Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kopiace sa kauzy by mal riešiť vyšetrovací parlamentný výbor, tvrdí opozícia

Gábor Grendel
Gábor Grendel (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza Bašternák, realitná kancelária na ministerstve vnútra, agentúra Evka. Aj to sú kauzy podľa poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Rajtára (SaS) a Gábora Grendela (OĽaNO-NOVA), ktorými by mal zaoberať vyšetrovací výbor parlamentu. Ako povedali dnes na tlačovej besede, len Slovensko a Malta z krajín EÚ nevyužíva možnosť zriaďovania výboru, ktorý by mohol vyšetriť konkrétnu kauzu.

„Nevyšetrené kauzy sa kopia. Polícia nevyšetruje, odkiaľ má Bašternák 12 miliónov v hotovosti, nevyšetruje agentúru Evka, máme tu ďalšie a ďalšie kauzy, ktoré polícia zametá pod koberec. Opozícia je tu na to, aby poukazovala na kauzy, konštruktívne kritizovala a navrhovala riešenia. V každej krajine EÚ sa ako riešenie vyvinula potreba mať vyšetrovacie výbory miestnych parlamentov," povedal s tým, že aj NR SR má zo zákona právomoc kontrolovať dodržiavanie zákonov. Podľa Grendela sú v súčasnosti existujúce výbory absolútne neúčinné. „Nemajú žiadnu páku, aby sa poslanci dopátrali pravdy. Parlament by mal mať možnosť, aby naozaj mohol kontrolovať dodržiavanie zákonov," uviedol poslanec.

Poslanci SaS a OĽaNO-NOVA predkladajú preto na júnovú parlamentnú schôdzu návrh zákona, ktorým by sa mohol takýto vyšetrovací výbor zriadiť. Ku každej kauze by mal zasadať vyšetrovací výbor, ktorý by mal päť opozičných a päť koaličných stálych členov. „Zriadenie výboru ku konkrétnej kauze bude musieť navrhnúť 50 poslancov," povedal Rajtár a dodal, že rokovania by mali byť verejné a iba v odôvodnených prípadoch tajné.

Podľa Rajtára takýto výbor bude mať právomoci ako pozvať svedkov, zaobstarávať podklady, či pribrať znalca. Zápisnica z výboru môže slúžiť ako dôkazný prostriedok v trestnom konaní.

Grendel pripomenul, že už v minulosti premiér Robert Fico hovoril o dôležitosti zriaďovania takýchto vyšetrovacích výborov. Ak však koaliční poslanci opozičný návrh nepodporia, opozícia by ho podporila aj v prípade, ak by si návrh privlastnili a následne predložili ako koaličný.

Viac o téme: OpozíciaGábor GrendelJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu