Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia opäť útočí: Odhalenie nového škandálu, finančná správa mala ututlať podvod za milión

Miroslav Remeta Zobraziť galériu (6)
Miroslav Remeta (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) mal kryť podozrenia z daňových únikov štatutárov stavebnej spoločnosti Dúha v hodnote 1,1 milióna eur. Za ňou stojí veľkopodnikateľ Miroslav Remeta. Situácia pripomína situáciu s ďalším podnikateľom, Ladislavom Bašternákom.

Tvrdí to opozičná strana SaS. Podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Lucia Nicholsonová podáva v tejto súvislosti dve trestné oznámenia. Ako informovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, začiatkom mája dostala anonym s podnetom na začatie trestného stíhania vo veci, z ktorej mali byť podozriví štyria štatutári spoločnosti Dúha.

Miroslav Remeta (vľavo)
Zobraziť galériu (6)
Miroslav Remeta (vľavo)  (Zdroj: SITA, TASR)

Anonym obsahoval sprievodný list a vypracované kvalifikované trestné oznámenie o podozrení z krátenia dane vo výške 1,1 milióna eur. Nicholsonová pripomenula, že táto stavebná firma získala v konzorciu od štátu zákazku v hodnote takmer 500 miliónov eur na výstavbu diaľničného úseku Višňové – Dubná Skala.

Opozícia opäť útočí: Odhalenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, TASR)

„Podľa podnetu mali dať do účtovníctva spoločnosti fiktívne faktúry s rôznymi firmami, z ktorých časť vlastnia práve majitelia spoločnosti Dúha. Štát tak mali obrať o 1,1 milióna eur,“ vyhlásila s tým, že podľa verejne dostupných zdrojov sa toto anonymné trestné oznámenie zakladá na pravde. Majiteľ Dúhy Miroslav Remeta sa mal pred časom pre médiá vyjadriť, že KÚFS mu vlani zobral účtovníctvo, no pred Vianocami mu ho už vrátil pre zánik dôvodov na kontrolu. Všetky kroky voči nemu aj spoločnosti boli ukončené.

Opozícia opäť útočí: Odhalenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Podľa Nicholsonovej sa kvalifikovaným trestným oznámením má zaoberať aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Zistenia liberálov sú pritom opačné. „Ak by to tak totiž bolo, tak to vyzerá tak, že ešte predtým by NAKA dala možnosť podnikateľovi zbaviť sa všetkých dôkazov. Ak to už vyše roka naozaj rieši NAKA, ako je možné, že štát obchoduje naďalej s takouto spoločnosťou, v takom objeme a čerpá na to eurofondy? Ako môže štát naďalej obchodovať s firmou, ktorá je podozrivá z toho, že ten istý štát oberá o dane?“ pýtala sa.

Opozícia opäť útočí: Odhalenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V opačnom prípade je podľa Nicholsonovej pravdivá verzia SaS, že kvalifikované trestné oznámenie nikdy neopustilo KÚFS, pretože niekto zhora sa postaral o to, aby bolo „stopené“. „O tom hovoria aj informácie zo sprievodného listu, že akokoľvek je to trestné oznámenie pravdivé, v skutočnosti malo poslúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy podozrivých z daňových únikov. A to je ten pravý dôvod, prečo bolo napokon Remetovi vrátené celé účtovníctvo,“ domnieva sa Nicholsonová.

Podpredsedníčka parlamentu preto dnes podáva dve trestné oznámenia – jedno za podozrenie z daňových podvodov, druhé za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Celý spis postúpi aj premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Liberáli zároveň vyzvali orgány činné v trestnom konaní na začatie vyšetrovania udalostí na KÚFS.

Kto je Remeta

Miroslav Remeta vlastní futbalový klub Tatran Prešov, jeho firma Dúha podniká najmä v stavebnom a realitnom biznise. Práve táto firma dostala zákazku na tunel Višňové v hodnote približne 400 miliónov eur.

Stanovisko spoločnosti Dúha

V čase začatia procesu prebiehajúcich kontrol boli uvedené informácie spracované do verzie, s ktorou naša spoločnosť nebola nikdy oboznámená a preto sa k nim ani nevie vyjadriť. Trváme na svojom stanovisku, že v našej spoločnosti  všetky obchodné transakcie vrátane tých, ktoré sú spomenuté vo zverejnených dokumentoch prebiehajú plne v súlade so zákonom.

Sme presvedčení o tom, že všetky dôvody, ktoré mohli byť v roku 2016 zo strany Finančnej správy podnetom pre kontroly v našej spoločnosti boli z nami poskytnutých podkladov vyhodnotené ako nerelevantné a nedôvodné. Transakcie, ktoré mala Finančná správa v našej spoločnosti záujem preveriť a objasniť boli za našej plnej súčinnosti dostatočne zdokumentované. Preverenie týchto transakcií v našej spoločnosti považujeme v tejto etape za uzavreté. 

Ako vyplynulo aj zo včerajšej tlačovej besedy Finančnej správy Slovenskej republiky (FS SR), Finančná správa pokračuje v preverovaní ďalších stupňov obchodného reťazca, t.j. v preverovaní aj takých subdodávateľov našich subdodávateľov, s ktorými naša spoločnosť ani nikdy nemohla prísť do styku.

V prípade, že nás Finančná správa opätovne požiada o súčinnosť pri takýchto preverovaniach, naša spoločnosť, rovnako ako v minulosti, bude aktívne prispievať k rýchlemu objasneniu všetkých transakcií, o ktorých má vedomosť a poskytne všetky dokumenty, ktoré má k dispozícii. S ohľadom na charakter a veľkosť našej spoločnosti, všetky postupy spoločnosti sú pravidelne kontrolované a prísne auditované nezávislou audítorskou spoločnosťou. Aj preto absolútne vylučujeme našu akúkoľvek účasť na nekalých prípadoch, z ktorých sme konkrétnou politickou stranou a niektorými médiami obviňovaní.

Naša spoločnosť je pripravená kedykoľvek obhájiť všetky transakcie, ktoré sa jej priamo dotýkajú a to na všetkých stupňoch prípadných ďalších vrátane súdnych konaní. Dúha zdôrazňuje, že aj samotné vedenie Finančnej správy uviedlo na svojej tlačovej konferencii, že podozrenia sa nemusia dotýkať spoločnosti Dúha, ale môže ísť o konanie niektorých iných subjektov.

Záverom dodávame, že je pre našu spoločnosť a všetkých jej zamestnancov viac ako alarmujúce, že sme sa dostali do paradoxnej situácie, kedy vedenie Finančnej správy sa nás formálne dotazuje, či môže na tlačovej besede odtajniť informácie o počte spisov, ktoré sú súčasťou konania, čo podlieha daňovému tajomstvu a podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky bez akéhokoľvek okolkov rozdistribuuje osobné údaje o všetkých štatutároch a majiteľovi spoločnosti DÚHA na základe anonymných listov tak, ako to bolo za temných čias mečiarizmu. Vyjadrujeme vážne obavy nad tým, kam môžu až tieto útoky zájsť. Vnímame, že naša spoločnosť, jej poprední predstavitelia boli účelovo a menovite zneužití pre lacné politické presadzovanie sa a prezentáciu konkrétnych predstaviteľov a záujmov politických strán a to aj napriek tomu, že nikto z vedenia našej spoločnosti nie je nijako politicky angažovaný a ani nemôže byť nijako spájaný s konkrétnou politickou stranou, či hnutím.

Viac o téme: SaSLucia NicholsonováDúha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu