Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odvody sa opäť zvýšia, opozícia sa búri: Je to určite protiústavné, tvrdí Kollár

Jana Kiššová, Boris Kollár a Richard Vašečka
Jana Kiššová, Boris Kollár a Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novely zákonov o zdravotnom a o sociálnom poistení, ktoré parlament schválil ešte na jeseň 2016 s účinnosťou od januára 2017, smerujú na Ústavný súd (ÚS) SR. Sťažnosť tam posiela 41 opozičných poslancov zo SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina, ktorí sú presvedčení o ich protiústavnosti.

Novela zákona o sociálnom poistení zvýšila maximálny vymeriavací základ na platenie poistného, a to z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. Novela zákona o zdravotnom poistení zase zrušila maximálny vymeriavací základ na zdravotné odvody. "Považujeme tieto novely za protiústavné. Ústava hovorí, že vláda nemôže zvyšovať daňové a odvodové zaťaženie bez racionálneho zdôvodnenia. Tieto dve novely však neboli vyargumentované buď vôbec (sociálne poistenie), alebo boli zdôvodnené iracionálne (zdravotné poistenie)," povedala na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) podľa jej slov zmenu vysvetľovalo tým, že potrebuje viac peňazí na rekonštrukcie a modernizácie nemocníc. "Pritom ich vlastná revízia výdavkov konštatuje neefektívne vynakladanie zdrojov. MZ teda má priestor na získanie peňazí zefektívnením vynakladania finančných prostriedkov," povedala.

Kiššová poukázala na ústavu, podľa ktorej vláda nemôže zvyšovať daňové a odvodové zaťaženie bez väzby na to, aby nedošlo k adekvátnej kompenzácii. "Občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa. Tým, že sa vybraným občanom zvýšili výdavky na sociálne poistenie, ale nezvýšili sa im primerane aj očakávané úžitky zo Sociálnej poisťovne, dochádza k diskriminácii. Obdobne to platí aj pre zdravotné poistenie, kde tiež nedochádza k adekvátnej kompenzácii," vysvetlila Kiššová.

Ministerstvo zdravotníctva opozícii oponuje, tvrdí, že právna norma o zdravotnom poistení je v súlade s ústavou. "Rešpektujeme však právo na názor," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu podľa nej znamená väčšiu solidaritu všetkých osôb v systéme verejného zdravotného poistenia. "Odvodový systém je solidárny systém, a preto aj tento systém je postavený na princípe solidarity," dodala.

Opozícii sa tiež nepáči spôsob, akým boli zmeny právnych noriem v parlamente prijaté. Obe totiž prešli ako pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. "Nebol teda dostatočný priestor na primeranú diskusiu ani na medzirezortné pripomienkové konanie. Nebola ani možnosť, aby sa na novú realitu mohli pripraviť firmy. Toto nebolo v záujme občanov, im sa len siahlo na peniaze," odkázala Kiššová.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka je veľmi znepokojený, aký smer naberajú rokovania v Národnej rade SR z hľadiska spôsobu a kvality prerokúvania zákonov. "Príde vládny návrh, ale často k nemu navrhnú zásadnú zmenu formou poslaneckého pozmeňujúceho návrhu. Potom nie je dostatočný priestor reagovať," myslí si.

Aj líder Sme rodina Boris Kollár je presvedčený o protiústavnosti týchto dvoch právnych noriem. "Predstavte si, že máte auto, ktoré má spotrebu sedem litrov benzínu. Ak zistíte, že zrazu žerie 50 litrov, pôjdete do servisu zistiť, kde tečie benzín. Ale naša vláda vám odporučí namontovať väčšiu nádrž. Od všetkých pýtajú ešte viac paliva a montáž ešte väčšej nádrže. O čom im ide? Živili sme tetu Anku, maséra Kostku, koho ešte potrebujeme živiť?" pýtal sa.

Novela zákona o sociálnom poistení okrem iného zvýšila maximálny vymeriavací základ na platenie poistného, a to z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. "Navrhuje sa zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie a na platenie poistného do rezervného fondu solidarity. Zároveň sa navrhuje zvýšenie denného vymeriavacieho základu na určenie výšky nemocenských dávok, teda nemocenského, materského, ošetrovného a vyrovnávacej dávky," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu, ktorý do novely doplnil sociálny výbor parlamentu.

Zmena zákona o zdravotnom poistení zase znamená, že ľudia s vyššími príjmami od januára platia na zdravotných odvodoch viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní bol totiž zrušený. Táto zmena prešla cez pozmeňujúci návrh Jozefa Valockého (Smer-SD). Do systému by takto malo prísť asi o 82 miliónov eur viac, ako sa plánovalo. Väčšinu takto získaných peňazí chce rezort zdravotníctva použiť na "systematickú obnovu nemocníc a nákup zdravotníckej techniky".

Viac o téme: OpozíciaOdvodyBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu