvýšenie miezd podľa programového vyhlásenia vlády by malo zvýšiť ich podiel z 63 percent na 67 percent príjmu vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Priemer OECD je 85 percent. "Podľa našich prepočtov by sme pri takomto tempe zvyšovania platov mali dosiahnuť priemer OECD približne v roku 2035," uviedlo ISU. Táto dohoda je podľa nich navyše v príkrom rozpore s dokumentom Učiace sa Slovensko, v ktorom sa píše, že plán zvyšovania platov pedagógov bude pripravený na desať rokov tak, aby sa v roku 2022 čo najviac priblížili a v cieľovom roku 2027 dosahovali priemer OECD.

"Nakoľko na zvýšenie atraktivity učiteľského povolania nadväzujú ďalšie opatrenia uvádzané v dokumente Učiace sa Slovensko (napr. sprísnenie výberu uchádzačov o učiteľské štúdium alebo sprísnenie požiadaviek na priebežný výkon študentov učiteľského štúdia a i.) možno konštatovať, že účastníci dnešnej dohody pochovali reformu skôr, ako sa začala realizovať," dodávajú zástupcovia ISU.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (24.7.) po rokovaní vlády uviedol, že očakáva, že po tom, čo vláda odsúhlasila zvýšenie platov učiteľov, školskí odborári podpíšu memorandum o sociálnom zmieri až do roku 2020. V praxi to podľa neho znamená, že nebudú vyvíjať nátlakové akcie voči vláde. "ISU vníma postoj predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) pána Ondeka a prípadné podpísanie memoranda s vládou za otvorenú zradu záujmov učiteľov. OZPŠaV donedávna sľuboval dôsledné presadzovanie oveľa vyšších požiadaviek (napr. Deklarácia organizácií pôsobiacich v školstve zo 17. februára 2016) aj za cenu protestov či štrajku," dodalo ISU.

Platy učiteľov sa zvýšia o šesť percent od 1. septembra 2017. Ďalšie zvyšovanie má byť od 1. septembra 2018, od 1. septembra 2019 a nakoniec od 1. januára 2020. Vždy o šesť percent.

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaISU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu