Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Podnikatelia o nových opatrenia: Odpor k zvýšeniu minimálky, nechcú ani trinásty plat

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nie sú to príliš pozitívne reakcie. Na balíček ekonomických opatrení Roberta Fica či ďalšie návrhy koalície reagovali aj podnikatelia, ktorí dnes usporiadali tlačovú konferenciu. Nesúhlasia najmä so zvýšením minimálnej mzdy, povinným trinástym platom či zverejňovaním platov v inzerátoch.

Ostatné plánované opatrenia pokladajú viac alebo menej za správnePodnikatelia a manažéri firiem svoj názor vyjadrili v ankete, ktorú usporiadala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Ako uvádza tlačová správa, prieskum hľadal odpovede na otázky, čo si myslia o navrhovaných opatreniach na zlepšenie finančnej situácie zamestnancov.

S cieľom „preliať výborné výsledky ekonomiky do peňaženiek zamestnancov“ ohlásil väčšinu z nich premiér Róbert Fico počas prvomájových osláv, s ďalšími prišli koaliční partneri SNS a Most-Híd.

Viac ako polovica opýtaných podnikateľov si aj napriek čiastočnému súhlasu myslí, že ide o populistické opatrenia, ktoré mnohým nepomôžu - politici si podľa nich iba chcú zvyšovať popularitu. Viac ako polovica podnikateľov je taktiež presvedčená, že je to nebezpečné, lebo sa štát príliš mieša do trhu práce a ekonomike to uškodí. 

Topky.sk

Tlačová konferencia: Reakcia podnikateľov na ohlásené opatrenia vlády.

Internetového prieskumu sa od 4. do 9. mája 2017 zúčastnilo 150 podnikateľov. Tí odpovedali na otázky, či jednotlivé z ôsmich ohlásených opatrení považujú za správne, nesprávne alebo čiastočne správne. Napríklad zvyšovanie minimálnej mzdy k 500 eurám pokladajú za nesprávne zhruba dve tretiny účastníkov prieskumu. Podnikatelia sa sťažujú najmä na nevypočítateľnosť stanovovania minimálnej mzdy a na jeho škodlivosť pre nízko kvalifikovaných zamestnancov.  

PAS podľa vlastných slov pokladá za dôležité zvyšovanie čistých príjmov zamestnancov, cestou k nemu je však najmä znižovanie daňového a odvodového zaťaženia. Podnikatelia tvrdia, že je úlohou pre štát výrazne zvýšiť kvalitu svojich služieb alebo znížiť cenu za ne a dovoliť občanom, aby si za lepšiu kvalitu priplatili z vyšších čistých príjmov.

Výrazne pozitívne sa podnikatelia vyjadrili iba k tomu, že vládna koalícia uvažuje o zvýšení nezdaniteľného minima na úroveň 4650 eur ročne, kde súhlasí až 76% opýtaných.

Čo prinesú Slovensku tieto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TS PAS)

Viac o téme: PodnikateliaSociálny balíčekRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu