Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kotleba má na krku vážne obvinenie: Má blokovať tisícové dotácie pre tieto okresy

Marián Kotleba.
Marián Kotleba. (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter vyzval dnes súčasného šéfa kraja Mariana Kotlebu, aby sa správal zodpovedne, nezasahoval do rozhodovania poslancov Zastupiteľstva BBSK a neblokoval peniaze vo výške 170.000 eur. Tie sa majú prerozdeliť pre viac ako 100 žiadateľov v okresoch Zvolen, Krupina a Detva. Čakajú na ne folklórne súbory, malé obce či mládežnícke športové kluby. Krajskí poslanci ich prerozdelili už v marci.

"Vyzývam predsedu kraja, aby sa zachoval zodpovedne a nespôsobil situáciu, na ktorú by doplatili opäť len ľudia v našom kraji," vyhlásil Lunter. "Marian Kotleba svojvoľne zasiahol do prerozdelenia, ktoré schválila väčšina poslancov," konštatoval Stanislav Horník, nezávislý poslanec Zastupiteľstva BBSK s tým, že šéf kraja pretláča dotácie pre svojich spolustraníkov a sympatizantov.

Podľa Horníka spolu s poslancom Jánom Šufliarskym neschválili v okrese Detva dotáciu pre strelecký klub, čo sa nepáčilo ich kolegovi z tohto okresu Miroslavovi Sujovi. "Ten strelnicu vlastní, navyše konateľom súkromnej firmy, ktorá ju pre strelecký klub žiadala, je Peter Kulič. V parlamentných voľbách kandidoval za stranu Kotleba-ĽSNS. Suja, ktorý je pravou rukou Kotlebu v krajskom zastupiteľstve, predložil vlastné rozdelenie dotácií pre okres Detva. Na základe neho si predseda BBSK zavolal do Vígľaša všetkých žiadateľov a sľúbil im sumy podľa Sujovho prerozdelenia. Viac dostali spriaznení žiadatelia, vrátane streleckého klubu v Detve," vysvetlil Horník.

Ako pripomenul, Kotleba vraj nakladá s verejnými peniazmi ako s osobným účtom. Nemá právo prerozdeľovať tzv. poslanecké dotácie, o ktorých rozhodujú poslanci v jednotlivých okresoch. "Aby nebolo pochýb, oprávnená komisia, zložená z poslancov okresov Zvolen, Detva a Krupina, podpísala rozdelenie s kompromisnou výškou dotácie pre strelecký klub. Tá bola oproti návrhu poslanca Suju značne znížená. Z desiatich poslancov podpísali návrh deviati, proti sa postavil opäť iba Suja," zdôraznil Horník s tým, že jediným dôvodom, prečo Kotleba doteraz nepodpísal zmluvy so žiadateľmi a neuvoľnil peniaze je fakt, že jeho sympatizanti nedostali dotácie vo výške podľa jeho predstáv.
      Na podobný prípad, ale z Lučenca, upozornila na dnešnej tlačovej besede aj riaditeľka Domova sociálnych služieb (DSS) Slatinka Denisa Nincová. Nepodpísanie spolufinancovania dotácie z eurofondov v roku 2014 pre ich DSS znamenalo, že ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím ostali v nevyhovujúcich priestoroch na periférii mesta, a to aj napriek tomu, že priamo v Lučenci bola pripravená budova a projekt na rekonštrukciu.
      Ako pre TASR reagoval Milan Uhrík, riaditeľ Úradu BBSK, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba podpisoval dotácie pre detviansky región v pondelok (29.5.), preto panike poslancov nerozumejú.
      "Ak si niektorí poslanci chcú robiť na tlačových konferenciách politický marketing, tak by si mali najskôr zistiť aktuálny stav vecí a nevychádzať z dojmov. To, že v dotáciách vznikol chaos, pretože poslanci za okres sa nedokázali medzi sebou dohodnúť, nie je chyba predsedu BBSK, ale chyba rozhašterených poslancov. Predseda môže totiž podpísať len také rozdelenie dotácií, ktoré je schválené podpismi všetkých poslancov z daného okresu, vrátane predsedu poslaneckej komisie. A také rozdelenie dotácií aj podpísal. Následné škriepky medzi poslancami ohľadne výšky dotácií sú ich osobnou záležitosťou a nebudeme ich komentovať," konštatoval Uhrík.

Viac o téme: DotácieBanská BystricaMarián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu