Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Návrh rozpočtu nie je finálny, budeme ešte rokovať, zdôraznila ministerka Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Justícia by mala podľa prvého návrhu rozpočtu na budúci rok k dispozíciu sumu 211 537 614 eur. Ide o nižšiu sumu, ako bol schválený rozpočet pre justíciu v tomto roku. Táto suma by však nemala byť konečná, rezort si bude pri rokovaniach s ministerstvom financií uplatňovať ďalšie prioritné výdavky. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zdôraznila dnes na Súdnej rade SR, že si bude uplatňovať ďalšie prostriedky na dorovnanie platov ako aj kapitálové výdavky.

„Teraz sa začína reálna debata, finálna diskusia o konečnej podobe rozpočtu bude v septembri,“ zdôraznila pred členmi Súdnej rady SR. Ministerka avizuje aj riešenie situácie s budovou na Župnom námestí v Bratislave, kde spolu sídli Najvyšší súd SR aj ministerstvo spravodlivosti. Rovnako bude nevyhnutné riešiť situáciu Okresného súdu Bratislava I., čo bude závisieť od aktuálne prebiehajúcich rokovaní s predstaviteľmi bratislavských súdov.

Žitňanská média po rokovaní rady informovala, že v súvislosti s tohtoročným rozpočtom prehodnotili jeho možnosti a už rozhodla na polroku o predisponovaní finančných prostriedkov na súdy na odmeny vo výške 300 eur na zamestnanca.

V návrhu rozpočtu je vyčlenených napríklad 200 000 eur na nákup služobných motorových vozidiel. Ďalších 200 000 eur by sa malo použiť na posuvné regálové systémy do archívov súdov. Výdavky v sume 1 600 000 eur sú určené pre súdy na investičné akcie do 100 000 eur týkajúce sa predovšetkým rekonštrukcií budov a nákupu strojov a zariadení podľa požiadaviek jednotlivých súdov posúdených na základe kritérií hodnotenia investičných akcií stanovených ministerstvom spravodlivosti. Na stavebné investičné akcie sú zatiaľ určené prostriedky vo výške 2 782 118 eur a z toho 900 000 eur je na rekonštrukciu strechy, fasády a výmenu okien pre Krajský súd v Košiciach, 150 000 eur na rekonštrukciu strechy Okresného súdu Čadca, 200 000 eur na pokračovanie rekonštrukcie fasády a vykurovania pre Okresný súd Prešov, 700 000 eur na celkovú rekonštrukciu a modernizáciu budovy Okresného súdu Brezno a 109 000 eur na rekonštrukciu budovy pre Okresný súd Vranov nad Topľou.

V rámci priorít bude rezort ešte rokovať o navýšení prostriedkov na rekonštrukciu budovy pre Okresný súd Považská Bystrica či rekonštrukciu súdu v Lučenci, chcel by tiež Centrálnu elektronickú podateľňu, teraz sú na ministerstve dve a využívajú sa podľa funkcionalít. Rezort v predloženom materiáli avizuje navýšenie financií v súvislosti s personálnym posilnením o 6,1 mil eur a 1,5 mil chce na elektronizáciu súdneho spisu a univerzálne bezpečné úložisko.

Príjmy štátneho rozpočtu súdnictva sú predpokladané vo výške 5 585 701 eur. Ide o príjmy z trov trestného konania, peňažných trestov, náhrad za právne služby a trov preddavkovaných zo štátneho rozpočtu (svedočné, znalečné a tlmočnícke úkony) uhradené v nasledujúcom rozpočtovom roku, kaucií, nájomného, z prípadného vráteného odškodnenia osôb uhradeného v predchádzajúcom roku v zmysle platných zákonov, uvádza sa v materiáli.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu