Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

OĽaNO chce odvody z hazardu využiť na dobrú vec: Financovať by mohli mládežnícke aktivity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti prichádza s návrhom na zmenu zákona o podpore práce s mládežou. Navrhuje, aby mládežnícke aktivity a mládežnícke organizácie boli spolufinancované aj odvodom z prevádzkovania hazardných hier – konkrétne výnosu z videohier a výherných automatov. Poslanci hnutia preto predložili návrh novely zákona o podpore práce s mládežou, ktorý poslanci prerokujú na májovej schôdzi parlamentu.

Systém by mal fungovať podobne ako v prípade podpory v oblasti športu. "Mládežnícky sektor je dlhodobo podvyživený, mimoškolská práca a záujmová činnosť detí a mládeže je na okraji záujmu ministerstva školstva,“ povedala dnes poslankyňa hnutia Veronika Remišová, ktorá je podpredsedníčkou parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

V posledných rokoch podľa Remišovej vidíme dramatický nárast extrémizmu, najmä medzi mládežou. „Zároveň podpora štátu pre mládežnícke organizácie či centrá voľného časy dlhodobo klesá. Deti a mládež potrebujú zmysluplné aktivity mimo školy, kde získavajú dôležité zručnosti do života, učia sa práci v kolektíve, pomoci iným,“ povedala s tým, že mladí ľudia túžia po priateľstve, chcú niekam patriť, byť súčasťou nejakého spoločenstva. „Ak nemajú takéto aktivity v bezpečnom prostredí mimo školy, môžu sa utiekať k extrémizmu, ako to potvrdzujú aj skúsenosti z iných krajín. Preto je mimoriadne dôležité, aby štát tomu venoval pozornosť a hlavne vyčlenil dostatočné finančné prostriedky na mimoškolskú a záujmovú činnosť detí a mládeže, ktoré nebudú závislé od toho, či minister nájde dosť odvahy a politickej vôle pri tvorbe rozpočtu bojovať za deti a mládež,“ dodala Remišová

Poslanec a učiteľ Miroslav Sopko, ktorý je spolupredkladateľom zákona, upozorňuje, že na napĺňanie cieľov a vízií akejkoľvek reformy sú vždy potrebné peniaze. „Prichádzame už teraz s riešením, ktoré umožňuje naštartovať mládežnícke aktivity, aktívnych ľudí a organizácie k budovaniu systému hodnôt a postojov u mladého človeka. Ponúkame vládnej koalícii opatrenie, vďaka ktorému by sa časť odvodu z prevádzkovania hazardných hier využívala na podporu neformálneho vzdelávania,“ povedal Sopko.

OĽaNO vyzýva vládnu koalíciu, aby sa prestala pozerať na to, kto s opatrením prichádza, ale koľko dobra sa môže vykonať z prostriedkov, ktoré do rozpočtu získavame z hazardu. „Hazard síce prináša do rozpočtu peniaze, no zároveň si pred sebou tlačíme tragické dôsledky, ktoré plynú zo zničených životov. Takto sa aspoň časť týchto prostriedkov môže použiť na zmysluplné účely pre naše deti a mladých,“ tvrdí Sopko.

Viac o téme: HazardMládežnícke organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu