Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zmena financovania RTVS neprešla, koncesionárke poplatky zrušené nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Zmena financovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) z dielne OĽaNO-NOVA neprešla. Poslanci totiž odmietli novelu zákona o RTVS, ktorá mala zrušiť úhradu za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky.

OĽaNO-NOVA navrhovalo financovať RTVS zo štátneho rozpočtu príspevkom vo výške 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Suma však nemala nikdy klesnúť pod 100 miliónov eur. "Takýto systém financovania upravený zákonom poskytuje RTVS garanciu, že objem finančných prostriedkov, s ktorými RTVS bude rok hospodáriť, bude minimálne vo výške 100 miliónov eur," uviedol Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA.

Mechanizmus by zabezpečil, že ak by Slovensko dosahovalo dobré ekonomické výsledky a HDP by sa zvýšil, RTVS by dostala viac financií. Presne stanovený príspevok zo štátneho rozpočtu by podľa hnutia odstránil politický vplyv a bol by použitý na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti vysielania. Súčasná kombinácia povinného platenia úhrady za služby verejnosti a každoročného uzatvárania dodatku k zmluve so štátom je podľa OĽaNO-NOVA "neudržateľná a politicky neobhájiteľná".

Odmietli aj odškodnenie klientov nebankoviek

Klienti nebankových subjektov sa odškodnenia nedočkajú. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli zákon o čiastočnom odškodnení klientov nebankových subjektov z dielne OĽaNO-NOVA. Čiastočné odškodnenie sa malo týkať asi 50.000 ľudí.

"Hlavným cieľom návrhu zákona je aspoň čiastočne odškodniť ľudí, ktorí s dôverou vložili svoje finančné prostriedky do podnikania nebankových subjektov v čase, keď za výrazného prispenia štátu nebolo na Slovensku v oblasti bankovníctva a finančníctva vytvorené štandardné právne i ekonomické prostredie, a následne utrpeli ujmu," vysvetlil Martin Fecko.

Klienti nebankových subjektov podľa OĽaNO-NOVA utrpeli ujmu, keď im po skončení podnikania nebankového subjektu alebo po ukončení konkurzného konania vedeného voči nemu nebol vyplatený alebo vrátený ani ich podiel, ktorý do takéhoto nebankového subjektu vložili.

Zákon počítal len s čiastočným odškodnením. Mal upraviť okruh oprávnených osôb, ktorým sa takéto odškodnenie poskytuje. Ďalej podmienky poskytnutia takéhoto odškodnenia a jeho výšku, ako aj samotný postup, ktorý vedie k poskytnutiu odškodnenia.

Právna norma hovorila aj o výške odškodnenia. "Najvyšší možný podiel, ktorý sa odškodňuje, je 33.000 eur a najvyššia možná čiastka odškodnenia z tohto podielu je 13.200 eur pri predpokladanom počte asi 50.000 ľudí, ktorých by sa mohla táto zákonná úprava týkať," uviedli predkladatelia.

Na odškodnenie mali mať podľa návrhu nárok len fyzické osoby, ktoré neboli členmi riadiacich ani kontrolných orgánov dotknutých nebankových subjektov a ktoré si svoj podiel vložený do podnikania nebankových subjektov alebo práva s ním spojeného ponechali a nepreviedli ho na tretie osoby. Návrh popisoval aj ďalšie podmienky potrebné na to, aby danú osobu odškodnili.

Viac o téme: OpozíciaRTVSOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu