Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miliónový megaškandál u Kotlebu: Vyšetrujú posledný veľký predvolebný kšeft

Milan Uhrík a Marian Kotleba (vpravo) Zobraziť galériu (3)
Milan Uhrík a Marian Kotleba (vpravo) (Zdroj: Foto: SITA/Marko Erd)

BANSKÁ BYSTRICA - Podozrivý biznis v Banskobystrickom samosprávnom kraji! Župan Marian Kotleba sa tesne pred blížiacimi sa voľbami do VÚC rozhodol opraviť cesty, no župa pod jeho vedením to chce urobiť po svojom - a ako upozorňuje expert, pravdepodobne nie úplne v súlade so zákonom. V tomto prípade ide o takmer desať miliónov eur.

Ako informovala vo svojej reportáži TV Markíza, župa chce na rekonštrukciu ciest použiť 9 740 000 eur. Problémovým sa ukazuje verejné obstarávanie. Samosprávny kraj o zámere opraviť desiatky úsekov ciest informoval minulý týždeň v pondelok poobede, pričom už v piatok ráno sa uskutočnili elektronické aukcie.

Riaditeľ úradu BBSK Milan Uhrík tvrdí, že išlo o štandardný zákonný postup. Ako však uvádza zákon, „ak verejný obstarávateľ vyžaduje predkladanie ponúk elektronickými prostriedkami", minimálna lehota v užšej súťaži je 25 dní.

Foto: Prečo ľuďom hrabe?
Zobraziť galériu (3)
Foto: Prečo ľuďom hrabe?  (Zdroj: Prečo ľuďom hrabe?)

Uhrík neskôr poskytol na svojom Facebooku ďalšie vyjadrenie. „Ou shiit, veď vlastne sme žiadny zákon neporušili, pretože 25-dňová lehota je len ak sa súťaží klasikým "obálkovým systémom", nie ak sa súťaží online na elektronickom trhovisku," tvrdí.

Príspevok Milana Uhríka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Milan Uhrík)

Deväť aukcií vyhrala rovnaká firma

Župa sa síce vo vyjadrení na Facebooku bránila, že firmy mali na prípravu päť dní, to však vzhľadom na vyššie uvedené trvanie nie je pravda - k dispozícii mali iba tri celé pracovné dni. „My sa ponáhľame kvôli tomu, pretože minulý rok sa rekonštrukcie robili až na jeseň a nebolo to celkom šťastné riešenie, lebo začalo mrznúť," vysvetľoval Uhrík.

Na to, aby si firmy poriadne pozreli samotné cesty, by potrebovali viac času - takto to podľa odborníka logistickou nočnou morou. Úplne košér podľa neho nie je ani elektronická aukcia, ktorá sa uskutočnila v piatok ráno. Všetkých 15 aukcií sa totiž začalo v rovnakom čase. „Je to asi najnezmyselnejšia vec, akú môže niekto urobiť," vyjadril sa pre Markízu expert na verejné obstarávanie Jaroslav Lexa. 

Deväť z pätnástich súťaží navyše vyhrala rovnaká firma Renomont Profi z Trenčína. Malá spoločnosť, ktorá podľa portálu finstat.sk má 3-4 zamestnancov, sa môže podľa reportáže tešiť na zvýšenie obratu o 5,5 milióna eur, čo je 2000%. Firma v štyroch prípadoch nemala súpera a v štyroch zas proti nej vystupovala rovnaká firma, ktorá ale boj vzdala.

Úrad už začal konať

Ako sa pre portál Topky vyjadril ÚVO, či došlo k porušeniu pravidiel v procese verejného obstarávania či dokonca porušenia zákona, to zistí úrad až po výsledkoch vykonanej kontroly. 

„Na základe medializovaných informácií ako aj čerstvo doručeného podnetu a ich prehodnotenia úrad zvolí ďalší postup, resp. výkon kontroly," tvrdí vedúci oddelenia styku s verejnosťou a vzdelávania ÚVO Ján Mažgút. Taktiež hovorí, prípadné sankcie je v momentálne predčasné špecifikovať.

Viac o téme: BBSKMarian KotlebaMilan Uhrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu