Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí politici reagujú na voľby v Británii: Krajinu to dostalo do zlej situácie, myslí si Remišová

Veronika Remišová Zobraziť galériu (6)
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konzervatívna strana vo Veľkej Británii mala pohodlnú väčšinu, no namiesto toho, aby riešili problémy krajiny, rozmýšľali, ako si čo najdlhšie udržať moc. Pre agentúru SITA to uviedla po štvrtkových predčasných voľbách poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová a dodala, že teraz sa im to, žiaľ, vypomstilo.

"Predčasné voľby ich dostali do zlej situácie. Verím však, že sa Veľkej Británii podarí zostaviť stabilnú vládu, pretože potrebujeme ukončiť rokovania o brexite. Nebude to ľahké, keďže občania aj politici vo Veľkej Británii sú v tejto otázke rozdelení," povedala Remišová.

Brexit v ohrození! Britské voľby skončili patom: Opozícia chystá prevrat, novú vládu

Paška: Neúspech premiérky  Mayovej sa dal očakávať

Prvého podpredsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslava Pašku neprekvapil výsledok parlamentných volieb vo Veľkej Británii, kde sa Konzervatívnej strane premiérky Theresy Mayovej nepodarilo získať silnejší mandát pred rokovaniami o brexite, naopak stratila v parlamente absolútnu väčšinu. Podľa Pašku sa to dalo očakávať s ohľadom na to, ako tesne je v Británii rozdelená spoločnosť v otázke vystúpenia z Európskej únie.

Jaroslav Paška
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„Som presvedčený, že pani premiérka je veľmi sklamaná z výsledkov volieb. Očakávala silnejší mandát pre svoje rokovania o brexite. Ukázalo sa, že voliči jej tak silný mandát nedali a bude sa musieť pri vládnutí opierať aj o podporu iných poslancov,“ zhodnotil Paška.

Europoslanec za SNS podľa jeho slov očakával, že predčasné voľby prinesú v Británii problematickú situáciu. „Už samotná verejné mienka pri referende o vystúpení z EÚ naznačovala, že za brexit je síce nadpolovičná väčšina, ale len veľmi mierna,“ vysvetlil Paška, ktorý sa preto domnieva, že predstava britskej premiérky o tom, že jej voliči dajú silnejší mandát pre brexit, bola len ilúzia.

„Ten mandát nemohol byť silnejší, ako dostala v referende. Sedliacky rozum hovorí, že ak 49 percent Britov je proti brexitu, nemohla kalkulovať s tým, že získa vo voľbách výraznú nadpolovičnú väčšinu hlasov,“ uzavrel Paška.

Fico: Rešpektujem výsledky volieb vo Veľkej Británii a gratulujem víťazovi

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) rešpektuje výsledky volieb vo Veľkej Británii. Želá si, aby Európska únia (EÚ) solídne dokončila rozhodnutie tejto krajiny opustiť jej rady. Uviedol to na dnešnom brífingu v Prešove. "Predovšetkým rešpektujem, čo sa udialo. Treba zablahoželať víťazovi volieb, Konzervatívnej strane. V rámci rodiny socialistických a ľavicových strán je Labour Party (Labouristická strana), ktorá získala pomerne o slušný počet mandátov viac, čiže aj jej treba zablahoželať, napriek tomu, že sa nestala celkovým víťazom. Ale tie čísla naznačujú, že zostavovanie novej vládnej štruktúry nebude až také jednoduché,“ povedal Fico s tým, že ide o jeho politologickú reakciu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Fico si ďalej želá, aby zostávajúce členské štáty EÚ zostali pohromade a vytvorili Veľkej Británii protiváhu. „Bolo by veľmi nebezpečné, keby výsledkom rokovania o vystúpení Veľkej Británia z EÚ bolo to, že Británia odíde posilnená, silnejšia ako členský štát EÚ. To by bol ten najhorší príklad pre každého, pokiaľ by sme skonštatovali, že sa oplatí vystúpiť z EÚ,“ doplnil Fico.

Sme rodina: Veľká Británia predvádza politické vajatanie, ktoré škodí každému

Konzervatívci vo Veľkej Británií v poslednom období dvakrát riskovali a hrali vabank. Myslí si to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

"Davidovi Cameronovi referendum nevyšlo - dopadlo brexitom. Mayovej predčasné voľby sú katastrofou, ktorá, naopak, brexit spochybňuje. Veľká Británia predvádza politické vajatanie, ktoré škodí každému - Európskej únii, Veľkej Británii a prenesene aj nám,“ uviedol  Kollár.

Predčasné voľby málokedy prinesú riešenie situácie, skôr prinášajú väčšiu nestabilitu, tvrdí Bugár

Opäť sa ukázalo, že predčasné voľby málokedy prinesú riešenie situácie, skôr prinášajú väčšiu nestabilitu. Myslí si to predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár v súvislosti s výsledkom volieb vo Veľkej Británií. "Voliči Spojeného kráľovstva politickú špičku krajiny postavili pred neľahkú úlohu. Výsledky predčasných parlamentných volieb odštartovali politický boj, ktorého výsledok ovplyvní aj priebeh rokovaní medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou o brexite. Dúfam, že si premiérka Theresa Mayová po vyhodnotení novej politickej situácie zvolí najlepšiu možnosť pre udržanie stability krajiny," uviedol Bugár.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko rešpektuje výsledky volieb v Británii. Podpredseda SNS a poslanec NR SR Jaroslav Paška tvrdí, že je otázkou, či konštruktívna atmosféra vydrží, aj keď si zmluvné strany začnú vyčísľovať svoje nároky zo vzájomných zmlúv a spoločného hospodárenia počas uplynulých rokov. "Európa príde o významné finančné prostriedky, ktorými Británia prispievala do rozpočtu EÚ, príde o hospodársky a politický vplyv v mnohých štátoch sveta, a samozrejme, príde aj o významný obranný potenciál," povedal. Podľa neho vývoj situácie sa nedá presne predvídať. "V každom prípade sa však Británia po odchode z EÚ stane prirodzeným lídrom tých európskych štátov, ktoré nevidia svoju budúcnosť v Kalergiho projekte bruselskej ríše. Británia sa teda nezbavuje len nadvlády Bruselu, ale získava aj príležitosť položiť so Švajčiarmi, Nórmi, Islanďanmi či inými odídencami z EÚ základ slobodnejšieho a férovejšieho modelu súžitia európskych národov. Preto je dnes toľká nervozita v Bruseli," dodal.

Výsledky volieb sú podľa Kukana prehrou Mayovej

Výsledky parlamentných volieb vo Veľkej Británii predstavujú osobnú prehru premiérky Theresy Mayovej. V diskusnej relácii Braňo Závodský Naživo v Rádiu Expres to povedal bývalý minister zahraničných vecí a europoslanec Eduard Kukan, podľa ktorého Mayová podala vo volebnej kampani veľmi slabý výkon.

Kukan tvrdil, že Mayovej nepomohli ani tri teroristické útoky v Londýne a Manchestri. „Ľuďom začalo dochádzať, že kto bol vlastne zodpovedný za vnútro, za políciu? Theresa Mayová, osem rokov ako bývalá ministerka vnútra. Ona bola známa tým, že škrtala rozpočty polície a všetky tieto veci. A to sa obrátilo proti nej,“ uviedol Kukan.

Britské voľby odštartovali boj o brexit

Výsledky britských predčasných parlamentných volieb odštartovali politický boj, ktorého výsledok ovplyvní aj priebeh rokovaní medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou o brexite. V reakcii na britské hlasovanie to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý verí, že premiérka Theresa Mayová si po vyhodnotení novej politickej situácie zvolí najlepšiu možnosť pre udržanie stability krajiny.

Podľa Mosta-Híd sa opäť ukázalo, že predčasné voľby málokedy prinesú riešenie situácie. "Skôr prinášajú väčšiu nestabilitu," poznamenáva. Vývoj v Spojenom kráľovstve od minuloročného referenda o brexite až po predčasné parlamentné voľby tiež podľa strany potvrdil, že hrať s populistickými kartami sa politikom v konečnom dôsledku nevypláca.

Béla Bugár na 14.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Napriek tomu strana želá Veľkej Británii, aby mala čo najstabilnejšiu vládu a v budúcnosti prijímala zodpovedné a racionálne rozhodnutia. Poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Katarína Cséfalvayová je presvedčená, že Európa by teraz mala dať Británii čas pred ďalšími rokovaniami o brexite, ktoré sa majú oficiálne začať už o pár dní.

"Snáď tento vývoj bude poučením aj pre iných politikov v EÚ a na Slovensku, že potrebujeme viac zodpovednosti a normálneho, triezveho uvažovania," doplnila strana, ktorá je presvedčená, že hrať antieurópskymi, populistickými a protekcionistickými náladami sa nesmie vyplácať.

Liberáli želajú novej britskej vláde čo najmenšie straty

Strana SaS želá Veľkej Británii koaličnú vládu, ktorá dokáže krajinu vyviesť z Európskej únie (EÚ) s čo najmenšími stratami. V reakcii na výsledky britských predčasných parlamentných volieb to uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Poukázal na to, že voliči Veľkej Británie nedali žiadnej z politických strán absolútny mandát na riadenie krajiny v týchto pohnutých časoch. Zároveň zdôraznil, že Briti v Európe zostávajú "a tento jednoduchý zemepisný fakt by mal viesť k racionálnym politickým postojom na oboch stranách lamanšského kanála"

    

Viac o téme: Robert FicoVeľká BritániaJaroslav PaškaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu