Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Liberáli navrhujú jednoduchšie rozvody: Všetko by to šlo vyriešiť dohodou

Lucia Nicholsonová a Juraj Droba
Lucia Nicholsonová a Juraj Droba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SaS chce zjednodušiť rozvod manželstva zavedením možnosti rozvodu dohodou. Návrh zákona predložia v blízkej dobe, avizujú liberáli. O rozvody dohodou sa už v minulosti SaS pokúšala.

"V situácii, keď súdy až v 90 percentách prípadov návrhu na rozvod vyhovejú, považujeme rozvody dohodou za rozumné a ekonomicky výhodné riešenie ťažkých životných situácií našich občanov," uviedla podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. Podľa nej by sa takýmto riešením aj odbremenili dnes preťažené súdy.

Juraj Droba sa nazdáva, že súčasťou modernizácie súkromného práva by mali byť aj manželské zmluvy formou notárskej zápisnice. Nimi by si partneri mohli upraviť vzájomné práva a povinnosti k spoločne nadobudnutému majetku.

"Možnosť uzatvárať zmluvy, ktoré umožnia upraviť podľa svojich potrieb bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, by malo byť umožnené aj snúbencom pred uzavretím manželstva," povedal Droba.

SaS volá po výraznom pokroku v oblasti súkromného práva, ktorý by odstránil diskrimináciu, zbytočnú byrokraciu a zlepšil by kvalitu života v našej krajine. Podľa liberálov sa mýlia tí, ktorí žiadajú udržať súčasný stav.

"Vysoká rozvodovosť, odkladanie manželských zväzkov jednoznačne hovoria v prospech navrhovaných zmien. Manželstvo už dávno nie je väzením, chomútom či inštitútom spájania majetku, ale dobrovoľným zväzkom rovnoprávnych partnerov. Preto ho treba zatraktívniť aj z právnej stránky," vysvetlili.

Viac o téme: RodinaRozvod SaSJuraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu