Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SaS žiada preveriť Harabina v disciplinárnom konaní

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina by mali preveriť v disciplinárnom konaní. Žiada to opozičná SaS, podľa ktorej Harabin ohrozuje životy, zdravie a majetok občanov SR a vďaka jeho rozhodnutiam sa dostávajú na slobodu vrahovia a násilníci.

"Žiadame preto ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, Súdnu radu SR, ako aj predsedníčku Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú, teda orgány oprávnené podávať návrhy na začatie disciplinárneho konania, aby v tejto veci razantne konali. Sudca Harabin musí byť preverený v disciplinárnom konaní," uviedol tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

SaS reaguje na medializované prípady, v ktorých podľa liberálov Harabin pomáha uväzneným členom gangov sýkorovcov a diničovcov. SaS u Harabina vidí znaky závažného disciplinárneho previnenia za vedomé porušenie povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato. Liberáli pripomínajú, že za závažné disciplinárne previnenie sudcovi v krajnom prípade hrozí odvolanie z funkcie.

"Sudca Harabin svojimi rozhodnutiami, vzťahmi s kriminálnymi živlami, ako aj arogantnými verejnými prejavmi dlhodobo traumatizuje slovenskú spoločnosť," píše SaS v stanovisku. Podľa liberálov je nemysliteľné, aby sa štát, ktorý sa označuje za právny, nedokázal zákonným spôsobom s takouto čiernou ovcou vysporiadať.

Denník N informoval, že Ivan C., ktorého odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na doživotie za vraždy niektorých členov gangu diničovcov, sa v septembri pravdepodobne dostane na slobodu. Skončí sa maximálna päťročná lehota na jeho väzbu. Z väzenia môže vyjsť vďaka konaniu senátu Najvyššieho súdu, ktorý vedie Štefan Harabin.

Harabinov senát 7. júla opätovne zrušil rozsudok ŠTS v kauze sýkorovcov, ktorá je prejednávaná pod názvom Róbert L. (Kýbel) a spol. Obžalovaní zo siedmich vrážd sú okrem vodcu skupiny ešte Ivan C., Jozef R., Martin B. a Alojz K. Senát zároveň vec odňal pezinskému súdu a prikázal, aby o nej začal od začiatku rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici. Podľa denníka tak ignoroval nielen námietky zaujatosti, ale aj stanovisko celého trestného kolégia Najvyššieho súdu a dvoch iných senátov tohto súdu.

Sudcovia, prokurátori aj právnici nerozumejú, ako je to možné, píše denník. "Ak sudca Najvyššieho súdu povie, že preňho stanovisko trestného kolégia nie je záväzné, tak to je rozklad štátu. Takto predsa súdnictvo nemôže fungovať," povedal denníku jeden z nich. Podľa niektorých by už vo veci mal konať generálny prokurátor Jaromír Čižnár a preskúmať, či sa Harabin nedopustil trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa. Zároveň by sa podľa nich mali predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), aj Súdna rada SR zaoberať možnosťou podať návrh na jeho disciplinárne potrestanie.

Viac o téme: SaSŠtefan Harabin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu