Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kotleba zasvätil v kostole seba aj Slovensko: Verejnosť na nohách! Odpoveď katolíckej cirkvi

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA/AP/Marko Erd)

BRATISLAVA - Líder Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba zasvätil koncom júna v kostole vo Vranove nad Topľou seba, svoju stranu, poslancov, voličov, sympatizantov a celé Slovensko Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Reakcia na seba nenechala dlho čakať a poslankyňa mestského zastupiteľstva v Bratislave Lucia Štasselová sa obrátila na predstaviteľov katolíckej cirkvi, aby sa zaoberali zneužívaním jej priestorov v súvislosti s činnosťou Kotlebovej strany. A aká bola ich odpoveď?

Miliónový megaškandál u Kotlebu: Vyšetrujú posledný veľký predvolebný kšeft

"Žiadam vás, aby ste v úcte a rešpekte k spoločným hodnotám zdieľaných veriacimi aj neveriacimi, bránili zneužívanie cirkvi a jej priestorov na politické účely strany, ktorá preukázateľne šíri fašizmus a jeho hodnoty ma Slovensku," napísala vo svojej výzve Lucia Štasselová, ktorú ako členku rímsko-katolíckej cirkvi rozhorčilo konanie Mariana Kotlebu.

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Zverejnil ju na stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS) jej hovorca Martin Kramara, ktorý uviedol, že kňaz vo Vranove nad Topľou, ktorému predstavení prísne zakázali angažovať sa okolo ĽSNS, konal bez dovolenia a poza chrbát miestneho farára a dodal, že "rozumie tomu, že fotografie z Vranova pôsobia dojmom bizarného politického marketingu".

"Čomu však nerozumiem: prečo treba danej kompozícii robiť zosilňovač? Nehnevajte sa, no presne tento efekt sa dosahuje rozposielaním textu po sociálnych sieťach. Naozaj to celé stojí za mimoriadnu pozornosť? Skúsenosť z médií hovorí, že ľuďom nemožno nanútiť, čo si majú myslieť; dá sa im však predhodiť, o čom majú rozmýšľať. Dajte háčik, a ryby sa chytia - a v podstate hrajú vašu hru. Musíme ale na každú hru pristupovať? Prepáčte, no zatiaľčo sa spravodlivo rozhorčujete nad spôsobmi lovu Mariána Kotlebu, aj vy sa už veziete na jeho háčiku. Rozširujete to, čo si v skutočnosti pozornosť nezaslúži," odkázal Štasselovej hovorca.

Mestskú poslankyňu ďalej upozornil, že tak robí spôsobom, ktorý vec nevyrieši. "Chcem vás poprosiť, aby ste domysleli, čo by biskupi dosiahli nekonečným poukazovaním na Kotlebove prejavy ako na zneužívania viery a cirkvi. Viete predsa, že nemá problém nechať na svojich podujatiach pôsobiť falošných biskupov. Myslíte, že si láme hlavu nad napomenutiami skutočných?" vysvetlil hovorca svoje stanovisko.

"Máme sa ho opýtať, či počúval pastiersky list, v ktorom biskupi upozorňovali, že zasvätenie je ako kadidlo: nefunguje, ak nevychádza z horiaceho srdca, odhodlaného slúžiť a obetovať sa? Samozrejme, aj pre imigrantov, Židov, Rómov, či moslimov: veď náš Boh nie je Bohom národným! Už sme to povedali stokrát... Budeme sa s ním a jeho priaznivcami neustále sporiť o úprimnosti ich náboženských prejavov?" pokračoval Kramara.

"Budeme sa s ním a jeho priaznivcami neustále sporiť o úprimnosti ich náboženských prejavov? Z vašej reakcie je zrejmé, že vás o nej presviedčať netreba. Obávam sa, že presviedčať tých, ktorí doteraz nepochopili, bude hádzaním hrachu na stenu. Viete, že kto pochopiť nechce, nepochopí," doplnil hovorca KBS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu