Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prakticky všetky kauzy končia tým, že skutok sa nestal, tvrdí opozícia

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prakticky všetky kauzy vlád Roberta Fica (Smer-SD) ukončili policajní vyšetrovatelia pod vedením ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) slovami skutok sa nestal alebo tento skutok nie je trestným činom. Vyhlásila to dnes opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) s tým, že inak to nebolo ani pri najnovšom prípade, keď polícia odložila trestné oznámenie kriminalistov Finančnej správy. Pri firmách okolo Mariána Kočnera mali podozrenie, že podvodmi s DPH obrali štát o viac ako osem miliónov eur.

 "Policajný vyšetrovateľ v texte zverejneného uznesenia píše siahodlhé texty o tom, prečo je konanie Mariána Kočnera v poriadku a že nezistil ani jednu podozrivú skutočnosť. Štát podľa finančnej správy prišiel o vyše osem miliónov eur, ale policajný vyšetrovateľ nevidí ani ten najmenší úmysel podvádzať," povedala Remišová, ktorú by zaujímalo, čo bolo dôvodom celej reťaze týchto prevodov nehnuteľností, keď na ich začiatku bol Kočner a ten istý muž je dnes stále aj na jej konci.

"Jedna z jeho spoločností stále prevádzkuje hotel Residence, časť priestorov a parkovisko v ňom vlastní ďalšia z firiem a internetovú doménu iná z jeho spoločností. Hotel Šport má už iných vlastníkov, ale na liste vlastníctva je stále záložné právo v prospech Kočnerovej spoločnosti. Ako majiteľka internetovej domény je stále uvedená jeho dcéra. V roku 2015 dostal hotel dokonca od štátu dotácie viac ako 700.000 eur," povedala.

Podľa Remišovej nezáleží na tom, či štát zaplatil nadmerné odpočty DPH za vlády Smeru-SD alebo za predchádzajúceho kabinetu. "Daňový úrad môže dávať pokuty, ale iba polícia môže vyšetrovať trestné činy súvisiace s miliónovými sumami na vrátenej DPH. A je neprijateľné, že tak vážne podozrenia policajný vyšetrovateľ bez problémov odložil. Živnostníci a malí podnikatelia musia platiť vysoké odvody, aj keď nezarobia ani euro. Ak ľudia zabudnú zaplatiť dane či odvody, alebo na ich zaplatenie nemajú, štát ich okamžite vymáha, často cez exekútorov," upozornila poslankyňa s dôvetkom, že ľudia sa už nemôžu pozerať, ako malá skupina ľudí tuneluje našu krajinu.

Opozícia preto zvažuje zvolanie mimoriadnych parlamentných výborov a vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby zabezpečil spravodlivé vyšetrenie prípadu, keďže nad vyšetrovaním má dozor prokuratúra.

Poslanec Jozef Rajtár (SaS) sa v tomto kontexte domnieva, že Kočner je po Ladislavovi Bašternákovi najväčšie vládou chránené zviera. "Osem miliónov zmizlo podvodom, ale polícia a prokuratúra na tom nevidia nič zlé. Osem miliónov zmizlo a nikto nie je vinník. Kto vymôže tieto peniaze naspäť?" pýtal sa.

Denník N tento týždeň s odvolaním sa na informácie týždenníka Trend informoval, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) začiatkom roka podozrivo zastavila vyšetrovanie daňových podvodov, ktoré mal spáchať podnikateľ Marián Kočner. Na vratkách si mal vypýtať 8,19 milióna eur. Policajný prezident Tibor Gašpar v utorok (13.6.) pripustil, že požiada, aby postup vyšetrovateľa preveril Čižnár.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu