Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Bratislave sa uskutočnilo medzinárodné stretnutie o dvojakej kvalite potravín

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Výsledky testovania potravín a posilnenie vzájomnej spolupráce krajín strednej a východnej Európy v otázke dvojakej kvality potravín, bola hlavnou náplňou rokovania na úrovni štátnych tajomníkov, generálnych riaditeľov ministerstiev a odborníkov z krajín V4+2.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pokračuje v snahe bojovať proti dvojakej kvalite potravín v európskom priestore. Z tohto dôvodu iniciovalo v Bratislave stretnutie, ktorého úlohou bolo oboznámiť sa s aktuálnymi prístupmi krajín, výsledkami monitoringu a navrhnúť konkrétne riešenia. „Európska komisia je otvorená diskusii na túto tému, je však potrebné, aby krajiny strednej a východnej Európy medzi sebou úzko spolupracovali,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Na bratislavskom stretnutí krajín V4+2, kde sa okrem Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska zúčastnili aj Slovinsko a Bulharsko, sa zástupcovia rezortov poľnohospodárstva zhodli na tom, že túto tému otvoria aj v júli na Rade ministrov EÚ. Všetci účastníci konferencie konštatovali, že fenomén dvojakej kvality potravín existuje a je potrebné ho riešiť. Tiež sa zhodli na tom, že veľmi dôležité sú vzdelávanie a osveta spotrebiteľov. „Tu je nevyhnutná pravidelná výmena informácií a koordinácia medzi členskými štátmi a zástupcami európskych inštitúcií,“ konštatuje sa v záveroch stretnutia. „Je potrebné preskúmať možnosti, ktorá súčasná legislatíva poskytuje, prípadne navrhnúť novú účinnú legislatívu v oblasti potravinového práva a ochrany spotrebiteľa.“

Gabriela Matečná - dvojitá kvalita potravín

Odkedy v marci ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo výsledky testovania 22 výrobkov zameraných na problematiku dvojitej kvality, témou sa na rokovaní zaoberala Európska rada ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo a Rada pre konkurecieschopnosť. V Bruseli sa uskutočnil seminár venovaný lepšiemu vysvetleniu problematiky. Európska komisia sa rozhodla bod o duálnej kvalite zaradiť aj na júnové zasadnutie Fóra na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinového dodávateľského reťazca.

„Téma dvojitej kvality otvorila skrytú komnatu, o ktorej sa vedelo, no nikdy sa takto intenzívne o nej nehovorilo. Tvrdenia o prispôsobovaní chuti spotrebiteľom na základe regionálnych chutí nemôžeme považovať za relevantné. Zhodli sme sa na potrebe posilenenia spolupráce s Európskou komisou aj formou podrobného informovania o testovaní výrobkov. V budúcnosti chceme zabezpečiť prelinkovanie národných webových sídiel s cieľom zjednodušenia dostupnosti informácií o situácii v jednotlivých členských štátoch EÚ,“ dodala Gabriela Matečná.

Viac o téme: PotravinyKvalitaGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu