Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prokurátor zamietol sťažnosť Milana Mazureka voči obvineniu zo šírenia extrémizmu

Milan Mazurek
Milan Mazurek (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zamietol sťažnosť obvineného poslanca NR SR z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka Hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová informovala agentúru SITA, že sťažnosť voči obvineniu z trestného činu šírenia extrémizmu prokurátor zamietol ako nedôvodnú.

Vo veci Milana Mazureka sa teda koná a vyšetrovanie pokračuje vykonávaním naplánovaných procesných úkonov, ktoré realizuje vyšetrovateľ NAKA, zdôraznila. Už skôr prokurátor zamietol odvolanie voči obvineniu z extrémistických trestných činov druhého Kotlebovho poslanca Stanislava Mizíka.

Milana Mazureka obvinili v apríli. Podľa vyšetrovateľa sa dopustil trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Dopustil sa ho podľa obvinenia ešte v októbri minulého roku v relácii súkromného rádia Frontinus, kde ako hosť počas jeden a pol hodiny trvajúceho vystúpenia povedal viaceré kontroverzné výroky. Namierené boli proti rómskemu etniku, xenofóbne sa vyjadroval aj na adresu imigrantov, Arabov či islamského náboženstva

Poslanec Stanislav Mizík je tiež obvinený od apríla, a to z prečinu výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Polícia v apríli urobila aj prehliadku kancelárie poslanca v areáli Bratislavského hradu. Vznesenie obvinenia Stanislavovi Mizíkovi v súvislosti s jeho januárovými vyjadreniami na adresu osobností vyznamenaných prezidentom Andrejom Kiskom potvrdila pre agentúru SITA aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Kotlebov poslanec 10. januára na sociálnej sieti napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania. Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami, napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa vyjadrení Stanislava Mizíka organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov. Polícia začala konať ex offo, na prokuratúru prišli aj podnety od občanov.

Viac o téme: Milan MazurekStanislav MizíkĽS NS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu