Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rómsku agendu by mal zastrešovať konkrétny minister, tvrdí SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta postoj prezidenta SR Andreja Kisku, aby za problematiku rómskych segregovaných spoločenstiev zodpovedal konkrétny člen vlády. Liberáli totiž podľa ich slov dlhodobo navrhujú takéto riešenie.

"SaS, ako súčasť ďalšej vlády, bude presadzovať takéto riešenie. Skúsenosti z minulých období jednoznačne ukazujú, že začlenenie tejto agendy pod splnomocnenca vlády pre rómske komunity nestačí. Problém vylúčených rómskych spoločenstiev doslova metastázoval a je to primárne dôsledok toho, že mu vlády nevenovali dostatočnú pozornosť,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

SaS má podľa jeho slov pripravených 30 konkrétnych opatrení na riešenie segregovaných spoločenstiev. „Dlhodobo pracujeme na problematike sociálne vylúčených spoločenstiev. Mať ministra zodpovedného za túto agendu považujeme za jedno z najdôležitejších a nevyhnutných riešení,“ poznamenala podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Prezident v stredu (14.6.) pred poslancami v rámci hodnotenia stavu republiky uviedol, že by privítal, keby zo strany vlády a zodpovedných inštitúcií ľudia cítili silnejšie odhodlanie zlepšovať situáciu rómskych komunít a znižovať napätie pri spolužití s majoritným obyvateľstvom. "Odhodlanie podporené aktívnou vysvetľovacou kampaňou. Ponúkam na zváženie, aby sa touto agendou zaoberal priamo člen vlády, keďže politicky slabý splnomocnenec má obmedzené možnosti. Významným signálom, že to politici myslia vážne, by mohli byť veľmi konkrétne záväzky a časové plány — dokedy kombináciou vhodných opatrení a investícií zlikvidujeme nelegálne osady, dokedy zlepšíme výsledky rómskych detí v škole," uviedol Kiska v správe. Desať rokov by v oboch prípadoch mohol byť podľa jeho slov ambiciózny, ale aj realistický cieľ.

Viac o téme: RómoviaSaSAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu