Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Martin Chren: V Bratislave sme schválili bič na mestské firmy!

Martin Chren Zobraziť galériu (3)
Martin Chren (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Zlatým padákom a rozprávkovým odmenám pre riaditeľov firiem bude v Bratislave koniec! Mestskí poslanci totiž takmer jednohlasne schválili návrh poslanca za Ružinov Martina Chrena, ktorý zavádza poriadok v riadení najväčších mestských firiem – Dopravného podniku, OLO a Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Po novom by už od budúceho roku mali byť vedenia mestských firiem odmeňované len podľa toho, ako budú plniť ciele a jasné merateľné ukazovatele, ktoré im poslanci schválili. Neexistenciu takýchto pravidiel v Bratislave začiatkom roka kritizovala organizácia Transparency International Slovensko. "Schválili sme strategické ciele pre najväčšie mestské firmy a návrh výkonnostných ukazovateľov. Tie budú súčasťou rozpočtu mesta na budúci rok. Ak sa systém osvedčí, od roku 2019 by od plnenia výkonnostných kritérií mali závisieť aj odmeny pre manažérov mestských firiem," povedal Chren.

Prvé nové trolejbusy počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Manažérov treba motivovať

Strategické ciele, ktoré mestskí poslanci schválili, idú nad rámec bežných úloh pre mestské podniky. Podľa Chrena je ich cieľom motivovať manažérov ku skutočným zmenám k lepšiemu "Napríklad od Dopravného podniku žiadame nielen, aby načas odjazdil objednané kilometre, ale aby zlepšoval kvalitu svojich služieb. Strategickým cieľom je, aby sa zvyšoval podiel obyvateľov Bratislavy, ktorí využívajú MHD," povedal Chren.

Skvalitnenie služieb Dopravného podniku a OLO

Pred desiatimi rokmi jazdilo hromadnou dopravou až 80 % Bratislavčanov, dnes je to len polovica. Preto podľa Chrena manažment Dopravného podniku musí nielen plniť zmluvu s mestom, ale najmä zlepšovať svoje služby, aby boli obyvatelia motivovaní využívať MHD namiesto áut.

Martin Chren: V Bratislave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/OLO)

Podobne pre mestskú odpadovú spoločnosť OLO schválili poslanci zámer jej postupnej transformácie na zelenú firmu. Podiel triedeného a recyklovaného odpadu by sa mal zvyšovať. Súčasťou všetkých schválených návrhov je aj kontrola nákladov mestských firiem a snaha zabrániť plytvaniu s verejnými prostriedkami.

Viac o téme: Martin Chren
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu