Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Policajný zásah u kotlebovca Mizíka

Stanislav Mizík utekal pred novinármi. Zobraziť galériu (6)
Stanislav Mizík utekal pred novinármi. (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Muži zákona nabehli krátko poobede do Národnej rady SR. Polícia zaisťuje dôkazy v kancelárii poslanca Stanislava Mizíka (ĽSNS). Dôvodom majú byť jeho komentáre na Facebooku v súvislosti so židmi.

Polícia preveruje skutočnosti súvisiace s extrémizmom, skúma i okolnosti, ktoré sa majú týkať aj ďalšieho poslanca za Kotlebovu stranu Milana Mazureka. Mizíka obvinili z trestného činu pre výroky na sociálnej sieti, kde rozlišoval vyznamenaných ľudí prezidentom Kiskom podľa židovského pôvodu. "Vyšetrovateľ NAKA dnes vzniesol obvinenie osobe Stanislav M. za trestné činy extrémizmu - prečin výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národy, rasy a presvedčenia," uvádza polícia na svojej facebookovej stránke.

PRÁVE TERAZ Policajný zásah
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

"Práve prebieha prehliadka nebytového priestoru v kancelárii poslanca NR SR Stanislava M. a úkony zamerané na zaistenie vecí za účasti obvinenej osoby, " informuje polícia.

Počas policajnej kontroly poslanec Mizík na chvíľu vyšiel z miestnosti, pred novinármi utiekol. Smeroval na toaletu. 

PRÁVE TERAZ Policajný zásah
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: polícia)

Mizík napísal status tesne po tom, čo prezident Kiska ocenil niekoľko osobností. Poslanec 10. januára na sociálnej sieti napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania.

Toto je Mizíkov inkriminovaný status:

PRÁVE TERAZ Policajný zásah
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Polícia podľa Rašiho zatiaľ nežiadala o zadržanie poslanca  

Polícia nepožiadala Mandátový a imunitný výbor NR SR o súhlas na zadržanie poslanca NR SR. Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda výboru Richard Raši (Smer-SD), výbor musí bezodkladne zasadnúť, ak polícia požiada o súhlas so zadržaním. „Ak to bude potrebné, zvolám výbor okamžite, ako sa budú poslanci schopní zísť,“ povedal Raši.

Podľa Rokovacieho poriadku ak príslušný orgán oznámi predsedovi národnej rady a predsedovi mandátového a imunitného výboru, že poslanec bol pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine, predseda mandátového a imunitného výboru neodkladne zvolá zasadnutie tohto výboru. Mandátový a imunitný výbor rozhodne o žiadosti o vydanie súhlasu na zadržanie poslanca.

Ak príslušný orgán oznámi predsedovi parlamentu, že žiada národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, predseda Národnej rady SR podľa Rokovacieho poriadku požiada o zvolanie mandátového a imunitného výboru. Mandátový a imunitný výbor následne prerokuje žiadosť. Poslancovi, ktorého sa žiadosť týka, umožní zúčastniť sa na rokovaní výboru a vyjadriť sa k žiadosti. Výbor následne predloží správu o výsledku svojich zistení a návrh na uznesenie národnej rade.

Šéf ĽSNS sa ostro ohradil proti zásahu na tlačovke v parlamente. Podľa neho to bolo neadekvátne a niečo podobné ešte nezažil. "Doslova si myslím, že to bolo dohodnuté medzi premiérom Robertom Ficom a Kotlebom alebo ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a Kotlebom. Lebo dnes každý vie, že čím silnejší bude Kotleba, tým väčšia je istota, že tu bude vládnuť Smer," povedal Matovič.

Líder opozičnej strany Richard Sulík (SaS) si myslí, že v strane Smer-SD majú pocit, že ĽSNS Mariana Kotlebu má malú podporu občanov. Uviedol to na facebooku po tom, čo polícia vykonala prehliadku v kancelárii poslanca NR SR Stanislava Mizíka. "A predsa len by mohla vzniknúť vláda bez Smeru. Ešte zopár prehliadok, Kotleba posilní na 20 percent, a potom pravicová vláda nevznikne. Fikané," uviedol Sulík.

Viac o téme: Stanislav Mizík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu