Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska varuje pred fašizmom: Zlo naberá na sebavedomí a prestáva sa skrývať

Andrej Kiska na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v Kalinove. Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v Kalinove. (Zdroj: Foto: SITA)

KALINOV - Úctu hrdinom, ľuďom, ktorí neustúpili zlu a dali nám šancu rozvíjať spoločnosť založenú na hodnotách humanizmu, vyjadril počas dnešných osláv Dňa víťazstva nad fašizmom pri pamätníku Oslobodenia v obci Kalinov v okrese Medzilaborce prezident Andrej Kiska.

Pri tejto príležitosti, v deň 72. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, udelil štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy dvom ruským a dvom ukrajinským vojnovým veteránom, ktorí sa zúčastnili na bojoch za oslobodenie Slovenska, Vitaliovi Viktorovičovi Rybalkovi, Nikolaiovi Alexandrovičovi Melnikovi, Ivanovi Ivanovičovi Selifonovi a Bronislavovi Sergejevičovi Adamovičovi. Informoval Martin Lipták z tlačového oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

„Zišli sme sa na mieste, ktoré je symbolom začiatku pádu vlády fašizmu a nacizmu na území vtedajšieho Československa. Tu v Kalinove ako v prvej obci na našom území zlomili vojaci Červenej armády na jeseň 1944 odpor nacistickej armády a prinútili ju k ústupu. V tejto časti našej vlasti sa mohli tí, čo prežili hrôzy vojny, ako prví slobodne nadýchnuť. Začať liečiť hlboké rany, ktoré fašizmus a nacizmus spôsobili v celej Európe," povedal prezident Kiska a dodal, že tieto ideológie nenávisti zmrzačili celé národy a zanechali za sebou desiatky miliónov mŕtvych. "Nemilosrdne nám ukázali, aké zlo môže vzísť zo spoločností, čo sa pýšia prívlastkom moderné a pokrokové".

Andrej Kiska na oslavách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Kiska v príhovore poďakoval ženám a mužom, ktorí sa nevzdali a neustúpili zlu, vojakom, ktorí bojovali na mnohých miestach v Európe a zahynuli ďaleko od domova. "Ešte raz mi dovoľte úprimne sa poďakovať pánovi Melnikovovi, jednému z priamych osloboditeľov našej krajiny, že je dnes, v tento významný deň s nami. Ďakujeme vojakom Červenej armády – Rusom, Ukrajincom, Bielorusom a príslušníkov ďalších národov vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Naša vďaka patrí vojakom rumunskej armády, ktorí bojovali na území Slovenska aj Spojencom na západnom fronte".

Prezident v prejave zdôraznil, že je potrebné chrániť mier a slobodu na našom kontinente a zabrániť tomu, aby zlo fašizmu a nacizmu opäť zosilnelo natoľko, aby mohlo ubližovať nevinným. "Ideológia nenávisti bola 8. mája 1945 porazená vojensky. Vytlačili sme ju na okraj, donútili sme ju zaliezť do temných kútov našich spoločností. Ale nepodarilo sa nám ju úplne zničiť. Toto zlo, žiaľ, prežilo v hlavách tých, pre ktorých je pohŕdanie ľudskou dôstojnosťou a povzbudzovanie nenávisti voči ľuďom inej farby pleti alebo iného náboženstva opäť raz politickým programom. Toto zlo naberá na drzosti a sebavedomí, prestáva sa skrývať," dodal Kiska.

Podľa prezidenta aj dnešní fašisti sa pasujú za jediných pravých ochrancov našej kultúry, národa a viery. ´"Tak ako v minulosti, aj dnes využívajú strach a predsudky ako cestu k moci a chcú použiť demokratickú spoločnosť, aby ju zničili. Tak ako vtedy, aj dnes zlobu ukrývajú za pluralitu názorov, hoci sami hodnotami slobody, tolerancie a rešpektu k iným pohŕdajú," dodala hlava štátu. Kiska vyzval ľudí, aby nestratili citlivosť k prejavom agresivity k jednotlivcom či skupinám ľudí, národom či náboženstvám. "Nesmieme si zvyknúť na to, že extrémistické reči zaznievajú z úst verejne činných osôb a stali sa prejavom hnevu a vzdoru na sociálnych sieťach," povedal prezident a dodal, že slobodná demokratická spoločnosť má právo brániť sa, aby zostala demokratickou. "Aj proti fašistom pochodujúcim po uliciach v zelených tričkách, aj proti poslancom parlamentu šíriacim nenávisť a neznášanlivosť v nažehlených oblekoch".

Oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom v obci Kalinov sa konali z iniciatívy prezidenta Andreja Kisku a v spolupráci s Ozbrojenými silami SR.

Viac o téme: FašizmusAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu