Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci reagujú na naháňačku policajtov a smrť Tomáša (†17): Streľba mala byť posledná voľba

Andrej Hrnčiar, Juraj Droba, Karol Farkašovský a Jozef Viskupič Zobraziť galériu (11)
Andrej Hrnčiar, Juraj Droba, Karol Farkašovský a Jozef Viskupič (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Slovenskom stále rezonuje obrovská tragédia, ktorá sa udiala v noci zo soboty na nedeľu. Polícia pri prenasledovaní unikajúceho zastrelili mladíka Tomáša (†17), čo vyvolalo veľkú diskusiu. Mali alebo nemali strieľať?

Rovnakú otázku sme položili aj našim zákonodarcom. Poslancov sme sa pýtali, či by podľa nich mali strážcovia zákona v takýchto prípadoch použiť streľbu ako prostriedok na zastavenie unikajúceho vozidla. Tu sú ich odpovede.

Juraj Droba (SaS)

Foto: SITA/Peter Maďar
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA/Peter Maďar  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

O život prišiel zbytočne nevinný mladý človek iba preto, lebo bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Vyjadrujem hlbokú sústrasť milujúcej rodine. Opodstatnenosť zákroku ukáže vyšetrovanie. Nedávna streľba na auto podpredsedu parlamentu však vo mne necháva viaceré otvorené otázky o kompetentnosti vedenia polície.

Andrej Hrnčiar (Most-Híd)

Foto: TASR / Martin Baumann
Zobraziť galériu (11)
Foto: TASR / Martin Baumann  (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Streľba by mala byť to posledné, čo by mali policajné hliadky použiť pre zastavenie motorového vozidla. Podľa môjho názoru mali vyskúšať iné spôsoby zastavenia vozidla. 

Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA)

Foto: SITA/Marko Erd
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA/Marko Erd  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Obrovská tragédia. Je mi veľmi ľúto nevinného mladého života a pozostalej rodiny. Boj s cestnými pirátmi má prebiehať inak. Policajti musia mať rešpekt, nedisciplinovaný vodič si nesmie dovoliť to, čo predviedol unikajúci chlapec. Smrteľne ohrozil kamarátov v aute a všetkých, ktorí mohli na jeho jazdu doplatiť. Policajti však musia byť na takéto situácie cvičení, musia mať absolútnu istotu, keď musia použiť zbraň. Inak sa takýmto tragédiám nevyhneme.

Karol Farkašovský (SNS)

TASR / Michal Svitok
Zobraziť galériu (11)
TASR / Michal Svitok  (Zdroj: TASR / Michal Svítok)

Je mi to veľmi ľúto, je to obrovská tragédia, veď vyhasol mladý život. Nepoznám presné okolnosti zásahu, ale pochybujem, že by policajti konali s úmyslom ublížiť. Je to nešťastie, ktoré sa musí vyšetriť a musí zostať vážnym mementom vo výcviku policajných zložiek.

Jana Cigániková (SaS)

Foto: TASR / Martin Baumann
Zobraziť galériu (11)
Foto: TASR / Martin Baumann  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Nemali strieľať. Okamžite by mali byť potrestaní a nadriadení by si mali vstúpiť do svedomia a vyvodiť zodpovednosť. Idu sa tváriť, že ich konanie bolo v súlade s postupmi? So zákonom? To ako vážne? Zabili mladého človeka, jednému otcovi sa domov na Deň otcov nevrátil syn, jedna matka uz nikdy neobjime svoje dieťa, pretože ho zbytočne zavraždili tí, ktorí majú pomáhať a chrániť. Ak ide o premiéra, nevedia mu ani doručiť predvolanie na súd, ale ak ide o 17-ročné decko, sú schopní nás pred jeho „vyčíňaním" chrániť aj za cenu jeho života. Hanba. Rodičom zo srdca úprimnú sústrasť. Je mi to v prvom rade strašne ľúto.

Igor Janckulík (Most-Híd)

Foto: TASR / Pavel Neubauer
Zobraziť galériu (11)
Foto: TASR / Pavel Neubauer  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodičom zosnulého Tomáša. Podľa môjho názoru, tento postup polície bol absolútne neadekvátny, neprimeraný a neprofesionálny. Použite varovných výstrelov na unikajúce auto sa mi zdá byť neefektívne, lebo posádka ani nemusela výstrely počuť, nemyslím si, že táto situácia si vyžadovala takéto riešenie. Zdá sa mi, že v poslednej dobe sú výstrely policajtov na autá bežnou praxou a následne sa nepreukázalo, že to bolo opodstatnené. Najviac ma zarazilo, že policajná hliadka nemala počas takéhoto zásahu, pri ktorom došlo aj k výstrelom, k dispozícii kamerový systém, čo prináša otázky, nakoľko bude vyšetrovanie objektívne. Neviem sa vžiť do kože rodičov, čo musia teraz prežívať pri takejto nezmyselnej smrti ich syna.

Zsolt Simon (nezaradený)

Foto: SITA/Marek Mrviš
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA/Marek Mrviš  (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Je to výsledok toho, že polícia robí unáhlené kroky už niekoľko rokov. Za taký zlomový bod považujem, keď pred niekoľkými rokmi strieľala po mladých ľuďoch na diaľnici. Vtedy sa celý prípad zamietol pod koberec. Nemyslím si, že v prípade, keď je to notoricky známy človek, ktorý riadi motorové vozidlo bez oprávnenia, je to dôvod na to, aby policajti v neoznačenom civilnom voze uprostred v noci začali po niekom strieľať. Myslím si, že tento prípad sa dal riešiť aj iným spôsobom, ale niet sa čo čudovať, keď sa strieľa aj po vozidle, ktoré slúži na ochranu verejných činiteľov.

Martin Klus (SaS)

Foto: SITA / Peter Maďar
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA / Peter Maďar  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Ja sa domnievam, že streľba na vozidlo má byť až krajným riešením. Práve kvôli riziku, že vo vozidle môžu byť aj iní ľudia, ktorí sa nemusia stotožňovať s konaním bezohľadného vodiča. A nakoniec to môžu byť práve oni, kto zaplatí životom. O to viac verím, že inšpekcia dôsledne tento prípad preverí, čo tiež môže zabrániť podobným smutným udalostiam do budúcnosti. 

Edita Pfundtner (Most-Híd)

Foto: SITA / Ján Slovák
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA / Ján Slovák  (Zdroj: SITA)

Policajnú streľbu vzhľadom na všetky okolnosti prípadu považujem za absolútne neprimeranú. Polícia mohla postupovať aj inak a nemusel vyhasnúť život mladého človeka, ktorý bol obeťou celej situácie. Jeho rodine chcem vyjadriť úprimnú sústrasť.

Viac o téme: StreľbaTomáš (†17)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu