Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OĽaNO-NOVA neuspelo s návrhom na zavedenie progresívneho daňového bonusu

Anna Verešová
Anna Verešová (Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA dnes neuspeli v parlamente s dvoma návrhmi zákonov. Parlament odmietol zmeny pri daňovom bonuse, ktorý chceli odstupňovať podľa počtu narodených detí v rodine. Tiež odmietol zavedenie trestania verejných funkcionárov za pochybenia pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

 V novele zákona o dani z príjmov, poslanci navrhovali progresívne daňové zvýhodnenie pre pracujúcich rodičov. To ale neprešlo, v platnosti tak zostáva daňové zvýhodnenie v sume 21,41 eura mesačne na každé dieťa. Návrh na progresívny daňový bonus by v praxi vyzeral tak, že ak by v roku 2018 bola výška životného minima rovnaká ako v roku 2017, daňovník by si mohol uplatniť daňový bonus vo výške 21,41 eura na prvé dieťa, 42,82 eura na druhé dieťa a 64,23 eura na tretie a každé ďalšie dieťa mesačne. Podľa poslankýň by prispel k zlepšeniu demografického vývoja na Slovensku. "Obyvateľstvo na Slovensku starne, rodí sa málo detí. V časoch, kedy má Slovenská republika jeden z najnižších populačných rastov v Európe, má vláda povinnosť vytvoriť také nástroje, ktoré pomôžu mladým rodinám v rozhodovaní o prijatí ďalšieho dieťaťa do rodiny. Tento cieľ by mal patriť medzi strategické spoločenské ciele," skonštatovala poslankyňa Anna Verešová.

Parlament odmietol aj druhý návrh novely zákona z dielne OĽaNO-NOVA. Poslanci chceli zaviesť mechanizmus "trestania" prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami. "Len transparentne nastavený systém osobnej zodpovednosti a účinná vymáhateľnosť môže viesť k zodpovednému a profesionálnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami alebo s majetkom štátu alebo územnej samosprávy," presvedčení sú poslanci. Z hľadiska rozsahu zodpovednosti navrhovali do zákona zaviesť zásady nakladania s verejnými prostriedkami, majetkom štátu alebo územnej samosprávy. Tieto zásady mali zabezpečiť to, aby verejný činiteľ verejnými zdrojmi neplytval, aby starostlivo zvážil ich využitie a aby sa snažil nachádzať čo najekonomickejšie riešenia situácií, ktoré sa môžu vyskytnúť.

Viac o téme: Daňový bonusOĽaNO-NOVAAnna Verešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu