Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Emotívna tlačovka Matoviča, slzy a útek pred kamerami: Danko odpovedá, ukázal nové dokumenty

Veronika Remišová, Igor Matovič a Ján Budaj Zobraziť galériu (9)
Veronika Remišová, Igor Matovič a Ján Budaj (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Tvrdé obvinenia! Vraciame sa do totality, varuje poslanec Igor Matovič. Na tlačovej konferencii ukázal dôkazy, že vedenie parlamentu ho sleduje a tajne mu otvára listy. Práve preto chce odvolať Andreja Danka z postu šéfa Národnej rady. Vedene však reaguje a ukazuje dokumenty, ktoré majú potvrdzovať správnosť ich konania.

„Ťažko sa mi to hovorí," začal Matovič a dodáva, že desiateho apríla mu začali chodiť listy od občanov, ktoré boli otvorené na podateľni NR SR. Matovičovi sa nezdalo, že by šlo o biely prášok: „Myslel som si, že Islamský štát nám hrozí nejakým antraxovým nebezpečenstvom,“ vysvetľoval.

Ide vraj o podnety od občanov. „Túto komunikáciu využívajú zvyčajne ľudia, ktorí buď neveria tomu, že sa maily čítaju, alebo to využívajú starší ľudia," povedal.

Listy sú kontrolované

Na podateľni sa však dozvedel niečo iné - šéf parlamentu a SNS Andrej Danko vraj prostredníctvom vedúceho kancelárie NR SR Daniela Guspana ukladá povinnosť zamestnankyniam, aby otvárali anonymné listy alebo listy od fyzických osôb, ktoré smerujú Igorovi Matovičovi.

Matovič to nevydržal a odišiel spoza rečníckeho pultu
Zobraziť galériu (9)
Matovič to nevydržal a odišiel spoza rečníckeho pultu  (Zdroj: Facebook)

Zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy, prípadne dehonestujúce vyjadrenia, majú vraj byť tri mesiace odložené a potom skartované. Matovič v týchto momentoch nevydržal hovoriť a odišiel spred kamier. „Do prdele," povedal a odišiel. Neskôr sa vrátil s červenými oćami.

Veronika Remišová tvrdí, že ide o hrubé porušenie listového tajomstva. „Je neprijateľné, keď listy opozičných poslancov čítajú podriadení Andreja Danka,“ povedala poslankyňa. Tvrdí, že niečo takéto sa nedialo ani počas komunizmu.

Obyčajní ľudia chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

V príkaze vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana sa zároveň doslovne píše, že "zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu troch mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje”.

Ukázal niekoľko listov

Matovič taktiež ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti o pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. „Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.

FOTO Emotívna tlačovka Matoviča,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: OĽaNO)
FOTO Emotívna tlačovka Matoviča,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: OĽaNO)

Ján Budaj zároveň upozornil, že v tomto štáte sa môžu čítať len listy adresované väzňom vo výkone trestu. „Poslanci sa ocitli na úrovni odsúdených väzňov. Ako majú občania dôverovať svojim voleným zástupcom, keď ich listy sa môžu dostať do rúk úplne iným politikom a stranám? Už nie je kam hlbšie padnúť. Je to porušenie Ústavy SR a Trestného zákona," konštatoval.

FOTO Emotívna tlačovka Matoviča,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: OĽaNO)

Parlament: Dostali sme to príkazom

Kancelária Národnej rady postupuje pri nakladaní s listovými zásielkami v súlade s odporúčaniami, ktoré jej adresovalo Ministerstvo vnútra a Úrad na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ). Takto dnes vysvetlila otváranie pošty adresovanej poslancom šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

"Kancelária NR SR ostro vystupuje proti vyjadreniam poslanca, ktorý iba účelovo manipuluje s informáciami. Kancelária musí postupovať podľa zákonov a odporúčaní, ktoré dostáva, či už z MV alebo ÚOÚČ. V novembri 2016 nám bola poslaná smernica z MV SR, ktorá nariaďuje, ako postupovať pri zásielkach. Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky," vysvetlila Čižmáriková.

Zároveň zverejnili dokumenty, na základe, ktorých postupovali k úprave bezpečnostných opatrení:

Usmernenie Ministerstva vnútra
Zobraziť galériu (9)
Usmernenie Ministerstva vnútra  (Zdroj: topky)

FOTO Emotívna tlačovka Matoviča,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Kancelária NR SR doplnila, že za posledných 14 dní platnosti novej smernice o bezpečnostných opatreniach bolo z 789 doručených zásielok na základe špecifických pravidiel z Úradu na ochranu ústavných činiteľov preverených 39, čo tvorí 4,9 percenta.

Pokyny na manipuláciu s podozrivou zásielkou
Zobraziť galériu (9)
Pokyny na manipuláciu s podozrivou zásielkou  (Zdroj: topky)

FOTO Emotívna tlačovka Matoviča,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

 Preto boli podľa jej slov na podateľni vytvorené ďalšie ochranné pomôcky. "Zamestnanci kancelárie, ktorí majú k zásielkam prístup, majú previerky a musia dodržiavať listové tajomstvo," uistila Čižmáriková. Hovorkyňa tvrdí, že doteraz si poslanci takéto zásielky nechceli preberať. "Na 99 percent ide o pohľadnice s vulgárnym obsahom, ktoré sa uschovávajú a predtým, ako sa skartujú, je daný poslanecký klub upozornený, že má takú zásielku, aby si ich išiel prebrať," povedala. Napriek tomu, že príkaz hovorí, že sa vulgárna či hanlivá zásielka adresátovi nepostupuje, Čižmáriková tvrdí, že kluby budú upovedomené, že ju majú.

Podľa Čižmárikovej každá zásielka, ktorá poslancom príde, prechádza skenerom, röntgenom a zariadením, ktoré skúma rádioaktivitu. "Ak všetky tieto prístroje nezachytia podozrivý obsah a vyškolení zamestnanci cítia, že tam môže byť niečo iné ako list, vtedy je otváraná a preverovaná," dodala s tým, že korešpondencia sa otvára na všetkých štátnych inštitúciách a smernica MV SR sa týka aj Úradu vlády SR, Prezidentského paláca či ministerstiev.

Guspanovi je to ľúto

Kancelária Národnej rady SR a jej vedúci Daniel Guspan sa ohradzujú voči obvineniam a excentrickému divadlu poslanca Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorý podľa nich obvinil zamestnancov kancelárie z porušovania zákona. Guspan to napísal v reakcii na kritiku Matoviča, že v parlamente sa na pokyn kancelára otvárajú listy adresované poslancom.

"Je mi naozaj ľúto, že po náročnom procese prípravy najväčšieho summitu v rámci predsedníctva Slovenska v Rade EÚ namiesto toho, aby naši zamestnanci boli pochválení, sú v priamom prenose perzekvovaní a napádaní poslancom Matovičom," poznamenal Guspan. Podľa jeho slov je Kancelária NR SR povinná dodržiavať zákony, v rámci ktorých musí zabezpečiť ochranu a bezpečnosť všetkým poslancom, ako aj všetkým osobám nachádzajúcim sa v priestoroch parlamentu. "Ochrana poslancov sa zabezpečuje na základe odporúčaní Ministerstva vnútra SR, ako aj Úradu na ochranu ústavných činiteľov SR," vysvetlil.

Guspan uisťuje, že Kancelária NR SR a jej zamestnanci v žiadnom prípade zámerne neporušujú ústavné právo na zachovanie listového tajomstva. "Každá podozrivá zásielka však musí byť aj podľa pravidiel ochrany ústavných činiteľov preverená. Rovnaké pravidlá platia na všetkých štátnych inštitúciách," odkázal.

Kancelár tiež uviedol, že zamestnanci podateľne sa pravidelne stretávali s neochotou poslancov preberať si zásielky s vulgárnym charakterom. "Preto sa zaviedol nový systém, ktorý zásielky zhromažďuje a pred ich skartáciou sa vyzve poslanecký klub, aby svojim finálnym odmietnutím prevzatia predmetnej zásielky potvrdil jej skartáciu. Samozrejme, ak má akýkoľvek občan podozrenie z porušenia zákona, môže sa obrátiť na príslušné orgány. Kancelária Národnej rady SR je pripravená poskytnúť všetky relevantné údaje a súčinnosť," dodal Guspan.

Matovič dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) cez Guspana prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Zároveň upozornil, že samotné pracovníčky podateľne za tento postup nemôžu a celú vinu má na pleciach Danko.

Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktorý obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

Igor Matovič ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. "Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.

Bugár hovorí o odpútavaní pozornosti

Podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) považuje dnešné vystúpenie predsedu OĽaNO Igora Matoviča za obyčajné odpútanie pozornosti od problému, ktorý mu v pondelok vyrobil jeho bývalý zamestnanec Pavel Vandák. Ako povedal Bugár, postup otvárania obálok v NR SR funguje rovnako aj na každom ministerstve. „Stalo sa, že v listoch bol biely prášok, Lucia Žitňanská mala na obálke rádioaktívne ožiarenie. Matovič len potrebuje rýchlo vyrobiť škandál, aby sa hovorilo o ňom a nie o jeho daňovom podvode,“ vyhlásil Bugár.

Vandák, ktorý odkúpil od Igora Matoviča v roku 2008 podnik Mgr. Igor Matovič – regionPRESS, tvrdí, že Matovič ho podviedol a vyzýva lídra OĽaNO na detektor lži. Ako povedal v pondelok novinárom, Matoviča sa bál a preto to celé skôr neohlásil na polícii. „Bojím sa ho doteraz,“ vyhlásil. Vandák vyzval Matoviča, aby spolu išli na detektor lži. „Nech sa to ukáže. Čoho sa bojí? Všetkých vyzýva na detektor lži a ja chcem, aby ma Matovič vyzval na detektor lži,“ zdôraznil.

Podľa Matoviča predseda NR SR Andrej Danko (SNS) nariadil otvárať podozrivé zásielky, ktoré prichádzajú poslancom NR SR do budovy parlamentu. Vyplýva to z rozhodnutia vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana, ktorý ho podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča vydal na pokyn Danka. V Rozhodnutí na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom zo 7. apríla sa píše, že zamestnanci podateľne sú povinní „otvoriť obyčajné listové zásielky adresované na poslanca NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba“.

Následne takúto obálku dostane poslanec otvorenú s pečiatkou „Otvorené z bezpečnostných dôvodov“. Ďalej z rozhodnutia vyplýva, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nezaeviduje ani nepostúpi adresátovi, ale ich na tri mesiace odloží a po tejto lehote skartuje“.

Takto otvorené listy dostali poslanci za OĽaNO-NOVA Igor Matovič, Veronika Remišová aj Ján Budaj. Ako Matovič povedal, zistí, či sa s takto otvorenými zásielkami stretli aj poslanci z iných strán. Spolu podajú trestné oznámenie za porušenie listového tajomstva a iniciujú odvolávanie Danka z postu predsedu parlamentu.

Viac o téme: Igor MatovičAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu