Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Danko: Spoločnosť Kia očakáva, že Slovensko rýchlo pristúpi k dostavbe diaľnic

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

SOUL - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) rokoval dnes v juhokórejskej metropole Soul s predstaviteľmi spoločností Samsung a Kia Motors Corporation. So zástupcami Samsungu sa delegácia NR SR podľa Dankových slov zhovárala o potrebe vzdelávacích procesov či o nábore nových pracovných síl. Predstavitelia spoločnosti Kia zase vyjadrili želanie, aby Slovensko čo najrýchlejšie dobudovalo infraštruktúru.

"Z hľadiska výkonnej moci, a teda potreby dostavby infraštruktúry, sme sa bavili o problémoch, ktoré pri výstavbe vznikajú, a to z hľadiska vlastníckych práv, z hľadiska environmentálnych záťaží. A myslím si, že u týchto investorov je pochopenie pre tieto záležitosti, ale očakávajú, že Slovensko veľmi rýchlo pristúpi k dostavbe týchto diaľnic. A preto bude veľmi dôležité, ako pristúpi Národná rada i k uvoľneniu dlhovej brzdy," povedal Danko slovenským novinárom na margo dnešných rokovaní s Kiou.

Potrebu doviesť rokovania o tzv. dlhovej brzde čo najskôr do úspešného konca vyslovil dnes po stretnutiach v Soule aj podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Podľa neho ide totiž o jediný spôsob, ako vyjsť v ústrety týmto investorom, ktorých plány sú pre nás aj do budúcnosti veľmi zaujímavé.

"Zástupcovia uvedených spoločností nám rozprávali aj o svojich plánoch do budúcnosti. Mňa osobne veľmi milo prekvapilo, že viac ako polovica áut, ktoré budúci rok plánuje Kia predať v Európe, bude vyrobených práve v žilinskom závode. A aby tento cieľ mohli dosiahnuť, tak by práve potrebovali nejakú súčinnosť štátu pri dostavbe infraštruktúry," zdôvodnil Hrnčiar.

Návrh uznesenia o uvoľnení tzv. dlhovej brzdy predložili minulý týždeň do NR SR poslanci parlamentu zo strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd. Na základe neho chceli zaviazať rezort financií a dopravy, aby do 15. októbra predložil finančnému výboru podklady, v súlade s ktorými výbor pripraví novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, teda zákona o dlhovej brzde s tým, že sa do nej zavedie výnimka na financovanie výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Poslanci však rokovanie o tomto návrhu prerušili a pokračovať budú až na septembrovej schôdzi.

Delegácia predsedu NR SR Andreja Danka vrátane podpredsedov NR SR Andreja Hrnčiara a Martina Glváča je momentálne na zahraničnej pracovnej ceste v Kórejskej republike, kde sa zdrží až do štvrtkového poludnia. Cesta sa koná pri príležitosti utorňajšieho stretnutia predsedov parlamentov eurázijských krajín, na ktorom Danko vystúpi v panelovej diskusii.

Okrem tejto konferencie však predseda NR SR absolvuje pri príležitosti pracovnej cesty aj viaceré bilaterálne stretnutia. Dnes sa stretol s predsedom dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej dumy - Viačeslavom Volodinom, v utorok ho zase čakajú bilaterálne schôdzky s predsedom juhokórejského parlamentu Čong Sje-kjunom a predsedom arménskeho parlamentu Arom Bablojanom.

Viac o téme: DiaľnicaSNSAndrej DankoKIA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu