Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko: Kórea a Slovensko sú príkladom toho, že Európa a Ázia sa spojiť dajú

Predsedovia parlamentov euroázijských krajín, v prednom rade tretí sprava predseda NR SR Andrej Danko
Predsedovia parlamentov euroázijských krajín, v prednom rade tretí sprava predseda NR SR Andrej Danko (Zdroj: TASR/AP)

SOUL – Kórea je pre Slovensko strategickým partnerom, pričom obe krajiny sú príkladom toho, že Ázia a Európa sa spojiť dajú. Povedal to dnes predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vo svojom príspevku v panelovej diskusii na stretnutí predsedov parlamentov euroázijských krajín, ktoré sa koná v juhokórejskej metropole Soul.

Danko ďalej uviedol, že v súčasnosti žijeme v dynamickej dobe, ktorá prináša množstvo otáznikov, a to na oboch kontinentoch. Čoraz častejšie sme podľa neho konfrontovaní s výzvami, ktoré sa nás dotýkajú bez ohľadu na geografiu, a ich prekonávanie si vyžaduje spoločné úsilie. 

Za takéto výzvy označil predseda NR SR naliehavé bezpečnostné otázky, meniace sa transatlantické vzťahy, globalizáciu svetovej ekonomiky, politickú apatiu, nárast radikalizmu, populizmu a extrémizmu v mnohých krajinách Európy i Ázie, ako aj potrebu ochrany životného prostredia. 

"Odpoveďou na otázky dneška je určite viac spolupráce - tam, kde to dáva zmysel a kde to od nás občania očakávajú. Je zodpovednosťou nás politických lídrov, aby sme našli cestu k sebe a zároveň prehĺbili spoluprácu národných parlamentov navzájom," povedal Danko vo svojom vystúpení. 

Predseda NR SR ďalej vyjadril názor, že Európa sa nesmie izolovať, a prejavil tiež ľútosť, že na dnešnom zasadnutí nie je viac predsedov európskych parlamentov. "Sľubujem vám, že budem iniciatívne konať, aby som svojich kolegov presviedčal o význame spolupráce Európy a Ázie," dodal. 

Danko vo svojom príspevku vyzdvihol aj spoluprácu Slovenska s ázijskými krajinami, pričom v tejto súvislosti dodal, že slovenská vláda považuje za jednu zo svojich priorít i projekt čínskej Hodvábnej cesty. Na konci dnešnej konferencie šéfov parlamentov, ktorá je zameraná na diskusiu o regionálnej hospodárskej spolupráci, kultúrnych výmenách a ochrane životného prostredia, prijmú jej účastníci spoločné vyhlásenie. 

Na konferencii sa zúčastňujú šéfovia parlamentov 25 euroázijských krajín. Zo štátov Európskej únie sú okrem Danka prítomní predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček a podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska István Jakab. 

Ide v poradí už o druhé stretnutie šéfov parlamentov euroázijských krajín, pričom myšlienka týchto stretnutí bola iniciovaná spoločne Národným zhromaždením Kórejskej republiky a Štátnou dumou Ruskej federácie. Prvé takéto zasadnutie sa uskutočnilo v apríli 2016 v Moskve, za SR sa na ňom vtedy zúčastnil slovenský veľvyslanec v Rusku Peter Priputen.

Viac o téme: Andrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu