Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Banícky priemysel nemá budúcnosť, tvrdí šéf SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Banícky priemysel nemá žiadnu budúcnosť, myslí si predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. „Ako vieme, z peňazí daňových poplatníkov rok čo rok ide približne 100 miliónov eur na dotácie do uhoľných baní. Je to obrovská suma, na ktorú sa musia daňovníci skladať a v podstate sa živí priemysel, ktorý nemá žiadnu budúcnosť,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede Sulík.

Podľa neho vláda namiesto toho, aby hľadala riešenia pre baníkov, tak hľadá skôr riešenia pre šéfa Hornonitrianskych baní Petra Čičmanca. „Jemu to samozrejme vyhovuje. A povedzme si na rovinu, že to vyhovuje aj Robertovi Ficovi, lebo ako je známe, Robert Fico osobne berie úplatky z týchto dotácií,“ zdôraznil Sulík.

Podľa liberálov vláda by mohla už dnes zrušiť takzvaný všeobecný hospodársky záujem, na základe ktorého odberatelia elektriny platia vo svojich faktúrach aj podporu ťažby hnedého uhlia slúžiaceho na výrobu elektriny v tepelnej elektrárni. A to aj napriek tomu, že by hrozilo prepúšťanie baníkov na Hornej Nitre a uzavretie Hornonitrianskych baní Prievidza. „V Nitre vzniká veľký zamestnávateľ, spoločnosť Jaguar, ktorý nemá dostatok zamestnancov, ktorý potrebuje pracovné sily. Na dlani tak leží riešenie, že tí baníci, ktorí by sa uvoľnili v Prievidzi, tak aspoň časť z nich by mohla pracovať v Nitre,“ uviedol Sulík.

Liberáli priznali, že problém by mohol nastať s dochádzaním baníkov do asi 70 kilometrov vzdialenej automobilky. „Preto navrhujeme vytvoriť takzvaný Jaguar Expres, ktorý by nestál v každej dedinke, a ktorý by ich tam dopravil,“ konštatoval Sulík. Išlo by o expresný vlak. Podľa SaS útlmom baníctva Horná Nitra neutrpí, práve naopak.
 

Viac o téme: SaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu