Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandalózna naháňačka, ktorá skončila smrťou Tomáša (†17): Rozhádala politikov

Poslanec NR SR Anton Hrnko
Poslanec NR SR Anton Hrnko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Mimoriadny výbor k prípadu policajnej streľby na unikajúce auto pri Novej Bani bude pravdepodobne pokračovať až v septembri. Pripustil to dnes predseda branno-bezpečnostného parlamentného výboru Anton Hrnko (SNS). Opozícia chce, aby zasadnutie výboru o tejto téme pokračovalo. Výbor prerušili v utorok (20.6.). Mal sa uskutočniť dnes ráno, no jeho členovia sa nakoniec nezišli.

Hrnko navrhuje, že by bolo lepšie počkať na výsledok policajnej inšpekcie a vyhodnotiť na základe toho ďalšie kroky. „Oni (opozícia, pozn. TASR) si, samozrejme, vyhradili, že budú postupovať politicky, tak, ako uznajú za vhodné. To je úplne legitímne, ale tak sme sa v princípe dohodli, že v septembri, keď budú výsledky policajnej inšpekcie, predpokladáme, že budú, že môžeme v tom pokračovať,“ uviedol Hrnko.

Podľa opozičného poslanca Richarda Vašečku (OĽaNO-NOVA) bolo pokračovanie výboru obštruované. „Naznačenia takého typu, že v septembri alebo po lete, sú absolútne neprijateľné. My trváme na pokračovaní výboru. Nejde o nejaký ďalší výbor. Toto je stále ten jeden, ktorý sa neskončil, má schválený program a rozrobenú rozpravu,“ uviedol Vašečka. Opozícia preto bude požadovať pokračovanie výboru.

Opozícia taktiež prišla s niekoľkými návrhmi do diskusie. Prvý je, aby sa rozšíril inštitút objektívnej zodpovednosti aj na vodiča, ktorý nezastaví policajnej hliadke. V prípade, ak nepôjde o nebezpečného páchateľa či nebezpečnú jazdu. Druhý návrh je zmena metodiky, aby policajti sledovali unikajúce auto z diskrétnej vzdialenosti, napríklad bez majákov, a zapojili viac hliadok.

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) 17-ročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Vybrala sa za autom v smere na obec Orovnica, zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré vodič reagoval zrýchlením a následne aj riskantným predbiehacím manévrom. Policajti preto použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. To následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš, utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.

Viac o téme: StreľbaAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu