Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opozičné strany chcú vo voľbách ukázať, že sú vhodnou alternatívou za súčasnu vládnu koalíciu

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoluprácou v jesenných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) chce opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) a mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) ukázať, že sú schopnou alternatívou voči súčasnej vládnej koalícii. Zhodli sa na tom predstavitelia trojice strán po tom, ako vo štvrtok 8. júna podpísali zmluvu o spolupráci. Ako povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko, po viacerých rokovaniach sa dohodli. "Ukážeme, že vieme spolupracovať aj vo voľbách do VÚC, že sme alternatívou voči vládnemu oligarchistickému zlepencu a túto alternatívu budeme vedieť vytvoriť aj po parlamentných voľbách," povedal.

"Zmluva má viaceré nastavenia, ktoré majú vplyv na spoluprácu a o týchto nastaveniach budeme informovať po dohode s partnermi," uviedol predseda KDH Alojz Hlina. Poslanyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová potvrdila, že spoločne chcú ukázať, že "alternatíva slušných strán voči súčasnej vládnej koalícii existuje". Zároveň dodala, že proces ešte nie je vo finále, keďže krajské štruktúry jednotlivých strán majú 15 dní na vyjadrenie, v ktorých regiónoch budú ochotné spolupracovať.

Svojich kandidátov doposiaľ z trojice strán nepotvrdilo hnutie OĽaNO-NOVA. Za SaS v Bratislavskom samosprávnom kraji kandiduje poslanec NR SR Juraj Droba, v Banskobystrickom kraji poslanec NR SR Martin Klus a v Trenčianskom samosprávnom kraji poslankyňa NR SR Renáta Kaščáková. Primátor Levoče Milan Majerský sa rozhodol kandidovať na funkciu predsedu Prešovského samosprávneho kraja za KDH. V zmysle stanov KDH jeho kandidatúra musí byť potvrdená Radou KDH, ktorá bude 10. júna v Považskej Bystrici.

Viac o téme: KoalíciaOpozíciaSaSKDHĽubomír GalkoVÚCOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu